Αίγυπτος: Ανυποχώρητοι οι υποστηρικτές του Μόρσι

Καλούν σε νέες πορείες παρά τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 15:21
UPD:15:25
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Η κρίση τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να οδεύει σε νέα επιδείνωση, μετά την αποτυχία των διάφορων διεθνών προσπαθειών διαμεσολάβησης.

A- A A+

Οι υποστηρικτές του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσαν την Παρασκευή σε νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, παρά την απειλή περί μιας άμεσα επικείμενης διάλυσης διά της βίας των καθιστικών διαμαρτυριών σε δύο πλατείες που έχουν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές στο Κάιρο.

Η Συμμαχία εναντίον του Πραξικοπήματος και για την Δημοκρατία, στην οποία συνασπίζονται οι υποστηρικτές του κ. Μόρσι, κάλεσε με ανακοίνωσή της να συνεχιστεί μετά τις προσευχές της Παρασκευής ο «ειρηνικός αγώνας», με «πορείες» σε όλη τη χώρα, ιδίως στο Κάιρο, «ως την αποκατάσταση του προέδρου» στην εξουσία.

Η κρίση τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να οδεύει σε νέα επιδείνωση, μετά την αποτυχία των διάφορων διεθνών προσπαθειών διαμεσολάβησης και την ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ο στρατός ότι δόθηκε διαταγή στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να διαλύσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του κ. Μόρσι, διά της βίας αν χρειαστεί, μετά το Ραμαζάνι, το οποίο τέλειωσε στην Αίγυπτο την Πέμπτη.

EURONEWSGREEK
Γιορτή - διαδήλωση υπέρ Μόρσι στο τέλος του Ραμαζανίου

Παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών, οπαδοί του έκπτωτου Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι γιόρτασαν τη λήξη του Ραμαζανίου στους δρόμους του Καΐρου. Μέσα στο κλίμα κατάνυξης, το αίτημά τους είναι σταθερό και είναι πολιτικό: επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία.

Η διεθνής κοινότητα φοβάται ένα νέο λουτρό αίματος. Μέσα σε ένα μήνα, πάνω από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές που υποστήριζαν τον Μοχάμεντ Μόρσι, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης ή με αντιπάλους του ισλαμιστή ανατραπέντος προέδρου.

Στους καταυλισμούς τους οποίους έστησαν στις πλατείες Ραμπάα Αλ Ανταουίγια και Νάχντα, στο Κάιρο, οι διαδηλωτές έχουν οχυρωθεί έχοντας μαζί τους γυναίκες, καθώς και μικρά παιδιά.

Ο κ. Μόρσι, ο οποίος ανήκει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, αποπέμφθηκε και συνελήφθη από το στρατό την 3η Ιουλίου, κίνηση η οποία έγινε «σε απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις εκατομμυρίων πολιτών που απαιτούσαν να φύγει από την εξουσία», όπως υποστηρίζει η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου.

Οι αντίπαλοι του κ. Μόρσι τον κατηγορούσαν ότι συγκέντρωνε όλη την εξουσία και ότι κατέστρεφε μια οικονομία που ήδη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Η μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε εντέλλεται να διοργανώσει βουλευτικές εκλογές έως τις αρχές του 2014.

Την Πέμπτη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουϊ επανέλαβε την απειλή περί επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας για να διαλυθούν οι δύο καταυλισμοί των διαδηλωτών.

EURONEWSGREEK

«Πλησιάζουμε σε μια στιγμή που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε», ανέφερε ο κ. Μπεμπλάουι σε ανακοίνωσή του και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να δώσει στους διαδηλωτές, ιδίως σε εκείνους που είναι πιο μετριοπαθείς, τη δυνατότητα συμφιλίωσης και την ευκαιρία να αναζητήσουν την οδό της λογικής».

Παρατηρητές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα περιμένει έως την Κυριακή, ημέρα που τελειώνει η γιορτή Έιντ Αλ Φιτρ, με την οποία ολοκληρώνεται το Ραμαζάνι, πριν να διατάξει τις δυνάμεις ασφαλείας να εξαπολύσουν επίθεση.

Η κυβέρνηση κατηγορεί πολλούς διαδηλωτές ότι είναι «τρομοκράτες», και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Επιστροφή στη δημοκρατία συνιστά ο Γκιουλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάλεσε εξάλλου την Παρασκευή, με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, την διορισμένη από το στρατό κυβέρνηση της Αιγύπτου να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, να επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν μέρος στην πολιτική διαδικασία, καθώς και να απελευθερώσει τον κ. Μόρσι.

Ωστόσο, ο κ. Γκιουλ απέφυγε να καλέσει σε αποκατάσταση του ανατραπέντος προέδρου στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ανήκει στο ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επισημαίνει ότι «ο αιγυπτιακός λαός έχει σχεδόν διχαστεί σε δύο στρατόπεδα, καθένα από οποία κινείται με επικίνδυνο τρόπο εναντίον του άλλου. Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο κ. Γκιουλ ανέφερε πως είχε υποστηρίξει την εξέγερση του 2011 εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ. «Δυστυχώς, εκείνο το ιστορικό βήμα προς την δημοκρατία απέτυχε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, ήταν ένας ξεκάθαρος εκτροχιασμός της διαδικασίας εκδημοκρατισμού», σημειώνει ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Παράλληλα, ζητεί τα προβλήματα να επιλυθούν με δημοκρατικά μέσα και καλεί σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές. «Σε στιγμές κινδύνου, είναι σημαντικότερο παρά ποτέ να ακολουθείται η δημοκρατική οδός», καταλήγει ο τούρκος πρόεδρος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή