Κίνα: Δύο καταδίκες σε θάνατο για μουσουλμάνους στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ

Για αιματηρά επεισόδια βίας
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 20:38
UPD:13/08/2013 17:19
EPA/HOW HWEE YOUNG

Στη Σιντζιάνγκ ζουν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι Ουϊγούροι, οι οποίοι μιλούν μια τουρκογενή γλώσσα. Πολλοί μειονοτικοί αντιδρούν έντονα σε εκείνο που χαρακτηρίζουν ασφυκτικούς περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία της μειονότητας.

A- A A+

Δικαστήριο στην δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας καταδίκασε δύο ανθρώπους σε θάνατο κι άλλον ένα σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στα αιματηρά επεισόδια βίας στην περιοχή, όπου η κυβέρνηση συχνά κατηγορεί μουσουλμάνους αυτονομιστές ότι υποκινούν ταραχές.

Σε σύγκρουση ανάμεσα σε αστυνομικούς και κατοίκους τον Απρίλιο, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν τσεκούρια, μαχαίρια και τουλάχιστον ένα όπλο, είχαν σκοτωθεί 21 άνθρωποι. Οι αρχές είχαν κάνει λόγο περί «τρομοκρατικής επίθεσης».

Τον Ιούλιο του 2009, η πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, είχε γίνει το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μελών της πλειοψηφικής εθνότητας των Χαν και της μειονότητας των Ουϊγούρων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 200 άνθρωποι. Στα τέλη Ιουνίου, άλλοι 35 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε νέα επεισόδια βίας.

Στη Σιντζιάνγκ ζουν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι Ουϊγούροι, οι οποίοι μιλούν μια τουρκογενή γλώσσα. Πολλοί μειονοτικοί αντιδρούν έντονα σε εκείνο που χαρακτηρίζουν ασφυκτικούς περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία της μειονότητας, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια μέλη. Το Πεκίνο απαντά ότι έχει εκχωρήσει ευρείες ελευθερίες στους Ουϊγούρους και κατηγορεί εξτρεμιστές ότι επιδιώκουν την απόσχιση των μειονοτικών περιοχών.

Δικαστήριο της νότιας πόλης Κασγκάρ έκρινε τους πέντε κατηγορούμενους Ουϊγούρους ενόχους για εγκλήματα όπως ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές της Σιντζιάνγκ σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε σε επίσημο ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Δύο ακόμα κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε εννέα χρόνια κάθειρξη.

Οι αρχές δεν κατονόμασαν κάποια οργάνωση για τη βία. Στο παρελθόν, οι αρχές έχουν επιρρίψει την ευθύνη για επεισόδια βίας στην Σιντζιάνγκ, στο υπέδαφος της οποίας βρίσκονται πλούσια ενεργά κοιτάσματα και η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία, σε ισλαμιστές αυτονομιστές οι οποίοι επιδιώκουν να συστήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος, το Ανατολικό Τουρκεστάν.

Αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή οι Ουϊγούροι

Οι δύο άνδρες οι οποίοι καταδικάστηκαν από το Λαϊκό Εφετείο του Κασγκάρ ονομάζονται, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, Μούσα Χέσεν, ο οποίος θεωρείται «συνιδρυτής της τρομοκρατικής ομάδας» και Ρέχμαν Χούπουρ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ομάδα διεξήγε «παράνομες θρησκευτικές δραστηριότητες και προωθούσε τον θρησκευτικό εξτρεμισμό», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επίσης και για «κατασκευή 10 εκρηκτικών μηχανισμών».

Η βία είχε ξεσπάσει όταν τρεις αξιωματούχοι είχαν παρατηρήσει περίεργη συμπεριφορά σε οικία της περιοχής, αναφέρουν τα κινεζικά μέσα.

Κάτοικοι της περιοχής εγκλώβισαν στο σημείο τους αξιωματούχους και αστυνομικούς που έσπευσαν εκεί, πολλοί εκ των οποίων κάηκαν αργότερα, όταν η οικία παραδόθηκε στις φλόγες.

Άνδρες των αρχών ασφαλείας είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει έξι υπόπτους, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, κάτοικοι της πόλης Σελιμπούγια, όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα, δήλωσαν στο BBC ότι η βία είχε να κάνει με την μακροχρόνια διαμάχη τοπικής οικογένειας με τις αρχές, οι οποίες ζητούσαν οι άνδρες να ξυρίσουν τις γενειάδες τους και οι γυναίκες να σταματήσουν να φορούν πλήρες κάλυμμα κεφαλής.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ουϊγουρικού Κογκρέσου, το οποίο συνενώνει ομάδες Ουϊγούρων από όλο τον κόσμο, αμφισβητούν επίσης την κυβερνητική εκδοχή, κάνοντας λόγο για συγκρούσεις οι οποίες ήταν αποτέλεσμα εκκαθαριστικής επιχείρησης των κινεζικών αρχών.

Τα τελευταία χρόνια η ένταση μεταξύ της πλειοψηφικής εθνικής κοινότητας της Κίνας, των Κινέζων Χαν και των μουσουλμάνων Ουϊγούρων, έχει αυξηθεί.

Το 2009, περίπου 200 άνθρωποι, κυρίως Κινέζοι Χαν, είχαν σκοτωθεί σε αιματηρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα του Σιντζιάνγκ, Ουρούμκι.

Τον Ιούνιο του 2013, 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Λουκούν, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ουρούμκι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή