Υπεβλήθησαν οι πρώτες ενστάσεις στη δίκη της «17Ν»

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 12:50
UPD:12:53

A- A A+

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 12 το μεσημέρι, μετά από διάλειμμα 30' που προηγήθηκε, άνοιξε ο χορός των ενστάσεων για την τοποθέτηση του κουβουκλίου γύρω από τους κατηγορουμένους, στη δίκη για τη «17 Νοέμβρη».

Πρώτος υπέβαλε ένσταση στο δικαστήριο ο συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Γιάννης Ραχιώτης. Σύμφωνα με τον κ. Ραχιώτη η ύπαρξη του γυάλινου διαχωριστικού θίγει την προσωπικότητα των κατηγορουμένων και δεν διευκολύνει την επικοινωνία τους με τους συνηγόρους.

Ο κ. Ραχιώτης τόνισε ότι η ύπαρξη προστατευτικού δεν προβλέπεται από το κώδικα δικαστηρίων. Οπως τόνισε ο κ. Ραχιώτης για την ειδική διαρρύθμιση της αίθουσας θα έπρεπε να υπάρχει σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, την οποία, όπως υποστήριξε, αν διαθέτει το δικαστήριο θα πρέπει να εξεταστεί από άποψη νομιμότητας. Και αυτό γιατί όπως είπε ο κ. Ραχιώτης, ακόμη και με υπουργική απόφαση, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, καθώς το δικαστήριο λαμβάνει μέτρα τα οποία επιφυλάσσουν διαφορετική αντιμετώπιση απ'αυτήν που λαμβάνονται συνήθως στα δικαστήρια.

Ο συνήγορος υπογράμμισε στο δικαστήριο ότι κανένας κατηγορούμενος δεν έθεσε θέμα ειδικής προστασίας. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό μήνυμα, που απευθύνεται εκτός της αίθουσας. Αυτό το «κλουβί» συνιστά υπόμνηση ειδικού καθεστώτος. Δεν χρειάζομαστε έκτακτα μέτρα. Με αυτού του είδους τα μέτρα γίνονται συνειρμοί με αυτά που κρίναμε ως βάρβαρα σε άλλες χώρες».

Ο κ. Ραχιώτης ζήτησε απο το δικαστήριο να διατάξει την «καθαίρεση» του γυάλινου κλουβιού. Ακολούθως έλαβε το λόγο ο εκ των συνηγόρων του Γιάννη Σερίφη, κ. Σπύριος Φυτράκης, ο οποίος τόνισε ότι στον κώδικα για τον οργανισμό δικαστηρίων δεν προβλέπονται προστατευτικά κουβούκλια. Σύμφωνα με τον κ. Φυτράκη με το νέο νόμο προβλέπεται η προστασία μαρτύρων όχι όμως κατηγορουμένων.

Ο συνήγορος τόνισε ότι η ύπαρξη του «περιφράγματος» παραβιάζει την αρχή της δίκαιης δίκης. Επικαλέστηκε επίσης απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στην δίκη του Μωχάμεντ Ρασίτ, το οποίο είχε κρίνει ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη τοποθέτηση προστατευτικών παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί απο τους μάρτυρες της υπόθεσης που υπηρετούσαν το FBI.

Η δίκη συνεχίζεται με την τοποθέτηση των υπολοίπων συνηγόρων υπεράσπισης για το θέμα του «κουβούκλιου».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή