Προοπτική επίλυσης του Κυπριακού διαβλέπουν Σημίτης-Ανάν

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2003 07:17

A- A A+

«Υπάρχει δυνατότητα και προοπτική επίλυσης του Κυπριακού μέχρι τις 30 Μαρτίου», εκτίμησαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν χθες στην Αθήνα.

«Χρειάζεται βούληση από την τουρκοκυπριακή πλευρά, για την επίτευξη συμφωνίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος, έχουν δείξει ότι θέλουν να κάνουν το βήμα», τόνισε ο Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε ότι «πρέπει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, να δείξουν ανάλογη διάθεση. Τότε, μπορούμε εντός των χρονοδιαγραμμάτων, να φτάσουμε σε λύση».

«Αν δράσουμε κατεπειγόντως μπορούμε να πετύχουμε τη συμφωνία», τόνισε ο Κόφι Ανάν, επισημαίνοντας ότι «αυτή η μοναδική ευκαιρία δεν θα είναι ανοιχτή για πάντα».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε χθες με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο Ανάν. «Το μέλλον της Κύπρου θα κριθεί το επόμενο δεκαήμερο», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεν υπάρχει καμμία απειλή για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση», διαβεβαίωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, περί δυνατότητας λύσης μέσα στον Μάρτιο, επεσήμανε ότι πρέπει να αποδείξει αυτά που λέει, από τη στιγμή που άλλα ισχυρίζεται ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως, επανέλαβε χθες ότι η λύση είναι πιο κοντά από ποτέ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή