Με τον Γ. Στουρνάρα συναντήθηκε ο Τζακ Λιου

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013 14:08
UPD:16:14
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού.

A- A A+

Συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, είχε στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Μαυραγάνη, αντίστοιχα.

Αυτή την ώρα, ο κ. Λιου γευματίζει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για  την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιού «αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς και δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο πρακτορείο Bloomberg ότι «οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά μετέφερε στον αμερικανό αξιωματούχο ότι «αντίθετα, έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος».

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν και τα ζητήματα της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012- 2013 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016.

Ειδικά για το τελευταίο, το οποίο αναμένεται να προσδιορισθεί επακριβώς κατά τον νέο έλεγχο της τρόικας το φθινόπωρο, η ελληνική πλευρά επεσήμανε στον κ. Λιού ότι το συγκεκριμένο κενό δεν μπορεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο αμερικανός υπουργός, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των υπουργών Οικονομικών του G20, φέρεται να πρεσβεύει - σύμφωνα με τον έλληνα υψηλόβαθμο παράγοντα - πως «η Ευρώπη έχει ρίξει νερό στο κρασί της» και ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

ΣΥΡΙΖΑ: Ό,τι μανδύα και να φορέσουν στην επίσκεψη Λιου δεν μπορούν να καλύψουν την σκοτεινή πραγματικότητα

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Ρένα Δούρου με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στην Αθήνα.

«Ό,τι μανδύα και να επιχειρήσει να φορέσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο 'succes story', δεν μπορεί να καλύψει την σκοτεινή πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά η πολιτική λιτότητας που έχει επιλέξει: 1.5 εκατομμύριο άνεργοι, βαθιά ύφεση για έκτο χρόνο που θα συνεχιστεί και του χρόνου, μη βιώσιμο χρέος», σχολίασε η κ. Δούρου.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αντί για πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, «προσφέρει μαζικές απολύσεις και… επιστροφή σε εμφυλιοπολεμική ρητορεία, ως τελευταία γραμμή άμυνας». «Μια γραμμή άμυνας που όμως έχει μετατραπεί σε γραμμή Μαζινό, σε γραμμή ήττας, που την πληρώνουν ακριβά μισθωτοί και συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι, δηλαδή όλοι όσοι θυσιάζονται στο βωμό της ιδεοληψίας του πρωτογενούς πλεονάσματος των κκ Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα», κατέληξε.

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές

Στους επισκέπτες εκπροσώπους των κυβερνήσεων των ισχυρών χωρών η κυβέρνηση, αντί να παρουσιάζει μια μη ρεαλιστική υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που δημιουργεί η παράταση της πολιτικής λιτότητας και να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου.

«Αλλαγές που θα συνδέσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση με την αναπτυξιακή διαδικασία, θα αποδώσουν προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσουν δίκτυ κοινωνικής υποστήριξης για τους ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», προσθέτει και συνεχίζει:

«Μια τέτοια στάση αξιοποιεί την παραδοχή των λαθών που έχουν κάνει και οι ίδιοι οι εταίροι, κόβει το δρόμο για νέα επιβαρυντικά μέτρα και επανατοποθετεί την προοπτική σταθεροποίησης και ανάκαμψης».

ΚΚΕ: Στήριξη στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης η επίσκεψη Λιου

Στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα.

«Μετά την επίσκεψη Σόιμπλε, ένας ακόμη εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο, αποδεικνύοντας ότι είτε με το μοντέλο διαχείρισης Μέρκελ, είτε με το μοντέλο Ομπάμα, το οποίο θαυμάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή», αναφέρει σε σχόλιό του ο Περισσός.

Όπως επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα το ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία θα προτιμήσει περισσότερο η ελληνική αστική τάξη είναι για το λαό αδιάφορο, αφού αυτός σε κάθε περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπος με νέα αντιλαϊκά μέτρα, με εμπλοκή της Ελλάδας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή