ΕΛ.ΑΣ.: Εκτός χώρας οι παράνομοι μετανάστες

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 09:25
UPD:11:07
Youtube/EllinikiAstynomia
Βίντεο από τα επεισόδια στην Αμυγδαλέζα.
A- A A+

Μετά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, και η ΕΛ.ΑΣ. αποκρούει τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα επεισόδια στην Αμυγδαλέζα.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Παρθένης, τόνισε ότι οι συνθήκες στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα είναι αξιοπρεπείς και ανθρώπινες.

«Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε και οι συνθήκες κράτησης να είναι αξιοπρεπείς αλλά  και να υπάρχει αποτροπή της απόδρασής τους», ανέφερε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Διευκρίνισε ακόμη ότι η χωρητικότητα του κέντρου κράτησης είναι 2.000 άτομα και αυτή τη στιγμή κρατούνται εκεί γύρω στα 1.600 άτομα.

Ο κ. Παρθένης υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαμένουν παράνομα στη χώρα και διεμύνησε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος.

REUTERS

Χρ. Φωτόπουλος: Απάνθρωπες συνθήκες και για τους αστυνομικούς

Πάντως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εκτίμησε πως συμβάντα όπως αυτό της Αμυγδαλέζας δεν αποκλείεται να επαναληφθούν.

«Μας έχουν βάλει να φυλάμε ανθρώπινες ψυχές όντας σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτούς που φρουρούμε. Οι συνθήκες και για εμάς είναι απάνθρωπες».

Σ. Ντούρος: H επόμενη εξέγερση θα είναι των αστυνομικών

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, υποστήριξε ότι η επόμενη εξέγερση θα είναι των αστυνομικών. «Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και για τους ίδιους τους αστυνομικούς...είναι ένα κρατητήριο το οποίο δεν είναι για κρατητήριο», είπε.

Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης κατά το α' εξάμηνο του έτους, συνελήφθησαν 19.360  άτομα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 13.065 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους, έναντι 10.108 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (8.022 περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω των προγραμμάτων αναγκαστικής επιστροφής και 5.043 μέσω εθελούσιων διαδικασιών επιστροφής). 

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν συλληφθεί 44.602 άτομα, καταγράφεται δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μία μείωση της τάξης περίπου του 56,6%.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», συνελήφθησαν 5.467 αλλοδαποί, γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα και για άλλες παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.

Ειδικά στον Έβρο, μετά και την κατασκευή του φράκτη, συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα 455 μετανάστες, ενώ το α' εξάμηνο του 2012 είχαν συλληφθεί 20.840 μετανάστες, γεγονός που δείχει την κατακόρυφη μείωση στην εισροή παρανόμων μεταναστών, σε ποσοστό που φθάνει το 97,8%.

Τέλος, το α' εξάμηνο του 2012 υποβλήθηκαν 4.359 αιτήματα ασύλου σε πρώτο βαθμό και 3.508 προσφυγές σε δεύτερο βαθμό, ενώ οι απορρίψεις ήταν 6.805. Επίσης, είχαν εκδοθεί, και στους δύο βαθμούς, 229 αποφάσεις παροχής ασύλου (καθεστώς πρόσφυγα), ανθρωπιστικού καθεστώτος και επικουρικής προστασίας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή