Την αντίδραση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκη, προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κιουτσούκης επισημαίνει ότι ο υπουργός «παρέλειψε να αναφερθεί, στους πολύ συγκεκριμένους παράγοντες που -παρά τις βίαιες μειώσεις των συντάξεων και τις αυξήσεις ορίων ηλικίας- έχουν οδηγήσει την κοινωνική ασφάλιση στη σημερινή οικονομική ασφυξία».
Όπως εξηγεί ο γ.γ της Συνομοσπονδίας, βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι: η ανεργία, η «πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», η αποδόμηση του Συστήματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, το «έγκλημα της μη εξαίρεσης των Ασφαλιστικών Ταμείων από το PSI», η «ραγδαία αύξηση» της μαύρης εργασίας, η «διαχρονική αδυναμία» πάταξης της εισφοροδιαφυγής, αλλά και «η αποτυχία είσπραξης των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία που υπολογίζονται σε 11 δισ. ευρώ».
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, προσθέτει ο κ. Κιουτσούκης, έχουν ένα κοινό παρανομαστή, που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή του «δόγματος» της ακραίας λιτότητας την τελευταία τριετία.
«Όταν, λοιπόν, ο υπουργός κάνει λόγο για “αλλαγή εκ θεμελίων”, προφανώς και θα πρέπει να εννοεί τις ακολουθούμενες πολιτικές που “ενοχοποιούνται” στο μέγιστο βαθμό για την απαξίωση της κοινωνικής ασφάλισης», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Κιουτσούκη, τόσο η βιωσιμότητα, όσο και η επάρκεια του Ασφαλιστικού είναι ζήτημα εισροής πόρων και όχι περικοπών, με θεσμοθέτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης εκτός Συνταξιοδοτικού Συστήματος και παράλληλα συνέχιση της αναγκαίας προσπάθειας για εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων και περικοπή των συντάξεων-επιδομάτων από τους μη δικαιούχους.