Επίτιμος διδάκτορας θεολογίας ο Μίχαελ Χάνεκε

Στο Πανεπιστήμιο Γκρατς της Αυστρίας
Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 21:16
UPD:21:40

Ο Χάνεκε είναι ήδη επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού και από το 2002 καθηγητής σκηνοθεσίας στην Κινηματογραφική Ακαδημία Βιέννης.

A- A A+


Σε επίτιμο διδάκτορα της θεολογίας πρόκειται να αναγορεύσει η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Γκρατς της Αυστρίας, τον βραβευμένο, με Όσκαρ και με Χρυσό Φοίνικα, σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε.

«Στις ταινίες του ο Χάνεκε ασχολείται με θέματα που είναι βαθιά κοινωνικά όσο και βαθιά θεολογικά» αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του αυστριακού σκηνοθέτη, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Χάνεκε είναι ήδη επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Παρισιού και από το 2002 καθηγητής σκηνοθεσίας στην Κινηματογραφική Ακαδημία Βιέννης, ενώ το 2010 βραβεύτηκε με το διεθνές εκκλησιαστικό βραβείο «Signis» για την ταινία του «Η λευκή κορδέλα».

Η ταινία «Αγάπη» του Χάνεκε βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Σάρωσε επίσης τα «γαλλικά Όσκαρ», τα κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ, αποσπώντας πέντε από αυτά.

Στην αυστριακή - γαλλική - γερμανική αυτή συμπαραγωγή των δυνατών ανθρώπινων συναισθημάτων, ο Χάνεκε έχει ως πρωταγωνιστές τρεις ζωντανούς θρύλους του διεθνούς κινηματογράφου, το Ζαν - Λουί Τρεντινιάν, την Εμανουέλ Ριβά και την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Στον 70άχρονο αυστριακό σκηνοθέτη απονέμεται και το φετινό βραβείο του Πρίγκιπα της Αστούριας για τις τέχνες, μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στην Ισπανία.

Προτεινόμενα για εσάς