Ισπανία: Τους 80 έφθασαν οι νεκροί από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας

Κρατείται και ανακρίνεται ο οδηγός του τρένου
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 16:24
UPD:22:07
REUTERS/MIGUEL VIDAL

Διασώστες ελέγχουν ένα βαγόνι του τρένου που εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Σαντιάγο Δε Κομποστέλα.

A- A A+

Τους 80 έφθασαν οι νεκροί από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας το βράδυ της Τετάρτης έξω από την πόλη Σαντιάγο Δε Κομποστέλα, στην ισπανική Γαλικία.

«Ο αριθμός των απωλειών από το δυστύχημα είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Γαλικίας.

Ισπανοί αξιωματούχοι ανέφεραν νωρίτερα την Πέμπτη ότι μεταξύ των 130 τραυματιών, εκ των οποίων 36 σε κρίσιμη κατάσταση, βρίσκονται άτομα πολλών εθνικοτήτων, μεταξύ άλλων Βρετανοί και Αμερικανοί. Στους 36 σοβαρά τραυματισμένους, συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα παιδιά.

Στο επίκεντρο της έρευνάς της αστυνομία της Ισπανίας έχει τεθεί ένας εκ των δύο οδηγών του τρένου, ο οποίος, σύμφωνα με δήλωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γαλικίας, κρατείται στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και ανακρίνεται από την αστυνομία.

Ο 52χρονος Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν παραδέχτηκε ήδη ότι έτρεχε με ταχύτητα 190 χιλιομέτρων σε μία στροφή στην οποία το όριο ταχύτητας είναι τα 80 χιλιόμετρα.

Επίσημη πηγή είχε αναφέρει νωρίτερα την ταχύτητα του τρένου ως αιτία του εκτροχιασμού, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος της.

Η τοπική κυβέρνηση της Γαλικίας σημείωσε ότι η αμαξοστοιχία είχε δύο οδηγούς, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ποίον εκ των δύο επικεντρώνεται η έρευνα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο οδηγός Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν, ο οποίος συμμετείχε στον απεγκλωβισμό επιβατών, ακούστηκε να φωνάζει: «Εκτροχιάστηκα! Τι να κάνω;» σε τηλέφωνο.

Η εφημερίδα El Pais αναφέρει ότι ένας εκ των οδηγών παγιδεύτηκε στην καμπίνα του και ενημέρωσε το σιδηροδρομικό σταθμό ότι το τρένο είχε μπει στη μοιραία στροφή με ταχύτητα 190 χιλιομέτρων την ώρα.

«Είμαστε απλοί άνθρωποι! Είμαστε απλοί άνθρωποι!» φέρεται να ανέφερε ο οδηγός σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές οικίες με το ανακριτικό υλικό. «Ελπίζω να μην υπάρχουν νεκροί, γιατί θα το φέρω για πάντα βάρος στη συνείδησή μου», φέρεται να είχε προσθέσει.

Η καταστροφή συνέβη την παραμονή μεγάλου θρησκευτικού φεστιβάλ στην αρχαία βορειοδυτική πόλη στις 9.41 μ.μ. ώρα Ελλάδος της Τετάρτης.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν σταματήσει να αναζητούν επιζώντες.

Επί τόπου ο Ραχόι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Σαντιάγο Δε Κομποστέλα, πρωτεύουσα της Γαλικίας, επισκέφθηκε το σημείο του ατυχήματος και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης την Πέμπτη.

Κήρυξε παράλληλα τριήμερο εθνικό πένθος για τα δεκάδες θύματα του μοιραίου εκτροχιασμού.

Στο τρένο, το οποίο ανήκε στο δίκτυο της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Ισπανίας Renfe, επέβαιναν 247 άνθρωποι.

Όλες οι εορταστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, καθώς στη Γαλικία κηρύχθηκε επταήμερο πένθος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή