Οδικό χάρτη για επίλυση του Κυπριακού ζητεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013 16:53
UPD:17:07
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Τριανταεννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974, όταν τα στρατεύματα του Αττίλα εισέβαλαν στην Κύπρο. Σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες αγνοούνται και 200.000 εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. Στις 05:30, ώρα κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

A- A A+

Οδικό χάρτη για την επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάϊ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής.

Σε ομιλία του, ο Αταλάϊ δήλωσε ότι, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε μονομερή -κατά την έκφρασή του- εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ίσως να τεθεί θέμα λύσης δύο κρατών.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Άγκυρα κατέβαλε «ειλικρινείς προσπάθειες» για επίτευξη λύσης και ότι η τουρκική πλευρά προέβη «σε κάθε θυσία που της αναλογούσε».

Ο Μπεσίρ Αταλάϊ υποστήριξε επίσης ότι αποδυναμώνονται οι προσδοκίες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει εποικοδομητική βούληση για λύση του προβλήματος, αφού πέντε μήνες μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προέβη, όπως είπε, σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή