Αναχώρησαν την Τετάρτη οι 44 τελευταίοι αυστριακοί στρατιώτες που στάθμευαν στα Υψίπεδα του Γκολάν, θέτοντας έτσι τέλος στην σχεδόν 40χρονη παρουσία της Αυστρίας στην περιοχή.
«Οι εταίροι αμφισβητούν πλέον την αμεροληψία των κυανοκράνων. Ο ανεφοδιασμός των στρατιωτών όπως και η ασφάλειά τους δεν μπορούν να εξασφαλιστούν», εξήγησε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ ο αυστριακός υπουργός Άμυνας, σοσιαλδημοκράτης Γκέραλντ Κλουγκ.
Υπό τις συνθήκες αυτές η αποστολή δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρόσθεσε.
Ο κ. Κλουγκ είχε ενημερώσει επανειλημμένα τα Ηνωμένα Έθνη για την επισφαλή κατάσταση στα Υψίπεδα του Γκολάν και στην περιοχή.
Οι κυανόκρανοι της UNDOF, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, περιπολούν στην περιοχή από το 1974 για την παρακολούθηση της τήρησης της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μετά τον αραβο-ισραηλινο πόλεμο του 1973.
Το Ισραήλ, επισήμως σε πόλεμο με την Συρία, κατέχει από το 1967 περί τα 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα των Υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία έχει προσαρτήσει, σε μια απόφαση η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, ενώ 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον έλεγχο της Συρίας.
Στις 6 Ιουλίου, η Αυστρία είχε ανακοινώσει την αποχώρηση των 380 στρατιωτών της από τις τάξεις της UNDOF, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή.
Η χώρα μετείχε στην αποστολή από τη δημιουργία της ειρηνευτικής δύναμης και σχεδόν 29.000 αυστριακοί στρατιώτες έχουν υπηρετήσει στην περιοχή.
Συνολικά 27 Αυστριακοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της αποστολής.
Στη διάρκεια τελετής στο αεροδρόμιο ο υπουργός παρέλαβε την αυστριακή σημαία που κυμάτιζε στο γενικό επιτελείο της αποστολής στο Γκολάν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο