Κατά μιας νέας απόφασης του ΟΗΕ για το Ιράκ η Ρωσία

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2003 13:37
A- A A+

Η Ρωσία δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τώρα μιαν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιτρέπει τη χρήση βίας κατά του Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ μετέδωσε το Ιτάρ-Τας.

«Εάν υποβληθεί μια πρόταση που θα επιτρέπει στη φάση αυτή τη χρήση βίας, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να την υποστηρίξει», δήλωσε ο Φεντότοφ χωρίς να διευκρινίσει εάν η Ρωσία θα έκανε χρήση του δικαιώματός της για βέτο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ή εάν απλώς θα απείχε.

Ο Βρετανός πρεσβευτής του ΟΗΕ Τζέρεμι Γκρίνστοκ δήλωσε χθες ότι το σχέδιο απόφασης για το Ιράκ που αναμένεται να παρουσιάσουν σύντομα οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αποτελεί «έμμεσα» ένα τελεσίγραφο προς τη Βαγδάτη.

«Η Ρωσία δε βλέπει την ανάγκη να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας μια νέα απόφαση, για το λόγο ότι οι αποφάσεις που ήδη υπάρχουν (1441 και 1284 για τον αφοπλισμό του Ιράκ) επαρκούν για να ολοκληρώσουν οι επιθεωρητές αποτελεσματικά την αποστολή τους», τόνισε ο Γιούρι Φεντότοφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των επιθεωρητών και της Βαγδάτης τείνει να αυξηθεί και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας αυτής και υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Φεντότοφ, τη θέση της Ρωσίας «υποστηρίζει μια συντριπτική πλειοψηφία χωρών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή