Κέρι: «Κατ΄αρχήν συμφωνία» για νέες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών – Παλαιστινίων

Μετά τη συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 21:29
UPD:22:02
REUTERS/POOL

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι (αριστερά) κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλα.

A- A A+

Κατ’ αρχήν συμφωνία για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος νωρίτερα είχε νέα συνάντηση με τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπας, ανέφερε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί προκαταρκτική συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Συμφωνία Ισραήλ και Παλαιστινίων για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών

 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε την Παρασκευή από το Αμάν της Ιορδανίας, ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους, που αίρει το αδιέξοδο το οποίο διαρκούσε σχεδόν τρία χρόνια.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία η οποία δημιουργεί μια βάση για την επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς», είπε ο κ. Κέρι, μιλώντας προς δημοσιογράφους στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, ενώ σημείωσε ότι κομβική σημασία θα έχει οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές να προσέλθουν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπως συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι, εάν εφαρμοστεί η κατ' αρχήν συμφωνία, οι συνομιλίες της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να θεωρηθούν και επισήμως σαν επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή