Προς νέα ποινική αντιμετώπιση του χρήστη ναρκωτικών

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2003 19:24
A- A A+

Ως ασθενής και όχι ως εγκληματίας θα αντιμετωπίζεται στο εξής ο χρήστης ναρκωτικών ουσιών από το κράτος. Η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στο 2003 νομοθετική ρύθμιση για τη διαφορετική ποινική αντιμετώπιση του χρήστη ουσιών.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας συνεδρίασης της διυπουργικής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, επιβάλλεται η μείωση της ανώτατης ποινής σε ένα χρόνο για το χρήστη. Επίσης, στο εξής δεν θα αναγράφεται η καταδίκη στο ποινικό μητρώο του χρήστη.

Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι το 2002 οι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών ουσιών μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2001, ενώ μειώθηκαν κατά 50% οι αποπομπές απεξάρτησης από τα προγράμματα.

Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι θα δοθεί βάρος στην πρόληψη με εντατική ενημέρωση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ενώ τα προγράμματα θεραπείας επεκτείνονται στο ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, εξήγησε ότι πέρα από τη μεθαδόνη θα χορηγείται και από ορισμένα νοσοκομεία σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο και το υποκατάστατο βουπρενορφίνη. Ενα τέτοιο πρόγραμμα αρχίζει στο νοσοκομείο Λαμίας τις επόμενες ημέρες, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τη Ρόδο. Στην Αθήνα το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ.

Εκτιμάται ότι 2.500 χρήστες περιμένουν σήμερα στη λίστα για να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης, ενώ όπως ανακοινώθηκε σύντομα θα λειτουργήσουν και δύο μονάδες απεξάρτησης εφήβων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή