Ο υπαρχηγός του «Κάρλος» στο εδώλιο

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 14:56

A- A A+

H έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για τη «17Ν» συμπίπτει με την τελευταία μεγάλη δίκη της τρομοκρατίας στη Γερμανία.

Πρόκειται για τη δίκη του υπαρχηγού του «Κάρλος», Γιοχάνες Βάινριχ, στελέχους της οργάνωσης «Διεθνείς Επαναστάτες». Είναι η δεύτερη δίκη του Βάινριχ στο Βερολίνο. Ηδη εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για βομβιστική επίθεση στο γαλλικό πολιτιστικό κέντρο «Μεζόν ντε Φρανς» το 1983 στο Βερολίνο, από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 21.

Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο ο Βάινριχ κατηγορείται για ηθική αυτουργία και συναυτουργία σε έξι ανθρωποκτονίες και 155 απόπειρες ανθρωποκτονίας σε πέντε ενέργειες της οργάνωσης από το 1981 ως το 1984. Τρεις έγιναν σε γαλλικό έδαφος, μία στο κτίριο του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ευρώπη» στο Μόναχο και μία στην Αθήνα στις 13 Απριλίου 1983 εναντίον του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας.

Η εισαγγελία του Βερολίνου υπολογίζει ότι η δίκη θα διαρκέσει δύο χρόνια και από την αίθουσα του δικαστηρίου αναμένεται να παρελάσουν αρκετοί από τους «ανανήψαντες» πρώην συνεργάτες του Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ, γνωστού ως «Κάρλος το Τσακάλι».

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές δικαστικές αρχές ο Βάινριχ είχε προμηθεύσει με εκρηκτικά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ που βρίσκονται υπό κράτηση στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα γερμανικά δικανικά έθιμα, απαγορεύεται η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους επιτρέπεται να φέρουν μόνο μολύβι και ξύστρα.

KΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή