Ανθεκτικό laptop των 350 δολ. τροφοδοτείται με ενέργεια από τον ήλιο

Έως 10 ώρες λειτουργίας με 2 ώρες φόρτισης
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 11:23
UPD:11:23
SOLAPTOP

Όταν η μπαταρία του εξαντλείται, ο χρήστης ξεδιπλώνει τα ηλιακά πάνελ.

A- A A+

Η καναδική WeWi Telecommunications Inc. έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός φορητού υπολογιστή για... σκληρές δοκιμασίες, ο οποίος φορτίζεται χάρη σε ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ.

Το SOL, όπως ονομάζεται, «τρέχει» Ubuntu και είναι σχεδιασμένο για χρήση σε σχολεία, σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόσβαση σε πηγές ηλεκτρικού ρεύματος συχνά αποτελεί πρόβλημα, καθώς και στο στρατό. Έχει διπύρηνο επεξεργαστή Intel Atom 1.86GHz, μνήμη RAM 2GB επεκτάσιμη στα 4GB, σκληρό δίσκο 320 GB και οθόνη LCD 13.3 ιντσών.

Όταν η μπαταρία του εξαντλείται, ο χρήστης ξεδιπλώνει τα ηλιακά πάνελ. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι έπειτα από φόρτιση μόλις δύο ωρών ο φορητός υπολογιστής μπορεί να λειτουργήσει για 8 έως 10 ώρες. Εάν οι ισχυρισμοί τους αληθεύουν, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για το αποδοτικότερο ηλιακό laptop που έχει παρουσιαστεί ποτέ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της WeWi, ένας τέτοιος υπολογιστής εξοικονομεί κατά τον κύκλο ζωής του περίπου ένα τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με το να μη συνδέεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Δημιουργήσαμε το SOL έπειτα από ένα επαγγελματικό μας ταξίδι στη θυγατρική μας, στην Γκάνα, όπου διαπιστώσαμε παρατεταμμένες διακοπές ρεύματος καθώς και αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της WeWi Ντέιβιντ Σνιρ στη δικτυακή έκδοση της Daily Mail. «Ερευνήσαμε περισσότερο το ζήτημα και είδαμε την ανάγκη των ανθρώπων να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση μέσω της τεχνολογίας, αλλά χωρίς κανένα μέσο, ειδικά όταν σε πολλές περιοχές η πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι ελάχιστη.»

Το SOL θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Γκάνα, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο προς 350 δολάρια. Μια δεύτερη, αδιάβροχή έκδοσή του θα διατίθεται προς 400 δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή