Εκτενής αξιολόγηση των ιχθυαποθεμάτων στο βορειοανατολικό Ατλαντικό ωκεανό έδειξε ότι πολλά είδη ανακάμπτουν και πλέον η αλίευσή τους γίνεται με βιώσιμο τρόπο. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Current Biology και βασίζονται σε δεδομένα κυβερνητικών ερευνητικών οργανισμών από μετρήσεις στη θάλασσα και στις αγορές.
Η έκθεση καταδεικνύει ότι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, τα περισσότερα ιχθυαποθέματα βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί από μεμονωμένες χώρες, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002. Ορισμένοι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για ανάκαμψη.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν επικεντρώθηκαν σε 57 είδη ψαριών, μελετώντας τα αποθέματά τους με δεδομένα που έχουν συλλεχθεί τα τελευταία 60 χρόνια. Είδαν ότι την τελευταία δεκαετία οι πληθυσμοί τους ενισχύθηκαν, παράλληλα με τον περιορισμό της εκμετάλλευσής τους.
«Παρά την αντίληψη που επικρατεί, η κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων μας βελτιώνεται», υποστήριξε μιλώντας στο BBC ο Πολ Φερνάντες, ένας από τους δύο συντάκτες της έκθεσης. «Πολλά αποθέματα δεν υπεραλιεύονται πλέον – τώρα θα πρέπει να αφήσουμε τη φύση να αναλάβει δράση ώστε οι πληθυσμοί να ανακάμψουν.»
Η έκθεση δημοσιεύεται εν μέσω επικρίσεων για την αποτελεσματικότητα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον απόηχο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμισή της, με «σημαία» τον περιορισμό της αμφιλεγόμενης πρακτικής της «απόρριψης» ψαριών.
«Αυτή τη στιγμή δρομολογούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ και είναι σημαντικό, καθώς διορθώνουμε τις αδυναμίες της, να αναγνωρίσουμε την επιτυχία του σημαντικού περιορισμού της πίεσης εις βάρος των ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων και να χτίσουμε πάνω σε αυτήν», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.
Μιλώντας στο BBC, ο Κάλουμ Ρόμπερτς από το πανεπιστήμιο του Γιορκ, ειδικός στα αλιεύματα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, επισήμανε ότι «οι αναφορές για ανάκαμψη είναι πρόωρες», αν και αναγνώρισε ότι η βελτίωση ορισμένων δεικτών αποτελεί θετική ένδειξη.