Δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού εντός της προθεσμίας

Λέει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2003 07:30
A- A A+

«Τα περιθώρια για την επίλυση του Κυπριακού, εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί είναι ανύπαρκτα, λόγω της αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντησή του με το νέο πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

«Μόνο κατά μία εβδομάδα θα μπορούσε να παραταθεί η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου», δήλωσε χθες από την Αγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος σήμερα αναμένεται στην Αθήνα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, εκτίμησε ότι μια συμφωνία για το Κυπριακό είναι δυνατόν να επιτευχθεί εντός του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα ο Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτήριζε «τούρτα» για τους Ελληνοκύπριους και «φυστίκια» για τους Τουρκοκύπριους, τις νέες τροποποιήσεις επί του προτεινόμενου σχεδίου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου, είχε χθες συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη.

«Πρώτη προτεραιότητα, η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

«Πρέπει να περιμένουμε το νέο σχέδιο Ανάν για να διατυπώσουμε μια οριστική γνώμη», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι ο Συνασπισμός υποστηρίζει τη θέση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, για ουσιαστική διαπραγμάτευση, ώστε να δοθεί λειτουργική λύση.

Ο Κώστας Λαλιώτης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπαδόπουλο, τόνισε ότι το Κυπριακό, βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση και απαιτείται συναίνεση και συσπείρωση για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή