Ιράν: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ροχανί

Κυριακή, 04 Αυγούστου 2013 16:19
UPD:17:32
Youtube/euronewsGreek
A- A A+

Νέος πρόεδρος του Ιράν ορκίστηκε σήμερα ο Χασάν Ροχανί ενώπιον της ολομέλειας της βουλής, όπως ο νόμος ορίζει για την επίσημη έναρξη της προεδρικής θητείας.

Όσον αφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, δημοσιοποιήθηκαν ήδη τα ονόματα δύο βασικών υπουργών. Υπουργός των Εξωτερικών προτείνεται, από τον πρόεδρο Ροχανί, ο πρώην πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ζαρίφ, ενώ υπουργός Πετρελαίου προτείνεται ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ, που θήτευσε ξανά στο αξίωμα αυτό την περίοδο 1997-2005.

Οι βουλευτές θα εγκρίνουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης το προσεχές χρονικό διάστημα, «το πιθανότερο μέσα στη νέα βδομάδα», όπως είπε ο πρόεδρός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της κυβέρνησης θα περιληφθούν προσωπικότητες από πολλούς κοινωνικούς τομείς δράσης, ενώ θα γίνουν υπουργοί και πολιτικοί, οι οποίοι απλά πρόσκεινται, όμως δεν προέρχονται από την παράταξη του νέου προέδρου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Απάντηση Νετανιάχου στον Ροχανί

«Ο πρόεδρος του Ιράν είπε ότι το Ισραήλ είναι πληγή στο σώμα του Ισλάμ. Μπορεί ο πρόεδρος να άλλαξε, αλλά ο σκοπός του καθεστώτος δεν άλλαξε, παραμένει ο ίδιος. Το Ιράν στοχεύει να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα και πυρηνικά όπλα. Στόχος του είναι να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ. Αυτό αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για μας και το κράτος του Ισραήλ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι έχουμε δεσμευτεί να το αποτρέψουμε» διεμήνυσε ο Νετανιάχου.

Την τελετή της ορκωμοσίας Ροχανί ενώπιον όλων των εκπροσώπων του έθνους μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή