Ευχετήριο μήνυμα του τούρκου προέδρου στον αιγύπτιο ομόλογό του

Παρά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 20:58
UPD:21:03
EPA/DAN KITWOOD POOL

Το γραφείο του κ. Γκιουλ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας απέστειλε μήνυμα συγχαίροντας τον ομόλογό του κ. Μανσούρ για την επέτειο της επανάστασης της 23ης Ιουλίου 1952 (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απέστειλε την Τετάρτη ευχετήριο μήνυμα στον μεταβατικό ομόλογό του της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ, για την εθνική εορτή της χώρας, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει αλώβητες τις διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών παρά την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει τα πολιτικά αποτελέσματα της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

Το γραφείο του κ. Γκιουλ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας απέστειλε μήνυμα συγχαίροντας τον ομόλογό του κ. Μανσούρ για την επέτειο της επανάστασης της 23ης Ιουλίου 1952.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν τείνει χείρα προς τη μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου, όμως κάποιος θα πρέπει να το κάνει. Αυτό είναι το πλέον ελάχιστο από τα πρωτόκολλα που οφείλουμε να τηρούμε», δήλωσε σχετικά με το μήνυμα του κ. Γκιουλ πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, η οποία δεν θέλησε να κατονομασθεί.

«Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι αμβλύνεται και η στάση της Τουρκίας. Οποιαδήποτε τέτοια άμβλυνση θα πρέπει να προέρχεται από την ίδια την κυβέρνηση κι όχι από τον Πρόεδρο, ο οποίος έχει κατά βάση συμβολικό ρόλο. Δημοσίως, αυτός δεν αντίκειται στον τόνο ή την πολιτική της κυβέρνησης», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ  Αιγύπτου και Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει παράλληλες πολιτικές ρίζες με την Μουσουλμανική Αδελφότητα του καθαιρεθέντος από τον στρατό κ. Μόρσι, έχουν τρωθεί σημαντικά, καθώς η Άγκυρα διαμηνύει πως δεν πρόκειται να συνεργασθεί με μία κυβέρνηση την οποία δεν αναγνωρίζει και την οποία αποκαλεί «αποτέλεσμα πραξικοπήματος».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή