Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα ενόψει της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου.
Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, κατά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αναδείχθηκε ο κεντρικός και στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν «η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας».
Η Ελλάδα, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας, «παρά και πέρα από την οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με σθένος, σχέδιο και αποφασιστικότητα, δεν παύει να είναι ένα σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Η περιοχή μας διέρχεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και έχει σημασία σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, να μπορούν να διαδραματίζουν ρόλο χώρες, όπως η Ελλάδα. Η πατρίδα μας είναι σε ανοικτό διάλογο εδώ και χιλιάδες χρόνια με όλους τους λαούς και τα έθνη της περιοχής. Γι' αυτό και μπορεί να βοηθήσει στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό με σκοπό να εμπεδωθεί και πάλι η ειρήνη, να οδηγηθούν οι χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας στον εκδημοκρατισμό, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη».
VoA: Επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον Επίσημη συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον αμερικανό ομόλογο του, Τσακ Χέιγκελ, είχε την Τρίτη το μεσημέρι ο έλληνας Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.
Οι δύο υπουργοί αντήλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη. «Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις θέσεις και τις απόψεις της χώρας μας, μιας και εμείς είμαστε πολύ κοντά στα γεγονότα και τις εξελίξεις στην περιοχή, πάντοτε με σκοπό να καλλιεργηθεί προβληματισμός που θα οδηγήσει σε αυτό που όλοι προσβλέπουμε και προσδοκούμε. Στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας», δήλωσε σχετικά ο κ. Αβραμόπουλος.
Αναφερόμενος εξάλλου στην επικείμενη επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα, πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα της Άμυνας και θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες στη συνάντησή τους.
«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι και αυτές έχουν δοκιμαστεί από την οικονομική κρίση, κρατούν σε υψηλότατο επίπεδο το αξιόμαχό τους. Η χώρα μας μπορεί να είναι υπερήφανη ότι διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στον κόσμο και η ευθύνη της κυβέρνησης και όλων μας είναι να διατηρήσουμε το υψηλό αυτό επίπεδο, παράλληλα με το "εύψυχον", δηλαδή το υψηλό φρόνημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο κ. Αβραμόπουλος.
«Η Ελλάδα», κατέληξε στη δήλωσή του ο υ πουργός Εθνικής Άμυνας, «είναι ένας σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπει προς όλους τους γείτονές μας. Παράλληλα, στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διατηρεί μια ξεχωριστή θέση που την καθιστά έναν αξιόπιστο και ισχυρό σύμμαχο. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η πατρίδα μας σήμερα εδώ στις ΗΠΑ και με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημείωσα ότι αυτό τής το αναγνωρίζει η μεγάλη αυτή χώρα, το αναγνωρίζει συνολικά ο δυτικός κόσμος. Αυτές τις αξίες και τις αρχές, της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας, της συνεργασίας θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε παράλληλα με την κύρια αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας της πατρίδας μας».
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Χέιγκελ, ο κ. Αβραμόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ παρέστη και σε τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Σήμερα θα παραστεί σε ειδική τελετή στο αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σκοπό τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.