Έκκληση Καψή στα κόμματα για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 17:02
UPD:17:05
A- A A+

Έκκληση στα κόμματα να συμβάλλουν «στην προσπάθεια που ξεκινά», ακόμη κι αν καταψηφίσουν, το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, απηύθυνε ο αρμόδιος υφυπουργός, μιλώντας στη Βουλή.

«Ήθελα να ψηφίσετε, δεν απελπίζομαι. Έχουμε έναν μαραθώνιο που απαιτεί να αλλάξουν νοοτροπίες. Γι΄ αυτό σας καλώ ειλικρινά να συμβάλλετε στην προσπάθεια που ξεκινά», ανέφερε ο κ. Καψής ο οποίος δήλωσε «προσωπικά υπερήφανος» που εισάγεται ένα τέτοιο νομοθέτημα, αντίστοιχα του οποίου δεν υπάρχουν πολλά στην Ευρώπη.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η δέσμευση που έχει και προσωπικά αναλάβει για τους 2.000 εργαζόμενους, ισχύει.

Είπε επίσης ότι τη Δευτέρα βγαίνει και η σχετική προκήρυξη και σε πρώτη φάση θα προσληφθούν περίπου 580 άτομα, τα οποία θα δουλεύουν με δίμηνες συμβάσεις που θα ανανεώνονται μέχρι να δουλέψει ο νέος φορέας.

«Αφήστε επιτέλους τους εργαζόμενους. Μην θεωρείτε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σημαία ευκαιρίας. Πείστε τους επιτέλους να γυρίσουν στη δουλειά τους», απευθύνθηκε στα κόμματα ο υφυπουργός.

Επί του νομοσχεδίου ανέφερε ακόμη πως τα κρίσιμα τεστ από τα οποία θα κριθεί η προσπάθεια που ξεκινά, θα είναι, όπως εξήγησε, η έξωθεν καλή μαρτυρία των μελών του εποπτικού συμβουλίου.

Τα κριτήρια επιλογής θα τεθούν εκ των προτέρων. Το διαγωνισμό θα κάνει μια ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. «Μας λέει το ΚΚΕ ότι πάμε σε ακόμη πιο ελεγχόμενη ενημέρωση. Μα σήμερα ο υπουργός διορίζει διευθύνοντα σύμβουλο και μπορεί να ορίσει ακόμη και τις ώρες μετάδοσης των προγραμμάτων. Και λέτε ότι θεσμοθετείται ακόμη μεγαλύτερος πολιτικός έλεγχος;», ανέφερε ο κ. Καψής, σημειώνοντας ότι η EBU χαρακτήρισε το νομοσχέδιο από τα καλύτερα στην Ευρώπη. «Είμαι προσωπικά υπερήφανος που η κυβέρνηση εισάγει ένα τέτοιο νομοθέτημα. Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια νομοθετήματα στην Ευρώπη», δήλωσε.

Στο μεταβατικό στάδιο, το εποπτικό συμβούλιο θα πάρει σημαντικές αποφάσεις, μια από τις οποίες αφορά τις προσλήψεις. «Μην πέφτετε στην παγίδα. Το θέμα δεν είναι αν η δημόσια τηλεόραση θα πάρει πολιτικά δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους. Η ΕΡΤ μπορεί να γίνει πράσινη, κόκκινη, μπλε με τους ίδιους ακριβώς εργαζόμενους. Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από τη λογική ότι παίρνουμε εργαζόμενους με κριτήρια άλλα, πέραν της αξιοκρατίας», σχολίασε αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι θα διοριστούν πρόσωπα κατόπιν κομματικών επιλογών.

Αναφερόμενος στα όσα λέγονται για τον ρόλο της DIGEA στο κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Καψής είπε ότι το θέμα αυτό δεν έχει σχέση με το θεσμικό πλαίσιο της νέας τηλεόρασης.

«Πριν από κάποια χρόνια, όταν δόθηκαν οι πρώτες άδειες, δόθηκε μια άδεια στο MEGA και έβαλε μέσα όλους τους επονομαζόμενους καναλάρχες στον ίδιο φορέα. Πολλοί θα λέγανε ότι υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Η επίσημη δικαιολογία ήταν, φαντάζομαι, για να γίνουν οι επενδύσεις θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε ουσιαστικά και με τους παρόχους δικτύου στην Ελλάδα. Η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου είχε κάνει αυτή τη διάκριση των παρόχων την οποία μάλιστα δεν την ήθελαν τα ιδιωτικά κανάλια. Γιατί θέλανε δικαιωματικά να τους ανήκει το δίκτυο. Αυτή τη στιγμή ισχύει μεταβατικό στάδιο αλλά μετά θα γίνει διαγωνισμός για τον πάροχο δικτύου που θα το αναλάβει για συγκεκριμένο χρόνο. Μετά θα επαναληφθεί διαγωνισμός. Αυτό το οποίο έχει γίνει είναι η συνεργασία των ιδιωτικών καναλιών για να κάνουνε τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονται για να φτιαχτεί αυτό το δίκτυο στη χώρα», είπε ο κ. Καψής.

Ανέφερε δε ότι η πρακτική αυτή δεν αφορά μόνο την τηλεόραση: « Από πού μοιράζεται η "Αυγή" ξέρετε; Από ποιο φορέα μοιράζεται; Από ένα καρτέλ κατά τη λογική που διατυπώνεται. Οι εφημερίδες μετέχουν ως μέτοχοι σε ένα φορέα διανομής και το κάνουνε γιατί καμία εφημερίδα δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος διανομής. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με το δίκτυο, εκτός και αν περιμέναμε να έρθει εδώ ο Μέρντοκ να επενδύσει και να γίνει πάροχος δικτύου. Το θέλατε αυτό; Το θέλατε πείτε μου».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή