«Η Συρία δεν διαπραγματεύεται με την τρομοκρατία»

Δηλώσεις του σύρου πρωθυπουργού, Ουάελ Αλ Χάλκι
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 14:41
UPD:18:18
EPA/SANA HANDOUT

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν θα συζητήσουμε με την τρομοκρατία», ανέφερε ο κ. Χάλκι, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Αλ Ουάταν, η οποία θεωρείται προσκείμενη στο καθεστώς Άσαντ (Φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Συρίας, Ουάελ Αλ Χάλκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι το καθεστώς της Δαμασκού είναι υπέρ του διαλόγου στο πλαίσιο της διεθνούς συνόδου «Γενεύη 2», αλλά όχι με «την τρομοκρατία», αναφερόμενος στην εξέγερση.

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν θα συζητήσουμε με την τρομοκρατία», ανέφερε ο κ. Χάλκι, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Αλ Ουάταν, η οποία θεωρείται προσκείμενη στο καθεστώς Άσαντ.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και μερικούς μήνες να οργανώσουν μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, ώστε το καθεστώς και η αντιπολίτευση να διαπραγματευτούν σχετικά με το τέλος του αιματηρού εμφυλίου πολέμου ο οποίος σπαράσσει τη Συρία εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

«Δεν ζητείται από τη Συρία να πάει στη Γενεύη για να διαπραγματευτεί με τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίεςχαρακτηρίζονται ως τέτοιες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισήμανε ο κ. Χάλκι.

Η αποστροφή του αφορούσε την οργάνωση «Μέτωπο Αλ Νούσρα», η οποία θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα και έχει προστεθεί στην μαύρη λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας που περιλαμβάνει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αν και μάχεται ενάντια το καθεστώς στη Συρία, δεν ανήκει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ), στον οποίο συνασπίζεται η μεγάλη πλειονότητα των συριακών αντάρτικων οργανώσεων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον σύρο πρωθυπουργό, «αυτό που αποκαλείται ΕΣΣ είναι μια απάτη για να συγκαλύπτονται οι πράξεις αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων και η πλειονότητα των μελών του μάχονται στις τάξεις της Αλ Νούσρα και της Αλ Κάιντα».

Ο πρωθυπουργός της Συρίας, εξάλλου, επέκρινε την αντιπολίτευση που αρνείται κάθε διάλογο πριν να αποχωρήσει από την εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, κάτι που το καθεστώς απορρίπτει.

«Η αντιπολίτευση επέλεξε να αρνηθεί τον διάλογο και να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα εναντίον των σύρων πολιτών και του συριακού στρατού», ανέφερε.

«Βέβαιος για την νίκη» ο Άσαντ

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Παράλληλα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, μετέβη την Πέμπτη στην Ντεράγια, περιοχή η οποία βρίσκεται κοντά στην Δαμασκό και ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το καθεστώς.

Πρόκειται για την πρώτη μετακίνηση του σύρου προέδρου εκτός της συριακής πρωτεύουσας από τον Μάρτιο του 2012 που γίνεται γνωστή.

«Ο πρόεδρος Άσαντ επιθεωρεί μονάδα των ενόπλων δυνάμεών μας στην Ντεράγια με αφορμή την εορτή του στρατού», ανέφερε η συριακή τηλεόραση, χωρίς να μεταδώσει εικόνες.

REUTERS

Στην ιστοσελίδα της στο Facebook, η συριακή προεδρία δημοσίευσε μια φωτογραφία του Προέδρου, ο οποίος σφίγγει το χέρι ενός στρατιώτη, έχοντας στο πλάι του έναν άλλο στρατιωτικό.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης έγινε μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Άσαντ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι «βέβαιος για την νίκη» των κυβερνητικών δυνάμεων επί των σύρων ανταρτών.

Η Ντεράγια είναι μια περιοχή στην οποία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σουνίτες και η οποία γειτονεύει με ανταρτικές συνοικίες στο νότιο τμήμα της Δαμασκού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή