Τυνησία: Δολοφονία ηγετικού στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης

Η δεύτερη μετά από εκείνη του Σόκρι Μπελάιντ το Φεβρουάριο
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 15:21
UPD:21:30
EPA/MOHAMED MESSARA

Η κόρη του δολοφονηθέντος ηγετικού στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Μπράχμι, Μπαλκίς (κέντρο), θρηνεί έξω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ο πατέρας της, έπειτα από τους πυροβολισμούς τους οποίους δέχτηκε.

A- A A+

Τον Μοχάμεντ Μπράχμι, ηγετικό στέλεχος της κοσμικής αντιπολίτευσης στην Τυνησία, δολοφόνησαν άγνωστοι ένοπλοι, οι οποίοι επέβαιναν σε μηχανή την Πέμπτη στην Τύνιδα.

Η δολοφονία μάλιστα έγινε μπροστά στα μάτια της συζύγου και της κόρης του Μπράχμι, στην είσοδο της οικίας του, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ιατρικές πηγές, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya, κάνουν λόγο για δολοφονία με 11 σφαίρες.

Επρόκειτο για στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου (για την πραγματοποίηση των σκοπών της Επανάστασης) και επικεφαλής του κόμματος «Κίνημα του Λαού», νασερικής πολιτικής κατεύθυνσης.

Το Λαϊκό Μέτωπο διαθέτει οκτώ από τις 127 έδρες στη Συντακτική Εθνοσυνέλευση της Τυνησίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Μπράχμι έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα της χώρας, Τύνιδα.

«Δολοφονήθηκε μπροστά στο σπίτι του στη συνοικία Αριάνα», μετέδωσαν η δημόσια τηλεόραση, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, TAP και τυνησιακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία πολιτικού της κοσμικής αντιπολίτευσης, μετά από εκείνη του Σόκρι Μπελάιντ, ηγέτη του Δημοκρατικού Κινήματος Πατριωτών και στελέχους του Λαϊκού Μετώπου, στις 6 Φεβρουαρίου, στην Ελ Μενζάχ.

Ο πρόεδρος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε ότι η Παρασκευή κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους για τη δολοφονία του Μπράχμι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Μπροστά στα έντρομα μάτια της συζύγου και της κόρης του, ένοπλοι πάνω σε μοτοσικλέτα δολοφόνησαν τον Μοχάμεντ Μπραχμί.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας, έξω από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας στην Τύνιδα, φωνάζοντας συνθήματα κατά πλειοψηφία ισλαμιστικής κυβέρνησης, της οποίας ηγείται το κόμμα Ενάχντα, πολιτικός βραχίονας του τυνησιακού τμήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, απέκοψαν την κυκλοφορία σε οδικούς άξονες και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα.

Αναφορές για συγκέντρωση με αφορμή τη δολοφονία υπάρχουν και για τη γενέθλια πόλη του δολοφονηθέντος, Σίντι Μπουζίντ, η οποία αποτελεί και το σημείο από το οποίο άρχισαν οι εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, παραδόθηκαν στις φλόγες τα γραφεία του Ενάχντα στην πόλη.

Το Ενάχντα καταδίκασε επισήμως την δολοφονία Μπράχμι.

Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών σωματείων της χώρας προκήρυξε απεργία για την Παρασκευή, ενω ο πρόεδρος της χώρας, Μόνσεφ Μαρζούκι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, κάλεσε σε ηρεμία και αποφυγή της βίας.

Την ίδια ώρα, στη νότια πόλη Σφαξ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές οι οποίοι είχαν εισβάλει σε κυβερνητικό κτήριο, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή