Ν. Δένδιας: Οι μισές πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό

Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 14:17
UPD:16:58
Eurokinissi/EUROKINISSI

«Άλλοτε από εγκληματική αμέλεια άλλοτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες -λόγω της ώρας ή της περιοχής- συνθήκες ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από έκτακτη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του Π.Σ..

A- A A+

Σειρά έκτακτων μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, δεδομένων των ύποπτων -όπως είπε- συνθηκών κάτω από τις οποίες τυλίγονται στις φλόγες δασικές περιοχές της χώρας.

«Άλλοτε από εγκληματική αμέλεια άλλοτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες -λόγω της ώρας ή της περιοχής- συνθήκες ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος», σημείωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από έκτακτη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του Π.Σ..

YOUTUBE/NIKOLAOS DENDIAS

Ανέφερε μάλιστα πως σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, οι μισές πυρκαγιές από όσες έχουν εξιχνιαστεί «οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση».

Για τους παραπάνω λόγους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πλήρης ενεργοποίηση της ΕΛΑΣ με συνεχείς περιπολίες στα δάση.

Aπαγορεύεται επίσης -από σήμερα έως το Σάββατο- η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στα περιαστικά δάση από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου «και σε πολλές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας».

YOUTUBE/ELLINIKIASTYNOMIA

Ο κ. Δένδιας κάλεσε σε συστράτευση όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως για την πρόληψη των πυρκαγιών. «Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ειδικά σήμερα, 11 εκατομμύρια πυροφύλακες, ώστε να επιτηρείται στο σύνολό του ο ελληνικός χώρος και να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση για κάθε πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να επιστρέψουμε, μέσα από τον εθελοντισμό, στην καθολική συστράτευση των πολιτών απέναντι στον υπαρκτό και παρόντα κίνδυνο, τον κίνδυνο για την ελληνική παράδοση, το ελληνικό περιβάλλον, τη ζωή και την περιουσία», συνέχισε.

Ο υπουργός θέλησε να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στους επίδοξους «οικοπεδοφάγους». «Ας γνωρίζει ο κάθε κακόβουλος ότι το ελληνικό κράτος δεν προτίθεται να μείνει άπραγο απέναντι στη μείζονα απειλή για τον φυσικό πλούτο και τη ζωή των πολιτών της πατρίδας μας», σημείωσε.

Τέλος, παρακάλεσε θερμά τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί «στις δραστηριότητές τους αυτές τις ημέρες του αυξημένου κινδύνου, ώστε από σφάλμα ή από αμέλεια να μην δημιουργηθεί αιτία καταστροφής».

REUTERS

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής αποφασίστηκαν μετά και την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τη νύχτα στη Βαρυμπόμπη και άφησε πίσω της σημαντικές καταστροφές σε δάσος και κατοικίες.

Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες κατάφεραν να οριοθετήσουν τα μέτωπά της και σήμερα είναι σε ύφεση. Εκτιμάται πάντως πως οι φλόγες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε τουλάχιστον 10 σπίτια.

Η ώρα και το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά αποτελούν, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, σοβαρή ένδειξη εμπρησμού.

«Η ώρα και το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά μας βάζουν σε υποψίες ότι δεν μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός», δήλωσε ο δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, συμπληρώνοντας: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αυτήν τη μεγάλη καταστροφή στον δήμο μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο εμπρησμού από πρόθεση, επειδή η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 22:45, σε ένα σημείο όπου δεν δικαιολογείται κάποια φυσική αιτία (μέσα στο δάσος, στο τέρμα της οδού Μίχα), την ώρα που φυσούσαν ισχυροί άνεμοι, ενώ πριν από 17 μέρες είχε εκδηλωθεί και άλλη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή και περίπου την ίδια ώρα και πάλι με δυνατό αέρα.

Επικρίσεις ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πυρκαγιές στην Αττική

Αδράνεια σε ό,τι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών καταλόγισε από την πλευρά του στην κυβέρνηση ο συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αποστόλου.

«Η επανάληψη κάθε χρόνο σε συχνότητα και ένταση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική δείχνει ξεκάθαρα πλέον ότι εκτός των επεισοδίων που οφείλονται σε εγκληματική αμέλεια εκδηλώνονται και πυρκαγιές που στοχεύουν στη οικοπεδοποίησή της. Δυστυχώς η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του αιφνιδιασμένου παρατηρητή χωρίς να κάνει κάτι για να τις αντιμετωπίσει», σχολίασε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να κυρώσει τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί και μετά να ασχοληθεί με τα προβλήματα που προκύπτουν, καθώς επίσης να εντοπίσει όλες τις αλλαγές χρήσεις εδαφών που έχουν συντελεστεί μετά την ημερομηνία σύνταξης των δασικών χαρτών και να τις κηρύξει αναδασωτέες.

Και βέβαια, κατέληξε, «οφείλουμε ταυτόχρονα να υπενθυμίσουμε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι οι δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο σχέδιο καταστολής και κυρίως πρόληψης».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Στο μεταξύ, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και αύριο Τετάρτη σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η προειδοποίηση της Γ.Γ.Π.Σ. αφορά ειδικότερα τις εξής περιοχές: Αττική (περιλαμβανομένης της Τροιζηνίας και των Κυθήρων), Βοιωτία, Φθιώτιδα (νότια), Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία (Τρίπολη), Λακωνία (Μολάοι), Κυκλάδες, Σκύρο και Χίο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή