Συζητήσεις για τις οικονομικές σχέσεις Ε.Ε.-χωρών του Κόλπου

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 13:43
A- A A+

Στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών του Κόλπου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εστιάστηκαν οι σημερινές συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου που διεξάγονται στη Ντόχα του Κατάρ, χωρίς να λείψουν ασφαλώς και οι αναφορές σε πολιτικά ζητήματα όπως ιδιαίτερα η κατάσταση στο Ιράκ και το Παλαιστινιακό.

Οι έξι χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν), είναι ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης παγκοσμίως, επιδιώκουν όμως την άρση των ευρωπαϊκών περιορισμών στις εξαγωγές τους με δεδομένο ότι παρουσιάζουν έλλειμμα 17 δισ. δολ. στις ανταλλαγές τους, οι εξαγωγές τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 16 δισ. δολ. και οι εισαγωγές τους 33 δισ. δολ.

Υπάρχει μια συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρών του Κόλπου, η οποία όμως εξακολουθεί να τελεί υπό διαπραγμάτευση. Κύρια προϊόντα που εξάγουν οι χώρες του Κόλπου είναι τα πετροχημικά, το αλουμίνιο και το φυσικό αέριο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξαιρετικά πλούσιες σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων χώρες της αραβικής χερσονήσου, είναι παραδοσιακά από τις πιο φιλοαμερικανικές στην περιοχή, γι αυτό και οι συζητήσεις δεν επικεντρώθηκαν όσο θα μπορούσε κανείς να αναμένει στα θέματα του Ιράκ και της Παλαιστίνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώρες του Κόλπου ήταν αυτές από τις οποίες προήλθε η πρόταση (καλύτερα η αραβική «ηχώ» ανάλογης πρότασης του Κόλιν Πάουελ), να εξοριστεί ο Σαντάμ Χουσεΐν προκειμένου να μην επιτεθούν οι Αμερικανοί στο Ιράκ.

Στις σημερινές συζητήσεις ετέθησαν επίσης από την πλευρά των Αράβων του Κόλπου, η επιθυμία απλοποίησης του συστήματος θεωρήσεων για τους υπηκόους τους και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης το άνοιγμα αντιπροσωπείας της, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου και η έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε εξ άλλου τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταβεί στη διάρκεια της εβδομάδας, στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή