Λιβύη: Τουλάχιστον ένας νεκρός κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη

Τεταμένο το πολιτικό κλίμα
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013 14:53
UPD:15:02
EPA/MOHAMEED ALGWEEL

Φωτογραφία από το δικαστικό μέγαρο της Βεγγάζης έπειτα από δύο ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής το κέντρο της πόλης, οι οποίες ως απολογισμό είχαν περίπου δέκα ελαφρά τραυματίες. Νέα επεισόδια βίας ξέσπασαν στη συνοικία Γκουέσα, ανάμεσα σε ομάδα ενόπλων και τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, μερικές ώρες μετά τη σειρά εκρήξεων βομβών με στόχο κτήρια τα οποία χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα.

A- A A+

Τουλάχιστον ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε συγκρούσεις οι οποίες σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε αξιωματούχος των λιβυκών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς η βία συνεχίζεται στην περιοχή μετά την δολοφονία ενός αντι-ισλαμιστή πολιτικού ακτιβιστή την περασμένη εβδομάδα.

Τα νέα επεισόδια βίας ξέσπασαν στη συνοικία Γκουέσα, ανάμεσα σε ομάδα ενόπλων και τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, μερικές ώρες μετά τη σειρά εκρήξεων βομβών με στόχο κτήρια τα οποία χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα.

«Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις και μια άγνωστη ένοπλη ομάδα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Χιτζάζι, εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βεγγάζη, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

«Τουλάχιστον ένας στρατιώτης σκοτώθηκε. Οι ειδικές δυνάμεις έχουν πλέον ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης», πρόσθεσε ο ίδιος.

REUTERS

Στη Βεγγάζη, εστία της εξέγερσης του 2011 εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι, σημειώθηκαν μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες, βίαιες διαδηλώσεις και μια μαζική απόδραση κρατουμένων.

Η πόλη πλήττεται από ένα κύμα βίας από πέρυσι με πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας και ξένων στόχων, περιλαμβανομένης της επίθεσης εναντίον της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους ο αμερικανός πρεσβευτής και άλλοι τρεις πολίτες των ΗΠΑ.

Από τις εκρήξεις της Κυριακής, τραυματίστηκαν 43 άνθρωποι, σύμφωνα με το κρατικό λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων LANA, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργότερα για να καταγγείλουν τη βία.

Την Παρασκευή εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν επιτεθεί εναντίον των γραφείων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη.

Οι συγκεκριμένες επιθέσεις σημειώθηκαν μετά την δολοφονία ενός πολιτικού ακτιβιστή και επικριτή της Αδελφότητας, του Αμπντελσαλέμ Αλ Μοσμάρι, το βράδυ της Παρασκευής, ενώ έβγαινε από ένα ισλαμικό τέμενος.

Ο Μοσμάρι ήταν ένας από τους πιο γνωστούς αντιπάλους της Αδελφότητας, της οποίας ο πολιτικός βραχίονας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, ενώ εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικές εκπομπές είχε επικρίνει επανειλημμένα την συνεχιζόμενη δράση των παραστρατιωτικών ομάδων στη Λιβύη.

Το Σάββατο, είχαν αποδράσει 1.117 φυλακισμένοι από τη φυλακή Κουαφίγια, στα όρια της πόλης. Σύμφωνα με αξιωματούχους, σημειώθηκε επίθεση από ενόπλους έξω από τη φυλακή κι εξέγερση στο εσωτερικό της.

Την Κυριακή, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου οι 100 από τους δραπέτες συνελήφθησαν εκ νέου.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Άλι Ζάινταν, δήλωσε ότι θα προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» μετά το ξέσπασμα των πολλαπλών επεισοδίων βίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή