Θεραπεία υπερήχων για την πρόληψη της οξείας νεφρικής βλάβης

Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 00:42
UPD:00:42
SHUTTERSTOCK

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι οι υπέρηχοι προλαμβάνουν την οξεία νεφρική βλάβη, επειδή ενισχύουν τη φυσιολογική ροή του αίματος στους νεφρούς.

A- A A+

Τις επιπλοκές που προκαλούνται στους νεφρούς έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει μια νέα θεραπεία υπερήχων, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που χρειάζονται οι ασθενείς για να αναρρώσουν.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι οι υπέρηχοι προλαμβάνουν την οξεία νεφρική βλάβη, επειδή ενισχύουν τη φυσιολογική ροή του αίματος στους νεφρούς.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από μελέτη σε ποντίκια, όμως οι επιστήμονες αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι πιστεύουν πως ισχύει το ίδιο και για τον άνθρωπο.

Κατά τη μελέτη τους, οι επιστήμονες χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες και στη μία χορήγησαν θεραπεία υπερήχων 24 ώρες προτού διακοπεί η παροχή αίματος στην περιοχή των νεφρών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, τα ποντίκια αυτά συνέχισαν να παρουσιάζουν υγιή εικόνα στους νεφρούς, ενώ στα υπόλοιπα προκλήθηκε σοβαρή βλάβη.

«Οι μελέτες μας που πραγματοποιούνται με τη χρήση μη παρεμβατικών μεθόδων με υπερήχους για την πρόληψη της οξείας νεφρικής βλάβης, δείχνουν ότι οι θεραπείες αυτές είναι απλές, αποτελεσματικές και μη τοξικές», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Mark Okusa.

«Από ό,τι ξέρουμε, είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται η χρήση μιας τέτοιας θεραπείας για την πρόληψη της βλάβης στα όργανα και τον ιστό», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική και στην πρόληψη της βλάβης που προκαλείται σε άλλα όργανα (καρδιά, πνεύμονες, συκώτι) εξαιτίας παρόμοιων μηχανισμών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή