Οι «κήποι του κόσμου» στη θέση του WTC

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2003 16:13

A- A A+

Το σχέδιο του Ντάνιελ Λίμπερσκιντ, «κήποι του κόσμου», ένα σύμπλεγμα κτιρίων από γυαλί και ατσάλι με κομμένα άκρα, επελέγη για την ανοικοδόμηση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC), σε διεθνές διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 407 ομάδες αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων.

Το σχέδιο προβλέπει την οικοδόμηση των υψηλότερων κτιρίων στον κόσμο, ως ένα σύμβολο της αμερικανικής ισχύος, αλλά και σαν πρόκληση στους τρομοκράτες, όπως τόνισε ο εμπνευστής του.

Οι «κήποι του κόσμου», περιλαμβάνουν και ένα κτίριο σε σχήμα βέλους που θα φθάνει σε ύψος τα 1776 πόδια, (541 μέτρα), ως φόρο τιμής στο έτος της αμερικανικής ανεξαρτησίας 1776.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης δύο μεγάλους δημόσιους χώρους που θα είναι διαμορφωμένοι με τέτοιον τρόπο, ώστε κάθε χρόνο το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου ο ήλιος θα τους φωτίζει χωρίς καμία σκιά.

Θα επιτρέψει επίσης να διατηρηθεί στο υπόγειο ένα μέρος της τεράστιας τρύπας που είναι σήμερα το «Σημείο Μηδέν» και κυρίως ο τοίχος υποστήριξης που την χωρίζει από την κοίτη του ποταμού Χάντσον, για να την μετατρέψει σε μνημείο για τα 2800 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η κατασκευή των «κήπων του κόσμου» θα στοιχίσει περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή