Εσθονία : Περίοδος αβεβαιότητας μετά τις εκλογές

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 08:10
A- A A+

Σε περίοδο αβεβαιότητας εισέρχεται η Εσθονία, όσον αφορά την μελλοντική της κυβερνητική συμμαχία, μόλις έξι μήνες πριν το δημοψήφισμα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από την αναπάντεχη επιτυχία του νέου κόμματος Res Publica, το οποίο κέρδισε ισάριθμο αριθμό εδρών στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές με το Κεντρώο Κόμμα, που φερόταν ως ο επικρατέστερος νικητής στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα τα δύο κόμματα εξασφαλίζουν από 28 έδρες, στο Κοινοβούλιο της Εσθονίας, που αποτελείται από 101 βουλευτές, μολονότι το Κεντρώο Κόμμα, με ηγέτη τον δήμαρχο του Ταλίν, Εντγκαρ Σάαβισαρ, εξασφάλισε ένα ελαφρό προβάδισμα συγκεντρώνοντας το 25.4% των ψήφων, έναντι του 24.6% για το Res Publica.

Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σίιμ Κάλας εξασφαλίζει 19 έδρες με ποσοστό 17.7%.

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του Res Publica, Γιούχαν Πάρτς, δήλωσε πως έχει την πρόθεση να ηγηθεί μίας κυβερνήσεως, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το Κεντρώο Κόμμα. Ερωτηθείς για το εάν επιθυμεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ο Πάρτς απάντησε «αυτό δεν είναι μόνο δική μου βούληση, είναι η απόφαση του κόμματος».

Ο Πάρτς επανέλαβε πως το κόμμα του βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα άλλα τέσσερα πέντε κόμματα που έχουν κερδίσει έδρες στη βουλή, αλλά όχι με το Κεντρώο Κόμμα. Ο ίδιος τόνισε πως ευελπισθεί να αποφύγει τις σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις για την σύσταση μίας κυβερνητικής συμμαχίας, προκειμένου η Εσθονία να ετοιμασθεί για το δημοψήφισμα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει ορισθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο νέος πρωθυπουργός θα ορισθεί από τον πρόεδρο της χώρας Αρνολντ Ρούουτελ, ο οποίος έχει τονίσει πως δεν θα δώσει κατ' ανάγκην το χρίσμα στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Από την πλευρά του ο Σάαβισαρ αναγνώρισε πως το Res Publica αποδείχθηκε ένα πολύ πιό δυνατό κόμμα από όσο περιμέναμε κι απαντώντας στην ερώτηση ποιοί ήσαν οι λόγοι της επιτυχίας του, δήλωσε πως «προφανώς ήταν η λέξη «νέα πολιτική».

Το Res Publica ήδη έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ως δεύτερο κόμμα στον αριθμό των εδρών στα δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή