Διεθνής ανησυχία για «παρατυπίες» στις εκλογές στη Ζιμπάμπουε

Σάββατο, 03 Αυγούστου 2013 21:26
UPD:23:40
REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, φέρνουν νικητή των προεδρικών εκλογών τον Μουγκάμπε, με ποσοστό 61% από τον πρώτο γύρο.

A- A A+

Την ανησυχία τους για τις καταγγελόμενες «παρατυπίες» και την «έλλειψη διαφάνειας» στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Ζιμπάμπουε και ανέδειξαν νικητή, για 7η συνεχόμενη θητεία, τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν «για τις παρατυπίες που φέρονται να έγιναν, τις αναφορές περί μη πλήρους συμμετοχής (του εκλογικού σώματος) καθώς και για τις αδυναμίες και την έλλειψη διαφάνειας που παρατηρήθηκαν στην εκλογική διαδικασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα και θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους της τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Άστον και ταυτόχρονα καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στη Ζιμπάμπουε να φροντίσουν ώστε να διατηρηθεί «η τάξη και ηρεμία» στη χώρα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι «αξιόπιστα», δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κάνοντας λόγο για «σημαντικές παρατυπίες».

«Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν την αξιόπιστη έκφραση της βούλησης του λαού της Ζιμπάμπουε», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Σοβαρές» αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εκλογών εξέφρασε και η Βρετανία. «Οι παρατυπίες πριν από τις εκλογές αλλά και την ίδια την ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, όπως ανέφεραν οι αποστολές των παρατηρητών, θέτουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία» του αποτελέσματος, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Μεταξύ άλλων, ο Χέιγκ σημειώνει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν δόθηκαν σε όλα τα πολιτικά κόμματα που μετείχαν και ότι ορισμένοι ψηφοφόροι διώχτηκαν από τα εκλογικά κέντρα. Ο βρετανός υπουργός θεωρεί ότι είναι σημαντικό να διεξαχθεί έρευνα για τις καταγγελίες που έχουν γίνει από τους παρατηρητές.

REUTERS

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, φέρνουν νικητή των προεδρικών εκλογών τον Μουγκάμπε, με ποσοστό 61% από τον πρώτο γύρο. Στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα του καταλαμβάνει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου.

Ακύρωση των εκλογών ζητεί η αντιπολίτευση

YOUTUBE/SABCDIGITALNEWS

Νωρίτερα, ο ηγέτης του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), Μόργκαν Τσβανγκιράι, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προσφύγει στα δικαστήρια για την ακύρωση της νίκης του κόμματος ZANU-PF του Μουγκάμπε, την οποία θεωρεί προϊόν νοθείας.

«Θα προσφύγουμε στα δικαστήρια, θα πάμε στην Αφρικανική Ένωση, στην SADC (Κοινότητα Ανάπτυξης Νότιας Αφρικής)», είπε ο Τσβανγκιράι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χαράρε.

Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε είπε ότι το κόμμα του απορρίπτει πλήρως τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη.  «Δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές. Το ZANU-PF κέρδισε στη φαντασία του», πρόσθεσε τονίζοντας ότι θα παρουσιάσει αποδείξεις στα δικαστήρια για τη «μνημειώδη απάτη» των εκλογών της 31ης Ιουλίου. «Πίστευα ότι οι εκλογές αυτές θα έδιναν μια λύση στην πολιτική κρίση. Δεν έγινε έτσι. Η χώρα επέστρεψε εκεί που ήταν», ανέφερε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή