Αίγυπτος: Εντολή για διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών των ισλαμιστών

Από την κυβέρνηση του Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουϊ
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 17:42
UPD:21:07
EPA/MOHAMMED SABER

Υποστηρικτές του Μόρσι έχουν βγει στους δρόμους του Καΐρου. 

A- A A+

Εντολή στην αστυνομία να διαλύσει τις καθιστικές διαμαρτυρίες των ισλαμιστών οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι έδωσε η κυβέρνηση του Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουϊ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press.

Το υπουργικό συμβούλιο δεσμεύθηκε να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να αντιμετωπίσει «τη βία η οποία απορρέει από τις καθιστικές διαμαρτυρίες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», χαρακτηρίζοντάς τες απειλή για την εθνική ασφάλεια η οποία «δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή».

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τους συγκεκριμένους κινδύνους και να θέσει ένα τέρμα σε αυτούς», αναφέρεται σε δήλωση η οποία μεταδόθηκε από την αιγυπτιακή τηλεόραση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έλαβε εξουσιοδότηση να πράξει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να αντιμετωπίσει τις εκδηλώσεις των ισλαμιστών εντός των ορίων του νόμου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Σύμφωνα πάντως με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ισλαμιστές δηλώνουν ότι δεν θα πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση, αντιθέτως θα συνεχίσουν τις μαζικές τους διαμαρτυρίες. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήδη κάλεσε σε συνέχιση των καθιστικών διαδηλώσεων για την αποκατάσταση του Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία της χώρας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κάλεσαν, το βράδυ της Τετάρτης, την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σεβαστούν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, μεταξύ αυτών και τις καθιστικές των ισλαμιστών.

Στη δικαιοσύνη ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Οι αιγυπτιακές αρχές παρέπεμψαν, εξάλλου, τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε, καθώς και άλλους δύο σημαίνοντες αξιωματούχους της οργάνωσης στη δικαιοσύνη με κατηγορίες για υποκίνηση βίαιων ταραχών.

Η δίωξη του κ. Μπαντίε, γενικού καθοδηγητή της ισλαμιστικής οργάνωσης, καθώς και των υπόλοιπών στελεχών της, θεωρείται βέβαιο ότι θα βαθύνουν την ένταση μεταξύ των ισλαμιστών και των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, οι οποίες ανέτρεψαν τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή