Πρώτη ημέρα της δίκης για τη «17 Νοέμβρη»

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 10:58

A- A A+

Στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ανέβηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωΐ οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τρεις αναπληρωτές τους, ο εισαγγελέας και ο αναπληρωτής του, οι οποίοι θα κρίνουν τους 19 κατηγορουμένους για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

Νωρίτερα, πριν μεταφερθούν στη δικαστική αίθουσα οι 19 κατηγορούμενοι, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης ζήτησε την αποχώρηση των φωτορεπόρτερ, καθώς, όπως ανακοίνωσε, οι κατηγορούμενοι ρωτήθηκαν και δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να φωτογραφηθούν.

Πρώτος στην αίθουσα του δικαστηρίου μπήκε ο Ηρακλής Κωστάρης και ακολούθησαν τα υπόλοιπα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης.

Ο πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορουμένων σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ωστόσο επέτρεψε σε κάποιους να καθίσουν στη θέση που επιθυμούσαν, όπως στην περιπτωση της Αγγελικής Σωτηροπούλου, η οποία ζήτησε να είναι δίπλα στο σύζυγό της.

«Καθήστε όπου θέλετε, την ανθρώπινη πλευρά την βλέπουμε πάντα με συμπάθεια», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης στον Παύλο Σερίφη, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρώτος κάθισε ο Σάββας Ξηρός, δίπλα του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, η Αγγελική Σωτηροπούλου, ο αδελφός του Σάββα, Χριστόδουλος Ξηρός και στη συνέχεια οι Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης, Βασίλης Ξηρός, Διονύσης Γεωργιάδης, Θεολόγος Ψαραδέλης, Κώστας Καρατσόλης, Ηρακλής Κωστάρης, Θωμάς Σερίφης, Κώστας Τέλιος, Παύλος Σερίφης, Νίκος Παπαναστασίου, Σωτήρης Κονδύλης, Γιάννης Σερίφης, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Ανέστης Παπαναστασίου.

Με την ανάγνωση του ονόματος του Γιάννη Σερίφη ο κατηγορούμενος διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο για το γυάλινο κλουβί που πλαισιώνει τους κατηγορουμένους και τους χωρίζει από τους συνηγόρους τους. Ο πρόεδρος του απάντησε : «θα τα δούμε όλα αυτά. Οι καλύτερες δίκες είναι αυτές που έχουν το καλύτερο πέρας και όχι αυτές που ακολουθούν όλους τους τύπους και κοροϊδεύουν τον κόσμο. Εμένα δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου».

Στο σημείο αυτό παρενέβη η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου και δήλωσε ότι η υπεράσπιση θέλει να υποβάλει ενστάσεις στο δικαστήριο, τόσο για το υαλόφρακτο κλουβί, όσο και για την δυσκολία που υπάρχει με τα έδρανα των συνηγόρων.

Ο πρόεδρος ζήτησε να νομιμοποιηθεί πρώτα η πολιτική αγωγή και στη συνέχεια να υποβληθούν οι ενστάσεις προς το δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια νομιμοποίησης παράστασης της πολιτικής αγωγής, ο πρόεδρος είπε πως δεν έχει σημασία ποιός θα μιλήσει πρώτος, η ουσία είναι να εκδοθεί μια δίκαιη απόφαση.

Εξ άλλου, ο Σάββας Ξηρός ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα για λίγα λεπτά,λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στα μάτια, κάτι που επέτρεψε ο πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Οταν η ιατρική επιστήμη μπορεί να γλιτώσει το μάτι η νομική επιστήμη δεν μπορεί να το απαγορεύσει».

Λίγο νωρίτερα ζήτησε να αποχωρήσει για λόγους υγείας και ο Θεολόγος Ψαραδέλης.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή