Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για το διεθνές κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 13:13
UPD:13:24
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κατά την διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 1.245 ευρώ, 77 κινητά τηλέφωνα και 25 κάρτες SIM.

A- A A+

Στον Εισαγγελέα οδηγούνται το απόγευμα οι 18 συλληφθέντες για το διεθνές κύκλωμα παράνομης διακίνησης ανθρώπων που εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές και με τη συνδρομή της EUROPOL και των αμερικανικών αρχών.

Για τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Ακρόπολη», στην Αττική, την Καβάλα, τη Μαγνησία, την Κορινθία και το Λασίθι, ενώ απελευθερώθηκαν 20 θύματα της εγκληματικής ομάδας και συγκεκριμένα 14 αλλοδαπές γυναίκες και έξι αλλοδαποί άνδρες.

YOUTUBE/ELLINIKIASTYNOMIA

Η δράση του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεκίνησε από τα μέσα του 2011. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη του δραστηριοποιούνταν:

- στην παράνομη διακίνηση υπηκόων Δομινικανής Δημοκρατίας, με τελικό προορισμό ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ισπανία, έχοντας ως χώρες διαμετακόμισης (transit) την Τουρκία και την Ελλάδα,

- στο εμπόριο ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση των διακινούμενων ατόμων,

- στην πλαστογραφία διαβατηρίων και ταυτοτήτων των ισπανικών αρχών, με τη χρήση των οποίων διευκολύνονταν η παράνομη διακίνηση των ατόμων, και,

- στη νομιμοποίηση των εσόδων της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η οργάνωση δρούσε υπό την μορφή τεσσάρων «τομέων-πυρήνων», οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Τα μέλη του πρώτου πυρήνα είχαν σαν αποστολή να εντοπίζουν άτομα στη Δομινικανή Δημοκρατία με δεινή οικονομική κατάσταση και να τα πείθουν να μεταβούν στην Ισπανία, με την υπόσχεση ότι θα τους βρουν νόμιμη εργασία.

Για το «ταξίδι σωτηρίας» το οποίο τους υπόσχονταν, κάθε άτομο κατέβαλε χρηματικό ποσό 5.000 – 6.000 ευρώ, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούσε προϊόν δανεισμού από συγγενείς. Στη συνέχεια μετέβαιναν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη, αφού τα μέλη της οργάνωσης διεκπεραίωναν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για το ταξίδι.

Εκεί τα μέλη του δεύτερου πυρήνα, αποστερούσαν την ελευθερία κίνησης των θυμάτων τους με την αφαίρεση των διαβατηρίων τους, και αφού τα παραποιούσαν, ώστε να μην φαίνεται η σφραγίδα εισόδου στην Τουρκία, τα ταχυδρομούσαν στην Ελλάδα. Για όσο διάστημα παρέμεναν στην Κωνσταντινούπολη, απαιτούσαν από τα θύματά 40 έως και 100 ευρώ ημερησίως, για έξοδα διαμονής, και, σε περίπτωση αδυναμίας, τα εξανάγκαζαν, είτε να εκπορνεύονται, είτε να μεταφέρουν ναρκωτικά κατά την επικείμενη μετάβασή τους στην Ελλάδα, όπου εισέρχονταν παράνομα.

Τα μέλη του τρίτου πυρήνα, παραλάμβαναν τα διακινούμενα άτομα στη χώρα μας και τα μετέφεραν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου αφού τα εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα που τους υπενοικίαζαν οι ίδιοι, προέβαιναν στη κατάρτιση ή τη νόθευση διαβατηρίων ή ταυτοτήτων ισπανικών αρχών. Απαιτούσαν μάλιστα ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία κατέβαλαν συγγενείς των διακινούμενων ατόμων από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ οι γυναίκες-θύματα εξαναγκάζονταν να εκδίδονται σε κρυφούς οίκους ανοχής.

Σε περίπτωση που τα θύματα συλλαμβάνονταν από τις αστυνομικές αρχές για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, μέλη της οργάνωσης έρχονταν άμεσα σε επαφή μαζί τους και τους υποδείκνυαν να αιτηθούν πολιτικό άσυλο.

Στη συνέχεια, και αφού είχαν πλέον εφοδιάσει τα θύματά τους με πλαστά ισπανικά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα προωθούσαν αεροπορικώς στην Ισπανία, έχοντας όμως εκδώσει εισιτήρια με τελικό προορισμό τη Δομινικανή Δημοκρατία, ώστε να παραπλανούν τις αρχές.

Για τη διαμονή στην Ελλάδα και τα εισιτήρια απαιτούσαν και πάλι υπέρογκα χρηματικά ποσά, και, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής, εξανάγκαζαν τα θύματά τους στην εκπόρνευση.

YOUTUBE/ELLINIKIASTYNOMIA

Δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή και σεξουαλική τους εκμετάλλευση και στη νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα.

Στο τελικό προορισμό τους στην Ισπανία, τα θύματα, εξαναγκάζονταν από τα μέλη του τέταρτου πυρήνα, να εκπορνεύονται σε οίκους ανοχής που εκμεταλλεύονταν η εγκληματική οργάνωση. Επιπλέον, παρακρατούσαν τα γνήσια διαβατήρια των θυμάτων που παραλάμβαναν ταχυδρομικά από την Τουρκία

Με τη μεθοδολογία αυτή εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση, έχει διακινήσει μέσω Τουρκίας, κυρίως στην Ισπανία, αλλά και την Ιταλία, εκατοντάδες άτομα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, σωματεμπορία, παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»).

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται 19 ακόμη άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή