Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν - Μέρος 4/4

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 20:48
UPD:20:50
A- A A+

?..: Οι όροι της συζήτησης πρέπει να τεθούν πρώτοι. Και λέω μόνο το εξής, το Δικαστήριό σας, αν και υποτίθεται ότι δεν είναι νόμιμα συγκροτημένο, έχει δεχθεί τις παραστάσεις, χωρίς να τις έχει κάνει αποδεκτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν δέχθηκα τίποτα, τίποτα. Δηλώσεις καταχωρήθηκαν, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να επιχειρηματολογήσουν και οι άλλοι.

(Διαλογικές συζητήσεις)

?..: Εγώ νομίζω και νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι της υπεράσπισης συμφωνούμε ότι αυτό ως προκριματικό ζήτημα, μπορεί να κριθεί από το Δικαστήριό σας και μετά να βάλουμε τα άλλα θέματα.

Γ.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να προσθέσω κάτι. Αν το πρωί που ανεβαίνατε στην έδρα, διαπιστώνατε μια παράνομη κατάσταση εδώ, βλέπατε έναν ανήλικο να κάθεται στο ακροατήριο, δεν θα αποφασίζατε οτιδήποτε, δεν θα λέγατε να βγει έξω; Περί αυτού συζητάμε αυτή τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα λοιπόν ο κ. Σταμούλης το παίρνει αυτό για μετά, ή το θέτει από τώρα;

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς κύριε Οικονομίδη το είπατε. Το παίρνετε για μετά αυτό ή το θέλετε τώρα;

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Οικονομίδη το αφήνουμε για μετά αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν έχετε την καλοσύνη, να βάλω ένα άλλο θέμα καθαρά πρακτικό. Είναι φανερό από την πορεία της διαδικασίας, ότι δεν θα χρειαστούμε μάρτυρες σήμερα. Έχουμε περίπου 350 ανθρώπους, που ακούνε τώρα και λένε «τι λένε αυτοί εκεί πέρα;!›. Έχω λοιπόν την εντύπωση, δεδομένου ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι, άρρωστοι κλπ, να τους αποδεσμεύσουμε για σήμερα και να τους πούμε να έρθουν αύριο το πρωί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι προβλέπετε κύριε Εισαγγελέα; Να μην περιμένει άδικα κανένας. Δηλαδή αν σήμερα δεν τους χρειαστούμε αυτούς τους ανθρώπους και έχουμε ένα προβλεπτό χρονικό σημείο Πέμπτης ή Παρασκευής να τους θέλουμε, γιατί να τους κρατάμε εδώ; Ο κ. Εισαγγελεύς είπε κάτι, εσείς τι λέτε η υπεράσπισις; Να τους διώξουμε σήμερα έτσι; Να τους διώξουμε, η πολιτική αγωγή τι λέει;

κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για το θέμα των μαρτύρων, το θέμα είναι το εξής: Ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν πότε θα τελειώσουμε με τις ενστάσεις. Δεν μπορούμε να τους φέρνουμε κάθε μέρα εμείς, μέχρι να αρχίσει η έναρξη της εξετάσεως και για όσο καιρό θα τους χρειαζόμεθα ή όχι. Ίσως θα έπρεπε να εκφωνηθούν οι μάρτυρες, η γραμματειακή υποστήριξη του Δικαστηρίου να κρατήσει ένα κατάλογο των εμφανισθέντων μαρτύρων και από εκεί και πέρα με ευθύνη του Δικαστηρίου να καλούνται οι άνθρωποι για όποτε είναι να εξεταστούν. Δεν μπορούμε κάθε μέρα εδώ να φέρνουμε τριακόσιους ανθρώπους για να περιμένουν πότε θα εξεταστούν. Πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εμείς περίπου αυτό έχουμε στο μυαλό μας, αλλά τους μάρτυρες δεν μπορείς να τους εκφωνήσεις πριν αναγνωστεί το κατηγορητήριο, το οποίο θέλει τουλάχιστον τρεις μέρες για να το αναγνώσουμε.

Κύριε Γεωργίου ακούστε με κι εμένα. Βέβαια λέει κάπου ο Σαίξπηρ ότι «ο χρόνος φέρνει πάντα λευκά μαλλιά, αλλά δεν φέρνει πάντα τη φρόνηση›. Εγώ φρόντισα με τα χρόνια μου να έχω αυτή τη φρόνηση να σέβομαι τους άλλους πρώτα. Δεν μπορώ να τους κρατήσω.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε είναι νομίζω θέμα του Δικαστηρίου σας, να θέσει την σειρά των θεμάτων πως θα υποβληθούν, ώστε να σταματήσει ο ένας το δικό του και ο άλλος το δικό του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω μια συναίνεση.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Δεν γίνεται κοινή συναινέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πως δεν χρειάζεται!

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Είναι καθήκον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να διευκολύνω τους πάντες στην επιχειρηματολόγησή τους. Τους λέω ποια είναι η λογική σειρά, αν αυτοί θέλουν κάτι το διαφορετικό και δεν είναι παράλογο?

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Μιλάμε για τη λογική σειρά του θέματος που θα αποφανθεί το Δικαστήριό σας. Το Δικαστήριό σας πρέπει να αποφανθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι θέμα δικό του.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Όσο για τον κλωβό, πιστεύω προσωπικώς ότι έχει απλά πλατωνική σημασία, δεν προστατεύει κανέναν από τίποτα, απλώς εμποδίζει την πολιτική αγωγή, της κόβει τη χαρά να ακούει την επιχειρηματολογία για να απαντήσει. Δεν έχει λόγο υπάρξεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας ότι δυσχεραίνει αυτό που λέγεται ορθολογικός διάλογος και ανάπτυξη επιχειρημάτων, που οπωσδήποτε αυτή είναι η προπαρασκευή μιας τελικά μελλοντικής έκβασης δίκης, να είστε βέβαιος ότι πρέπει εμείς να το δεχθούμε. Λέτε λοιπόν και εσείς δεν θέλετε, μάλιστα το ακούσαμε. Είπαμε για τον κλωβό τώρα, είπαμε γι’ αυτό, τα αφήσαμε τα άλλα.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κοιτάξτε κύριε Πρόεδρε, αυτό το κατασκεύασμα, πρωταρχικά προσβάλει την αισθητική που πρέπει να έχει μια αίθουσα Δικαστηρίου. Κυρίως όμως, όντως δημιουργεί δυσχέρειες στους συναδέλφους της υπεράσπισης.

Ανεξάρτητα από το εάν ο βαθμός της δυσχέρειας είναι τέτοιος, που να δημιουργεί πραγματική, ή νομιζόμενη απόλυτη ακυρότητα, η υποχρέωση που έχουμε να σεβόμαστε με θρησκευτική προσήλωση να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, μας επιβάλει το καθήκον, την υποχρέωση στο Δικαστήριό σας, να δεχτεί. Εγώ συντάσσομαι υπέρ αυτού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργίου.

κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν θέλω να πω κάτι που έθεσα και από την αρχή. Εμένα ως δικηγόρο 25 χρόνια με προσβάλει το να συναγωνίζομαι με τους συναδέλφους μου να βγω μπροστά για να πάρω το λόγο, ή όχι. Σας είπα από την αρχή, υπάρχει μια σειρά στο κατηγορητήριο. Και θα παρακαλούσα να την τηρήσουμε, για να μην αρχίσουμε και σπρωχνόμαστε και δεν είναι εικόνα αυτή που να τιμάει κανέναν. Το ένα είναι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν θα φτάσει η ώρα θα το πράξουμε.

κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το δεύτερο κύριε Πρόεδρε, θέλω να θέσω ένα θέμα και θα σας ρωτήσω, αντιμετωπίσαμε μπαίνοντας μέσα το πέρασμα από κάποια μηχανήματα, τα οποία μας ψεκάζουν. Έχω ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες, πουθενά δεν συνάντησα τέτοιο πράγμα.

Όταν πρωτοπέρασα αυτό το μηχάνημα, δεν υπήρχε μια φωνή που υπάρχει σήμερα και μιλάει για ενεργοποίηση αέρα. Ούτε υπήρχε πινακίδα επάνω που να λέει ότι το μηχάνημα είναι αβλαβές. Σε παρατηρήσεις μας το πρωί, εάν το μηχάνημα αυτό είναι πιστοποιημένο, μας είπαν ότι είναι πιστοποιημένο και έχουν επιδειχθεί τα σχετικά έγγραφα στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω λάβει γνώση.

κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Επειδή σας σέβομαι και γνωρίζετε πόσο σας υπολήπτομαι, θέλω να μας διαβεβαιώσετε, ότι εσείς έχετε λάβει γνώση της τεχνικής κατασκευής των μηχανημάτων και μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι είναι ακίνδυνα για την υγεία μας. Αυτό είναι το ένα. Μου λέτε ότι δεν λάβατε γνώση, άρα αυτοί που μας ενημερώνουν μας λένε ψέματα.

Όσον αφορά τέλος το θέμα του υαλοφράκτου κατασκευάσματος αυτού, είναι γεγονός ότι 25 χρόνια έχω συνηθίσει να βλέπω τους συναδέλφους, τους αντιδίκους στα μάτια. Αυτό μ’ εμποδίζει. Εμποδίζει την ακουστική και τέλος, επειδή δεν πρόκειται για δικαστική πρωτοβουλία, αλλά για έκφραση πολιτικής βούλησης, άσχετα εάν εσείς έρχεστε να βγάλετε τα κάστανα από την φωτιά, θα αφαιρέσει πάρα πολλά επιχειρήματα, η διεξαγωγή μιας δίκης που εκτός από όλα τα άλλα που θα έχει, θα έχει και μια ευπρέπεια. Για την ευπρέπεια της δίκης πρέπει να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαδημητρίου. Υπάρχει διαφορετική άποψη καταρχήν για τον κλωβό; Τον θέλετε ή δεν τον θέλετε;

(Διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ήρθαμε εδώ για να μαλώσουμε με τους συναδέλφους, είτε από την μια πλευρά, είτε από την άλλη. Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Η παραμονή του γυάλινου αυτού κατασκευάσματος, θα αποτελεί μια συνεχή αφορμή για μη δίκαιη δίκη. Και θα κωφεύουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας της υποθέσεως. ¶ρα συμφωνώ ότι πρέπει να φύγει, δεν έχω αντίρρηση να φύγει αυτό το γυάλινο κατασκεύασμα. Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης για να υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα συμφωνείτε να φύγει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

?..: Κύριε Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε, με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτετε και με τη μικρότερη τη δική μου. Υπάρχει ποινικό δικαστήριο που οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ή υπεράσπισης να έρχονται εδώ για να λάβουν το λόγο και για να αγορεύσουν;

Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας λέει ότι οι συνήγοροι αγορεύουν, τοποθετούνται από τα έδρανα των συνηγόρων. Και εδώ ερχόμαστε αυτή τη στιγμή σαν να είμαστε μάρτυρες ή κατηγορούμενοι για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε και να εισακουστούμε.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν και εκεί μικρόφωνα, ώστε να μπορούμε να ακουγόμαστε και να μην συμβαίνει η δικονομική πρωτοτυπία, να ερχόμαστε στο εδώλιο εδώ πέρα, για να τοποθετηθούμε και να αγορεύσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν πραγματικά χρήσιμη η σημερινή συνεδρίαση, γιατί πραγματικά εντοπίζει πάρα πολλά θέματα και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, στο πως θα τα λύσουμε.

?..: Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά για την κατασκευή αυτή την υαλόφρακτη, προφανώς το Υπουργείο κάνοντας εφαρμογή του ¶ρθρου 339 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το τοποθέτησε για την προφύλαξη των κατηγορουμένων. Αυτή πιστεύω ότι ήταν η ιεράρχηση η οποία πρυτάνευσε στους ανθρώπους οι οποίοι το τοποθέτησαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω.

.....: Κυρίαρχη όμως θέση έχει το Δικαστήριό σας, προκειμένου να αποφανθεί, εάν θα πρέπει να παραμείνει, ή αν θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Από την στιγμή που από την πλευρά των συνηγόρων υπερασπίσεως διατυπώνεται η άποψη ότι εμποδίζεται, περιορίζεται, περιστέλλεται το λειτούργημά τους, δεν έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους κατηγορουμένους, πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό.

Από συζητήσεις που έχω κάνει και με άλλους συναδέλφους, κανείς από την πολιτική αγωγή δεν διαφωνεί να αφαιρεθεί, ώστε να μην έχουν το παράπονο και την πικρία, ούτε οι κατηγορούμενοι, ούτε οι συνήγοροι υπεράσπισης, ότι δεν άσκησαν τα υπερασπιστικά τους δικαιώματά όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αφαιρέστε το, είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε κύριε Πρόεδρε, για να μην υπάρχουν και πικρίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έδρανα λοιπόν λέτε και εσείς, τα μικρόφωνα και εδώ πέρα το υαλόφρακτο.

Κυρία Βόζνεμπεργκ ελάτε.

Ε. ΒΟΖΝΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε, αναμφισβήτητα σε ό,τι αφορά την γυάλινη περίφραξη, δεν είναι θέμα κατά πόσο προσβάλει τόσο την αισθητική, τον πολιτισμό μας, αλλά σίγουρα λειτουργικά οι συνήγοροι της υπεράσπισης δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εντολείς τους.

Από την άλλη πλευρά όμως, είναι έτσι διαμορφωμένη η αίθουσα, ώστε τουλάχιστον δε μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των κατηγορουμένων από την διέλευση των μαρτύρων. Μη ξεχνάτε ότι είναι μια δίκη η οποία θα ανεβάσει πολύ υψηλά τους τόνους, ενδεχομένως και τα συναισθήματα και δικαιολογημένα και τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, δεν δηλώνω ειδική, να διαφυλάξω την ασφάλεια των κατηγορουμένων από διέλευση πολιτικώς εναγόντων ή ανθρώπων που εμφορούνται από κάποια συναισθήματα.

Και τι εννοώ; Δεν θα αντιλέξω εγώ στο να αφαιρεθεί η υαλοπερίφραξη, κάθε άλλο παρά, αλλά θα πρέπει ίσως τα μέτρα ασφάλειας, να διαφυλάξουν αυτό το προβληματισμό που βάζω στο Δικαστήριό μας, δεδομένου ότι σε όσες δίκες έχουμε παρασταθεί κατά την σύγχρονη ιστορία, ουδέποτε ήσαν τόσο κοντά τα έδρανα των κατηγορουμένων με τους συνηγόρους, είτε υπερασπίσεως, είτε πολιτικής αγωγής.

Αντιλαμβάνομαι τις χωροταξικές δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να το προτείνω ελαφρά τη καρδία, προς χάριν έτσι της ελευθερίας της επικοινωνίας. Στην από εδώ πλευρά, δεν θα μπορούσα να προβάλω αντίρρηση, γιατί πραγματικά όχι δυσχεραίνεται, σχεδόν δεν υπάρχει επικοινωνία των δικηγόρων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέτε λοιπόν να μείνει το από εκεί;

Ε. ΒΟΖΝΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν λέω να μείνει, δεν μπορώ να προτείνω. Αντιλαμβάνεστε ότι βάζω ένα προβληματισμό της δυσκολίας που μπορεί να δημιουργείται από τη φύλαξη, ή τη διέλευση των μαρτύρων και των πολιτικώς εναγόντων, των θυμάτων εν πάση περιπτώσει και των συγγενών. Το βάζω σαν προβληματισμό.

Όμως ήθελα και μια άλλη παρατήρηση να κάνω. Είναι βέβαιο ότι η υπεράσπισις θα αναπτύξει δια μακρόν, ή μάλλον θα υποβάλει την ένσταση, μη νόμιμης συγκρότησης του Δικαστηρίου, είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε από συνεντεύξεις και από τον Τύπο που το έχει διεξαγάγει αναλυτικά.

Τι θέλω να πω μ’ αυτό; Ναι μεν είναι απόλυτη ακυρότητα τυχόν μη σύνθεση, αλλά αυτή τη στιγμή αναλισκώμεθα σε ένα μεγάλο διάλογο αναφορικά με επιμέρους ζητήματα και εν πάση περιπτώσει αν εσείς κρίνετε ότι δεν είστε αρμόδιοι να δικάσετε, πώς θα αποφασίσετε για την αφαίρεση του κλωβού, ή οπουδήποτε άλλου μεταγενέστερου ζητήματος;

Η αίτησή μου θα ήταν, να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση που αφορά την μη νόμιμη σύνθεση, είτε με αφορμή τον πολιτικό χαρακτήρα των εγκλημάτων όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο και στη συνέχεια να αποφασίσουμε για οτιδήποτε άλλο μεταγενέστερο θέμα. Ευχαριστώ πολύ.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, φοβούμαι ότι αυτό το οποίο λέει ότι κινδυνεύουν οι κατηγορούμενοι από τους παθόντες?.

Ε. ΒΟΖΝΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν δήλωσα ότι κινδυνεύουν.

κ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Σαφώς και μόνο που το λέτε και εάν το δεχθεί αυτό το Δικαστήριο ότι κινδυνεύουν οι κατηγορούμενοι από τους παθόντες? Κάτι το οποίο ανατρέπει απριόρι από το Δικαστήριο το τεκμήριο της αθωότητας?

Ε. ΒΟΖΝΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε, αναμφισβήτητα δεν είχε αυτό το νόημα η τοποθέτησή μου. Ο κ. Οικονομίδης ειδικά θα έπρεπε να το ξέρει. Οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι, για κάποιους λόγους, έχουν ενοχλήσει, αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός και σαν προβληματισμό τον έβαλα στο Δικαστήριό σας.

Ο τελευταίος άνθρωπος που θα μιλήσει για ενόχους πριν την απαγγελία αποφάσεως, είμαι εγώ. Νομίζω ότι ο καθένας μας καθημερινά δίνει εξετάσεις, είναι πρακτικό ζήτημα και ο καθένας έχει την ευθύνη από την αφαίρεση της περίφραξης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κυρία Βόζνεμπεργκ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, η συμφωνία των συνηγόρων με τους κατηγορουμένους, τους πελάτες τους, ήδη είχαμε την εικόνα του συναδέλφου ο οποίος μόλις τώρα απομακρύνεται και μέχρι τώρα ήταν σε συνεννόηση με τον πελάτη του. Νομίζω, λοιπόν, ότι κατ’ αρχήν μιλάμε για κάτι το οποίο δεν το έχουμε και προσδιορίσει. Λέμε για κλωβό. Σας προσκομίστηκε μία απόφαση που αναφέρει έναν κλωβό, το 91, ο οποίος θεωρήθηκε ότι παρανόμως ήταν μέσα σε μία αίθουσα.

Όταν μιλάμε όμως για κλωβό, εννοούμε για κάτι το οποίο είναι περίκλειστο και δεν επιτρέπεται ή ελέγχεται τέλος πάντων η πρόσβασή του. Εδώ μιλάμε για ένα χώρο ο οποίος για λόγους ασφαλείας χωροθετήθηκε έτσι και η σύνθεσή σας είναι η μόνη αρμόδια για να κρίνει τα ζητήματα της ασφαλείας.

Ένα, λοιπόν, αγαθό το οποίο θα πρέπει να προφυλάσσεται είναι το θέμα της ασφαλείας, γιατί όπως πολύ σωστά είπε η προλαλήσασα συνάδελφος, στην πορεία της δίκης ενδέχεται να οξυνθούν τα πνεύματα και να μην είναι τόσο ήρεμα, γιατί μέχρι στιγμής έχουμε νομικούς διαξιφισμούς. Όταν αρχίσουν οι διαξιφισμοί επί της ουσίας και επί των γεγονότων ίσως η ατμόσφαιρα να αλλάξει.

Έχω λοιπόν την εντύπωση, ότι εάν τίθεται ζήτημα επικοινωνίας με τους δικηγόρους των πελατών τους, είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως μπορεί να χωροθετηθεί με την αφαίρεση κάποιας πλευράς. Αλλά από εκεί και πέρα το θέμα της ασφάλειας είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη του Δικαστηρίου σας και ενδεχομένως και οι αρμόδιοι εδώ για την τήρηση της τάξης να πουν την άποψή τους. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς λοιπόν προτείνετε να μείνει.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριοι Δικαστές, ας μου επιτραπεί να διατυπώσω την εξής άποψη. Υπάρχει κορεσμός αρμοδιοτήτων. Εσείς είστε το Δικαστήριο που θα δικάσει αυτή την υπόθεση. Έχω τη γνώμη, καίτοι διαφωνώ κι εγώ και συμφωνώ ότι η διάταξη δεν είναι σωστή, ότι το Δικαστήριό σας δεν μπορεί να ασχοληθεί με την αλλαγή της διατάξεως, η οποία πιθανόν να αφορά βάση μελέτης μέτρα ασφαλείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή δεν μπορούμε εμείς να πούμε, το Δικαστήριο, να φύγει το κλουβί ή να φύγει μερικά;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, διαφωνώ κι εγώ με τη διάταξη. Δεν γνωρίζω εάν αυτό όμως είναι αρμοδιότητα των εδράνων. Διαφωνώ. Όμως το Δικαστήριο δικαιούται να μεταβάλλει τα μέτρα ασφαλείας; Διότι υποτίθεται αυτά όλα είναι βάση κάποιας μελέτης.

Το Δικαστήριο έχει να απαντήσει σε ένα σωρό προβλήματα και θέλουμε όλοι μια δίκαιη δίκη. Ας μην σπαταλάμε, λοιπόν, το χρόνο σε επουσιώδη θέματα και ας ευχηθούμε τελευταία φορά να μετατρέπεται ο Κορυδαλλός σε αίθουσα συνεδριάσεων. Και το κράτος να απαλλοτριώσει δίπλα από τον ¶ρειο Πάγο 10 στρέμματα να κάνει ένα κτίριο ευπρεπές και να συνεδριάζουν εκεί οι δικαστές για τέτοιες δίκες και όχι σήμερα να διαμαρτυρόμαστε όλοι και δίκαια. Παρακαλώ το Δικαστήριό σας, λοιπόν, να ασχοληθεί με τα σοβαρά αυτά προβλήματα των ενστάσεων περί αρμοδιότητος κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι το σύνολο της Πολιτικής Αγωγής πιστεύει απόλυτα, ότι δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος για τους κατηγορουμένους και δεν αποτελούν κίνδυνο σίγουρα οι μάρτυρες κατηγορίας και οι παθόντες.

Θέλω όμως να πω το εξής, ότι πραγματικά από εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα βλέποντας τους κατηγορουμένους, από πλάγια όμως δείχνει μία εντελώς διαφορετική εικόνα, που είναι απολύτως εξευτελιστική και για ανθρώπους, αλλά και για κατηγορουμένους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δέχεστε, λοιπόν, και εσείς να φύγει.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Πιστεύω απόλυτα, ότι εμείς που επιθυμούμε να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι, επιθυμούμε να καταδικαστούν χωρίς κλουβιά και επιθυμούμε να καταδικαστούν χωρίς να παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητάς τους και χωρίς να υπάρχουν όλα αυτά τα διαχωριστικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δέχεστε, λοιπόν, κι εσείς ότι παραβιάζεται το τεκμήριο άμα μείνει αυτό και θέλετε χωρίς κλουβιά.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κ. Εισαγγελέα. Να δούμε τι θα πει ο κ. Εισαγγελεύς.

ΧΡ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Η επικοινωνία των κατηγορουμένων με τους συνηγόρους είναι έναν μέτρο που έχει θεσπιστεί για την ύπαρξή τους. Είναι μία κατάκτησις. Μία κατάκτησις η οποία δεν έγινε τόσο εύκολα.

Πρέπει λοιπόν κ. Πρόεδρε, να εξασφαλιστεί. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον ένας ο κλωβός αυτός θα αποσυρθεί. Μόνον έτσι θα καταστεί δυνατή η επικοινωνία των κατηγορουμένων με τους συνηγόρους, αλλά και των λοιπών διαδίκων.

Κύριε Πρόεδρε, ακούστηκαν και άλλα, περί προσβολής της προσωπικότητος και περί προσβολής του τεκμηρίου της αθωότητος. Έχουν μίαν αξίαν. Το σπουδαιότερο είναι η επικοινωνία. Γι’ αυτό πρέπει να κάνετε δεκτό το αίτημα όλων των πλευρών στην παρούσα δίκη και να διατάξετε να αποσυρθεί.

Στο θέμα τώρα της νομιμότητος της συνθέσεως του Δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλουμε τώρα, ας φάμε και καμιά μέρα γι’ αυτό μπορεί να τελειώσουμε και απ’ αυτό, να γίνει δεκτό να τελειώνουμε.

ΧΡ.ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επί άλλων θεμάτων που ακούστηκαν εδώ πέρα σχετικά με τα έδρανα και άλλα τινά, εγώ παραπέμπω εις αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «Μέτρον άριστον›. Ενόψει αυτού βεβαίως πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο σ’ αυτή τη δίκη.

Περαιτέρω, κ. Πρόεδρε, επαναλαμβάνω, πρέπει να διαταχθεί η έναρξης και η συνεκδίκασης των δύο συναφών δικογραφιών. Και επίσης να διακόψετε τη δίκη, να αναβάλλετε για να λάβουν γνώση των εγγράφων οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η μεγάλη δικογραφία τώρα, θα πάρουν εκεί και θα τα μελετήσουν οι άνθρωποι.

κ.ΜΑΚΡΗΣ: Για το θέμα που έθεσε ο κ. Ρουμελιώτης αν δεν κάνω λάθος, του αντιγράφου της δικογραφίας. Είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα, το οποίο θα αντιμετωπιστεί εντός της αύριο θα έλεγα. Πριν αρχίσει δηλαδή η αποδεικτική διαδικασία να είστε βέβαιος κ. Ρουμελιώτη, θα έχετε στα χέρια σας αντίγραφο της δικογραφίας που φέρεται να έχει κάποια σχέση με τον πελάτη σας πραγματικά, για το θέμα του κλωβού.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Αν έχει.

κ.ΜΑΚΡΗΣ: Ναι, και εγώ πιστεύω, ότι δεν είναι εικόνα Δικαστηρίου αυτή. Έχει τύχει να δικάσω σ’ αυτή τη συγκεκριμένη αίθουσα σε δύο από τις μεγαλύτερες δίκες που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια. Με επικίνδυνους τότε κατηγορουμένους, με ανθρώπους οι οποίοι εμφανίζονταν εν πάση περιπτώσει να έχουν ένα ιδιαίτερο ψυχισμό σε σχέση με την εγκληματική διάθεσή τους, κανείς δεν σκέφτηκε ότι θα πρέπει να τους κλείσουμε μέσα σ’ αυτό το περίβλημα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για μένα και για να μην είμαστε υπερβολικοί θα έλεγα στις τοποθετήσεις μας, ότι δεν ήταν ζήτημα, εγώ τουλάχιστον έτσι εκτιμώ, επικοινωνιακό. Δηλαδή αυτό που είπε ο κ. Ραχιώτης, ότι ένα μήνυμα επικοινωνιακό περί επικινδυνότητος κλπ. Έχω την εντύπωση ότι το μέτρο αυτό δεν λήφθηκε για να προστατευτεί ο οποιοσδήποτε από τους κατηγορουμένους.

Το σκεπτικό που προφανώς υπήρξε στο μυαλό των ανθρώπων που σκέφτηκαν αυτό το πράγμα, ήταν να προστατευτούν οι κατηγορούμενοι από το ενδεχόμενο που η κα Βόζεμπεργκ έθεσε και να μου επιτρέψει να πω ο κ. Οικονομίδης, ότι αυτό το πράγμα δεν έχει καμία σχέση με το τεκμήριο της αθωότητος.

Το τεκμήριο της αθωότητος είναι ένα τεκμήριο το οποίο λαμβάνουμε υπόψη εμείς, εσείς, οι παράγοντες, οι θεσμικοί, οι πάντες, όχι ο παθών όμως κύριοι Δικαστές. Φόβος μου, λοιπόν, και η αγωνία μου είναι ποιο κύριοι Δικαστές; Ότι εάν αυτό το πράγμα αφαιρεθεί τι θα είναι αυτό το οποίο θα εμποδίσει τον «Χ› παθόντα, τον γιο ενός νεκρού, ο οποίος για πρώτη φορά θα έρθει σε επαφή σχεδόν σωματική με τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι σκότωσε τον πατέρα του; Τι θα λέγατε, θα τον εμποδίσει να σηκώσει το χέρι του και να αστράψει ένα χαστούκι; Και τι θα κάνουμε τότε όλοι εμείς εδώ;

Σκέφτομαι, λοιπόν, το εξής από τη στιγμή που θα αποφασίσει το Δικαστήριό σας, ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί αυτός ο κλωβός, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε αυτό το περιστατικό το οποίο επικαλέστηκε η κα Βόζεμπεργκ και θέτω και εγώ υπόψη του Δικαστηρίου σας ως πιθανό ενδεχόμενο, μία στο εκατομμύριο που θα το Δικαστήριό μας πρέπει να προστατεύσει – σας επαναλαμβάνω- και από τέτοιες περιπτώσεις τους κατηγορημένους, να αντικαταστήσει αυτό, με κάποια άλλα μέτρα.

Σκέφτομαι και θα ήθελα η υπεράσπιση να το δει μέχρι αύριο προφανώς που θα έχουμε μια νέα χωροταξία, αν δεχτεί το Δικαστήριο την πρότασή μας, μήπως μια σύμπτυξη των κατηγορουμένων, ώστε τουλάχιστον από τη μία πλευρά να ρυθμίσουμε, ότι από μία πλευρά της Πολιτικής Αγωγής θα έρχονται οι μάρτυρες, ώστε ανάμεσα και στους κατηγορουμένους και τον διάδρομο να υπάρχει μια σειρά αστυνομικών που θα κάθονται δίπλα στους κατηγορουμένους.

Είναι μια εικόνα την οποία, δεν νομίζω ότι θίγει κανέναν, εξασφαλίζει όμως αυτό το ενδεχόμενο, που θα μας μειώσει όλους σαν κοινωνία και σαν κράτος Δικαίου. Αυτή είναι η πρότασή μου.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Επειδή επικαλέστηκε ο κύριος ? να μην έρχονται σε επαφή οι μάρτυρες με τους κατηγορουμένους μας, τουλάχιστον το χώρισμα εκείνο ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα είπαμε να βγει όλο. Ο κ. Εισαγγελεύς πρότεινε να βγει όλο, αλλά λέει μήπως περάσει κανένας εκεί και τους εξευτελίσει τους ανθρώπους, γιατί το τεκμήριο αθωότητος υπάρχει πράγματι για μας. Ένας ο οποίος πιστεύει έστω μακρόθεν, ότι αυτοί κάτι έκαναν στο δικό τους, δεν ξέρουμε αν θα μπορούμε να το συγκρατήσουμε, πρέπει να λάβουμε μέτρα για την προστασία αυτών.

Δηλαδή εγώ το πλέγμα αυτό δεν το βλέπω σαν μέτρο προστασίας ημών από τους κυρίους κατηγορουμένους, αλίμονο. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε και ανοιχτοί εδώ πέρα μπροστά και επικοινωνούμε. Αλλά δεν θέλουμε να τους χτυπήσει, να τους προσβάλλει κανένας. Να δούμε πώς θα το εξασφαλίσουμε αυτό.

κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή συνάπτεται με τα μέτρα ασφαλείας αυτό που σας είπα προηγούμενα, εγώ παρακαλώ για το εξής. Θα παρακαλούσα να πιστοποιηθεί από το «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ›, ότι τα μηχανήματα είναι ακίνδυνα. Δείγμα δε του υγρού που μας ψεκάζει, να εξεταστεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένου να αποφανθεί, ότι δεν είναι επικίνδυνο. Και δεν είναι καθόλου προς γέλωτα κύριοι συνάδελφοι. Εσείς είστε πολύ ριψοκίνδυνοι φαίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για πρώτη φορά με φορτώσανε να έχω κι εγώ ένα τέτοιο για να επικοινωνώ. Αυτό λένε, ότι έχει πάρα πολλούς κινδύνους και κανένας δεν μου έχει πει όχι. Παρ’ όλα αυτά το πήρα. Και απ’ ότι βλέπω έχετε όλοι από ‘κανα δυο – τρία – τέσσερα ?

κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κι αυτό το πήρατε με δική σας ευθύνη. Εγώ δεν περνάω τα μηχανήματα έξι φορές την ημέρα με δική μου ευθύνη, αλλά επειδή υποχρεώθηκα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς. Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει να προσθέσει.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με μεγάλη οικονομία, ήθελα να θέσω ένα θέμα. Το επιχείρημα το οποίο τέθηκε από την συνάδελφο την κα Βόζεμπεργκ και για το οποίο ερωτήθηκε εν μέρει ο κ. Εισαγγελέας, νομίζω ότι παραπέμπει σ’ αυτό που καταγγέλθηκε, που προβλήθηκε από την αρχή σε σχέση με το κλουβί, ότι προσπαθείτε, επιχειρείτε να δημιουργηθεί μια εντύπωση σ’ αυτή τη δίκη, μία εντύπωση η οποία συμβάλλει στη θεαματοποίηση και συμβάλλει στη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων φοβάμαι των κατηγορουμένων.

Νομίζω, ότι και η ίδια η συνάδελφος δεν υπονοεί μ’ αυτό που είπε, ότι τυχόν η επαφή μας προς τους κατηγορούμενους, οι πελάτες μας ή οι οποιοιδήποτε άλλοι πολιτικώς ενάγοντες έχουν τυχόν υποδηλώσει με οποιοδήποτε τρόπο εγκληματικές προθέσεις σε βάρος των κατηγορούμενων.

Νομίζω, ότι οποιοσδήποτε συνάδελφος της Πολιτικής Αγωγής ερωτηθεί, θα διαβεβαιώσει αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε όλους τους πολιτικώς ενάγοντες, ότι δεν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις, ότι υπάρχει ένα κλίμα εξαιρετικά πολιτισμένο και ότι μπορεί βεβαίως υπ’ αυτές τις συνθήκες να γίνει η δίκη με την αξιοπρέπεια που ταιριάζει και σ’ εσάς και σ’ εμάς και κυρίως στους κατηγορούμενους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φυσικά οι κατηγορούμενοι είναι το κεντρικό πρόσωπο της δίκης, δεν είμαστε εσείς και εγώ. Μπορούμε να αποσυρθούμε τώρα προς διάσκεψη.

κ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η πρώτη φορά που δικάζονται άνθρωποι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες; Μέχρι πρότινος, μέχρι σήμερα κάθε φορά ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Δημητρακόπουλε, τα είπαμε.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν δεν μου λέτε τώρα, είσαστε στις θέσεις σας; Και οι κατηγορούμενοι είναι όλοι εδώ; Εντάξει; Δεν λείπει κανένας μας; Κανένας. Κι εσείς είστε όλοι εδώ. Αν πούμε ότι αφαιρούμε τα πλαϊνά, το πίσω σας πειράζει; Το πρώτο πράγμα. Να έχουμε να τους προφυλάξουμε κατά κάποιο τρόπο τους ανθρώπους ενδεχομένως γιατί γι’ αυτούς απ’ ότι αντιλαμβάνομαι είναι το κλουβί. Δεν είναι κλουβί, είναι μέτρο προστασίας. Δεν θέλω να συμβεί κάτι εις βάρος κανενός σας.

Αν πούμε ότι αφαιρούμε δεξιά – αριστερά μόνο, θα σας πείραζε αυτό; Τι λέτε; Οι υπερασπιστές τι λένε;

?..: Κύριε Πρόεδρε, κι από πλευράς της υπεράσπισης ότι είναι θέμα συνταγματικό, είναι θέμα νομικής τάξης, είναι θέμα πραγματικής τάξης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσέξτε, όλα τα θέματα πρέπει να πηγαίνουν σύμφωνα με την αρχή της χρήσιμης δράσης. Κάτι που χρειάζεται ή κάτι που δεν χρειάζεται. Τέλος πάντων. Αυτό είπαμε, θέλετε όλο να βγει.

Εγώ το βλέπω σαν μέτρο ευταξίας εδώ μέσα. Αν είναι τάξη αυτή ακροατηρίου να καθόμαστε να βλέπουμε γύρω - γύρω γυαλιά. Έτσι το βλέπω εγώ αυτή τη στιγμή. Θα μου πείτε λίγο επίπεδα, αλλά έτσι το βλέπω.

?..: Στο διάλειμμα που είχαμε επιβεβαιώσαμε και με τους συναδέλφους της πολιτικής αγωγής ότι δεν μας ακούνε από απέναντι. Γιατί και το μισό να φύγει, πάλι το πρόβλημα το ουσιαστικό της επικοινωνίας θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Είναι παράτυπη και παράνομη η παρουσία του κλουβιού στο δικαστήριο σας αφαιρώντας ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μη το συζητάτε έτσι. Τα είπαμε αυτά. Λέω αν σας πειράζει. Εκείνο το οποίο διερεύνησα κύριοι συνήγοροι, είναι και τεχνικώς δυνατό να γίνει αυτό το πράγμα. Να μείνει ποιο συμπαγές λέτε.

?..: Να φύγει το γυαλί και να μείνει το συμπαγές κομμάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κάτω λέτε; Εντάξει. Και το γύρω - γύρω κάτω. Για να προστατευθούν κι αυτοί, αλλά να έχετε επικοινωνία.

?..: Αν κατάλαβα καλά στον ισχυρισμό σας, θεωρείτε ότι για λόγους ευταξίας μπορεί να μείνει το πίσω μόνο μέρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, είπατε δεν το θέλετε, πάει. Δεν είπα εγώ.

?..: Αν μου επιτρέπετε να συνεχίσω σ’ αυτό ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, να μη συνεχίσετε σ’ αυτό. Επικοινώνησα και με τους τεχνικούς εδώ. Λέμε τώρα βγαίνει. Βγαίνει αυτό άραγε ή αυτοί έχουν καρφώσει ?; Και μου είπαν ότι τα τζάμια βγαίνουν εύκολα. Το άλλο είναι το δύσκολο, διότι έχει πακτωθεί πάνω και θα χαλάσει όλη η ψευδοροφή την οποία στηρίζει κλπ.

Νομίζω λοιπόν ότι επί του παρόντος τα τζάμια να τα πετάξουμε γύρω – γύρω και βλέπουμε μετά. Επί του παρόντος. Θέλουν μέρες αυτοί για να τα βγάλουν. Μήπως μια λύση που να ρυθμίζει την επικοινωνία και την ευταξία είναι να πετάξουμε τα γύρω – γύρω τζάμια πρώτον και μετά βλέποντας και κάνοντας. Την άλλη βδομάδα πετάμε και τα υπόλοιπα. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα τζάμια τα ψηλά θα φύγουν ούτως ή άλλως και τα πίσω. Δεν γεννάται θέμα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου είπαν ότι είναι τεχνικώς πάρα πολύ δύσκολο κι εγώ δεν θέλω να μπαίνω στη δουλειά πολύ των άλλων. Θέλω δηλαδή να εξασφαλιστούμε εμείς ότι έχουμε την ευπρέπεια εδώ, την ευκοσμία, τα δικαιώματα όλων και προπαντός την επικοινωνία σας αλλά όχι να δημιουργήσουμε πρόβλημα τεχνικό. Ας πούμε προς το παρόν αυτά, να περιοριστούμε σ’ αυτό προς το παρόν και βλέπουμε. Εδώ είμαστε.

Έπειτα, δεν είναι εφάπαξ που λέτε οι αποφάσεις. Το λέμε σήμερα, αύριο μπορούμε να το πούμε αλλιώς. Ή αν γίνει μια επίθεση με κανένα όπλο εδώ μέσα, ? ξαναβάζουμε τα γυαλιά. Είναι δύσκολο να γίνει με τα όπλα εδώ μέσα;

(Διαλογικές συζητήσεις)

?..: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, είναι δημόσια συνεδρίαση αυτή; Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Είναι δημόσια συνεδρίαση Συνεδρίου; Εδώ δημιουργήθηκε πηγαδάκι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ τους ζήτησα να μου πουν την γνώμη τους.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ενημερώνουμε ότι εδώ μιλάμε αν μπορεί τεχνικά να γίνει αυτό που λέμε. Απορώ με την επιθετικότητα σας έναντι του δικαστηρίου χωρίς να σας έχει δώσει αφορμή. Δικαίωμα σας να έχετε και επιθετικότητα έναντι του Προέδρου και ίσως να έχετε δίκιο, αλλά αν περιμένουμε έτσι να συμπεριφέρεστε στο δικαστήριο σε μια τόσο δυσχερής δίκη την πρώτη μέρα μάλιστα που δεν είναι δυνατόν όλα αυτά να πηδαλιουχηθούν σωστά, περιμένουμε κάποια κατανόηση.

Δεν την θέλετε; Δεν πειράζει, εμείς θα δείξουμε πάντως σε σας κατανόηση όση μπορούμε. Δεν ανταποδίδουμε εμείς. Εμείς δεν ανταποδίδουμε και μάλιστα για μια μεμονωμένη περίπτωση σε όλους τους δικηγόρους. Για όνομα του Θεού. Τι να κάνουμε;

Είπα στους τεχνικούς πρώτα να βάλουν μικρόφωνα στους δικηγόρους εκεί και από κει. Δεύτερον, να βάλουν ηχεία εκεί πίσω από τους δικηγόρους για να ακούνε και οι δικηγόροι. Αυτά τα μεριμνήσαμε και απορώ για ποιο λόγο. Τέλος πάντων, δεν με πειράζει αυτό. Προσωπικές επιθέσεις θα έχουμε στη συνέχεια, αλλά να είναι βάσιμες μονάχα. Αν είναι άδικες δεν μας πειράζει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

?..: Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Είναι καθαρά πολιτικό. Η ύπαρξη του κλουβιού είναι πολιτική επιλογή. Μας παρουσιάζει σαν άγρια θηρία όπως ? Και δεύτερον αυτοί που σας είπαν ότι είναι τεχνικά τα προβλήματα, είναι αυτοί που έφτιαξαν αυτή την φτηνοκατασκευή με 700 εκ. Αυτοί οι ίδιοι σας λένε ότι για να βγει περιμένετε. Εγώ σας λέω ότι για να βγει αυτό θέλει μισή ώρα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθίστε παρακαλώ στις θέσεις σας. Τώρα θα απαγγελθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ. Το δικαστήριο έχει απόφαση.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο διατάσσει λοιπόν την αφαίρεση του υαλόφρακτου πλέγματος που περιβάλλει τις θέσεις των κατηγορουμένων. Να παραμείνει μόνο το πίσω κάτω τμήμα αυτού κατά την πλειοψηφία του Δικαστηρίου. Ο μειοψηφών δικαστής έχει την γνώμη ότι πρέπει να παραμείνει ολόκληρο το πίσω μέρος και το πάνω και το κάτω διάζωμα του πίσω μέρους.

Επί του παρόντος θα αφαιρεθούν μόνο τα αλεξίσφαιρα γυάλινα στελέχη και εντός πενθημέρου θα αφαιρεθούν και τα μεταλλικά μέρη στο μέτρο που τούτο είναι τεχνικώς δυνατό χωρίς την διακύβευση της ασφάλειας της αίθουσας, όχι να πέσει και η αίθουσα. Νομίζω ένα μέτρο πρέπει να διακρίνει τους ανθρώπους και αυτό είναι μέσα στο μέτρο του δυνατού.

Το Δικαστήριο διατάσσει την αφαίρεση του υαλόφρακτου πλέγματος που περιβάλλει τις θέσεις των κατηγορουμένων

Κάντε τώρα τι άλλες ενστάσεις έχετε για να επιφυλαχθούμε. Τα έδρανα αυτά θα τα αναλάβω εγώ. Δεν θα τα αφήσω έτσι εγώ και τα έδρανα. Αλίμονο να τα αφήσουμε έτσι τα έδρανα. Τα έδρανα δεν θα τα αφήσω όπως δεν άφησα ήδη τα μικρόφωνα και δεν άφησα και μεγάφωνα πίσω από τους δικηγόρους. Πώς θα ακούτε δηλαδή τι λένε εδώ μέσα; Αυτά τα μεριμνήσαμε.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένα θέμα ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε τώρα τα άλλα θέματα. Θα τα βρούμε στον δρόμο.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι θέμα άμεσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη θα τα βρούμε στο δρόμο τώρα αυτά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι θέμα του ωραρίου του δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάρα πολύ ωραίο είναι και το πρώτο θέμα είναι οι μάρτυρες να τους πουν να πάνε στην δουλειά τους και μέχρι να διαβάσουμε κατηγορητήρια, να πούμε εμείς και τις ενστάσεις, να τους πούμε να έρθουν την άλλη Τρίτη. Είναι εύλογο;

Αν έχουμε δεχθεί και τις ενστάσεις μάλιστα των εδώ τότε δεν θα χρειαστεί να έρθουν καθόλου. Μα είπαμε ότι θα τις κάνουμε τις ενστάσεις. Ήδη έχει εν σπέρματι έχει η μία υποβληθεί. Τα ονόματα των μαρτύρων να τα εκφωνήσουμε τώρα; Μετά το κατηγορητήριο λέει ο νόμος. Δεν μπορώ εγώ να εκφωνήσω τώρα ονόματα. Με τι δικαίωμα;

Το ωράριο, επειδή είναι μία δίκη μακρά, όπως καταλαβαίνετε εγώ συμπονώ και τους δικηγόρους οι οποίοι δεν θέλω να κλείσουν τα γραφεία τους. Διότι αν οι δικηγόροι κλείσουν τα γραφεία τους τότε τι κάνανε; Μία δίκη είναι όλη τους η ζωή; Όχι δεν είναι. Δεν ξέρω.

Όμως επειδή θα κρατήσει πάρα πολύ χρόνο τούτη εδώ η δίκη κατά το προβλεπτό δυνατό, διότι είναι πολυπρόσωπη, έχει πολλούς μάρτυρες αγορεύσεις κλπ, θα πούμε για ενστάσεις, θα πούμε για το ένα, το άλλο, δεν θα ξεκινήσει εύκολα. Πιστεύω ότι εάν κάνουμε τις 5 ημέρες της εβδομάδος, 9.00-4.00, την Παρασκευή μπορούμε να πούμε 9.00-3.00, να φεύγει νωρίτερα. Είναι και ο Τύπος που βγάζουν τις Κυριακάτικες εφημερίδες, κάποιος μου γκρίνιαξε εκεί πέρα. Μάλλον έχει δίκιο. Δεν θέλω να τους κλείσω κι αυτών τα μαγαζιά.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κάθε μέρα 3.00.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 4.00.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πότε θα πάμε στο γραφείο, από την επαρχία είμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εγώ πότε θα πάω στο σπίτι μου και πότε θα κάνω; Κι εγώ από την επαρχία είμαι, ορεινή Ναυπακτία. Δεν είμαι από την Μπεζανσόν. Είμαι κι εγώ επαρχιώτης και θέλω να σας βοηθήσω όλους.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι οι συνθήκες που θα γίνεται αυτή η δίκη επειδή ακριβώς όπως είπατε κι εσείς θα κρατήσει πάρα πολύ χρόνο και ούτως ή άλλως μια διαδικασία ενεργούς συζήτησης επί 6 ώρες την ημέρα, ήδη 7 ώρες με ένα διάλειμμα πιθανόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα κάνουμε κι ένα διάλειμμα.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και αυτό είναι το αίτημα προς το δικαστήριο χειρότερες από τις ισχύουσες σε όλες τις υπόλοιπες?. Θα πρέπει να είναι 9.00 με 3.00?. Αυτό είναι το αίτημά μου προς το Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη ακούστε να δείτε. Εγώ ξυπνάω το πρωί τις 6.00 η ώρα και δουλεύω στο κομπιουτεράκι μου μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι, 9 ώρες συνεχόμενες και δουλεύω και άλλες 4-5 ώρες το απόγευμα και έχω πολύ περισσότερα χρόνια παρών.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οι δικηγόροι όμως δουλεύουν 14 ώρες, έχουν πελάτες και χειρίζονται?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το ωράριο είναι και τα Σάββατα και τις Κυριακές εδώ και 40 χρόνια. Έχω πάθει τίποτα; Μια χαρά είμαι. Από την πολύ δουλειά δεν θα πάθετε τίποτα. Λοιπόν, κάτσε και θα τα δούμε και στον δρόμο. Κύριε Ραχιώτη ας θέσουμε γενική αρχή. Όλα αυτά κύριε Ραχιώτη είναι διαρκώς αναθεωρήσιμα.

Η ζωή και η πείρα μας λέει ότι μόνο οι νεκροί δεν αλλάζουν γνώμη. Εμείς θα αλλάξουμε και γνώμη ενδεχομένως αν έχετε κάποιον εύλογο λόγο. Έπειτα δεν είναι ανάγκη να κάθεστε όλο το 24ωρο, όλο το ωράριο όλοι οι δικηγόροι. Απ’ ότι βλέπετε ο καθένας έχει διορίσει 2-3 από σας. Δεν θέλω να κλείσετε τα γραφεία σας, προς Θεού. Ξέρετε όταν λαμβάνω οποιαδήποτε απόφαση σκέφτομαι ότι είμαι στη θέση τη δική σας για τους οποίους αφορά.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Μαθηματικός καθαρός. Όταν λέτε μία ώρα παραπάνω από το σύνηθες ωράριο είναι για τις 20 μέρες του μηνός 20 ώρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είναι 20 ώρες;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Αν θέλετε να το πούμε λογικά, σε πόσον καιρό να τελειώσει σε 7 μήνες; Μιλάμε για 140 ώρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 140 ώρες. Δηλαδή με πάτε ξέρετε πόσους μήνες πίσω; Ακούστε να δείτε κι αν πάμε 10 χρόνια θα πάμε τον επόμενο αιώνα που δεν θα ζούμε μάλλον. Κύριε συνήγοροι εμείς αυτή την στιγμή δεν βάζουμε οριογραμμές. Η απόφασή μου είναι αυτή εμένα, μέχρι τις 4.00 αλλά είναι αναθεωρήσιμη. Θα δούμε πώς. Δεν θέλω να σας ξεπατώσω επειδή αντέχω εγώ δηλαδή πάνε οι άλλοι.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένα αίτημα σας παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ το Δικαστήριο για την κατανόηση που έχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς έχω.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ακριβώς επειδή εσείς επιδείξατε την διάθεση να έχετε κατανόηση εκφράζοντας και την άποψη συναδέλφων μου επαγγελματιών όπως είπατε, εάν είναι δυνατόν, σας το ζητάω από το Δικαστήριό σας μία ημέρα της εβδομάδος να είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξεχάστε την. Ξεχάστε την, πάει. Προχωράμε πιο κάτω. Δεν είναι θέμα Δικαστηρίου, είναι θέμα Προέδρου αυτά. Αφήστε το Δικαστήριο. Αλίμονο τώρα. ¶μα είναι να χάσουμε μια μέρα που λέτε την εβδομάδα θα πάμε 2-3 μήνες πιο πίσω. Πρέπει κάποτε να τελειώνουν οι δίκες. Έστω ή πεις το ένα ή πεις το άλλο η δίκη πρέπει να τελειώσει. Δεν υπάρχει λόγος.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: 1 ώρα, 20 ώρες το μήνα. Γιατί αυτή η ταχύτητα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ έτσι έχω μάθει κύριε Συνήγορε, έτσι έχω μάθει να δουλεύω εγώ κι έτσι θέλω εδώ που είστε εφόσον εγώ πηδαλιουχώ το σύστημα αυτά θα ακούσετε. Δεν σας αρέσουν θα δούμε, θα τα ξαναναθεωρήσουμε. Προς το παρόν αυτά είναι. Όχι να σας ξεπατώσω δεν θέλω. Εντάξει συμφωνώ. Προχωράμε πιο κάτω.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Μία ώρα θέλουμε να πάμε να ‘ρθούμε. Τελειώσαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ τι θέλω;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν είπα για σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν έχω άλλες δουλειές; Δεν έχω άλλες δουλειές νομίζεις; Τον μισθό μου θα τον πάρω, το ξέρω. Κι εγώ γι αυτό θέλω να τελειώνετε γρηγορότερα να γυρίσετε στα γραφειάκια σας, να πάτε κι εσείς, να μην χάσετε και τους πελάτες σας. Μα θα τους χάσετε τους πελάτες σας. ¶μα πάτε 6-8 μήνες εδώ πέρα, πάει. Κι ο κύριος Γιαννίδης συμφωνεί ότι θα χάσει τους πελάτες τους. Γιατί να τους χάσει; Έληξε το θέμα. Είπαμε έληξε προς το παρόν. Όλα είναι ανοιχτά. Θα τα ξανασυζητήσουμε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι μεγάλη δίκη τούτη εδώ. Κοιτάξτε να δείτε, δεν χρειάζεται να είστε διαρκώς όλοι μαζί. Στο τέλος που θα είστε όλοι, γιατί θα αγορεύσετε όλοι θα τα δούμε τα πράγματα, θα τα ρυθμίσουμε. Σήμερα δεν αδειάζω εγώ θα πάει άλλος. Δεν το συζητάω καθόλου, δεν δέχομαι συζήτηση σε αυτό. Τι να κάνω; Είναι ορισμένες και δεν γίνεται.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι θέμα διευκόλυνσής μας. Είναι θέμα του κατά πόσο θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε την διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα την παρακολουθήσετε. Είστε πάρα πολύ επιμελείς κλπ.

?..: Δεν είναι μόνο το να παρακολουθήσουμε. Είναι και για μας και για σας να επεξεργαστούμε το υλικό μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει είπα εγώ, αυτή είναι προσωρινά η απόφασή μου. Έληξε, δεν σας δίνω το λόγο σε αυτό. Του ωραρίου το είπαμε. Πρόεδρος είμαι, εγώ έτσι είπα.

?..: Εκδηλώσατε την πρόθεση να εξυπηρετηθούν οι δικηγόροι για να μην κλείσουν τα γραφεία τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς να μην τα κλείσουν.

?..: Η πρόθεση αυτή δεν υλοποιείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ξέρω ότι καλά ήταν να κάνουμε 2 μέρες εδώ και 3 μέρες στα γραφεία μας, αλλά δεν γίνεται. Λοιπόν, τελειώσαμε. Είναι μεγάλη δίκη αυτή, δεν θα τελειώσει. Με 130 δικηγόρους δεν μπορώ εγώ να ακούω τι θέμα έχει.

Λοιπόν οι μάρτυρες να φύγουν και να έρθουν την Τρίτη πλέον. Όχι αύριο, την άλλη Τρίτη. Οι μάρτυρες να φύγουν τώρα και να έρθουν την άλλη Τρίτη. Τότε θα εκφωνήσουμε τα ονόματά τους. 11 Μαρτίου. Επίσης και οι μάρτυρες της υπεράσπισης. Αυτοί είναι στο τέλος. Γιατί τους φέρατε; Εμένα και τελευταία στιγμή να μου δώσετε τα ονόματα εγώ θα τους εξετάσω τους ανθρώπους. Είναι ανάγκη τώρα; Μην φοβάστε όλα θα γίνουν.

Ενστάσεις τώρα. Τι θα διαβαστεί; ¶μα συγκροτηθεί το Δικαστήριο. Μα μου λέει ότι δεν νόμιμη η σύνθεση. Τι θα κάνω εγώ τώρα; Θα διαβάζω την κατηγορία και να πω ότι είναι νόμιμη ή όχι;

(Διαλογικές συζητήσεις)

?..: Θα πρωτοτυπήσουμε και σε αυτό σε αυτήν την δίκη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε όλα πρωτοτυπούμε.

?..: Πρέπει να εξαχθεί η κατηγορία και από κει και μετά εν όψει της συγκεκριμένης κατηγορίας ?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ τι λέτε; Έτσι είναι; Συμφωνούμε. Συμφωνείτε κι εσείς. Κύριε Λυκουρέζο τώρα κι εσείς προβλήματα;

ΑΛ. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, διαβάσαμε και ακούσαμε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Υπουργός ο κύριος Πρωτόπαπας δηλώσαν ότι θα υπάρχει στο Δικαστήριο αν δεν σφάλλω και διορθώστε με, μαγνητόφωνο στο οποίο θα καταγράφεται όλη η διαδικασία. Υπάρχει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω. Δεν έχω καμία σχέση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΑΛ. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Πρέπει να το ξέρετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω καμία σχέση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ούτε με ενδιαφέρει.

ΑΛ. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό. Είπαν ότι θα καταγράφεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Λυκουρέζο, δεν ξέρω τι γίνεται. Εάν εδώ μου έχουν κρυφά πράγματα κλπ, τι να τα ξέρω; Δεν με ρώτησε κανένας.

ΑΛ. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Μα πρέπει οι συνήγοροι νομίζω και οι διάδικοι, κατηγορούμενοι και πολιτικώς ενάγοντες να γνωρίζουν αν καταγράφεται η διαδικασία κι αν όπως δηλώθηκε ανά βδομάδα θα δίδονται κεκυρωμένα πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω τίποτα. Δεν μου ετέθη υπόψη. Κύριε Λυκουρέζο, θα σας θέσω υπόψη μόλις μου πούνε.

?..: Κύριε Πρόεδρε, αυτή την στιγμή κι εγώ έχω την ενημέρωση ότι πραγματικά έχει εγκατασταθεί τέτοιο σύστημα. Θα γίνεται μαγνητοφώνηση των πρακτικών και κάθε τρεις ώρες θα διανέμονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα διανέμονται και στους κυρίους δημοσιογράφους;

?..: Νομίζω κυρίως στους δημοσιογράφους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και στους δημοσιογράφους. Φυσικά και στους συνηγόρους. Στους συνηγόρους ούτως ή άλλως, αλλά λέω και στους κυρίους για να ξέρω.

?..: Κύριε Πρόεδρε, αυτό που έχει μέχρι στιγμής γίνει είναι μέσω μιας εταιρείας, είναι μέσω της Ένωσης ?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πληροφορία από τον κύριο Πρόεδρο του Συλλόγου που ξέρει. Να μας ενημερώσει κι εμάς.

?..: Έχω ενημερώσει αρκετούς συναδέλφους. Μέσω της Ένωσης Ιδιοκτητών ΕΙΕΑ, αλλά από κει και πέρα ακριβώς δίνεται στους δημοσιογράφους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς τότε. Εμάς ξεχάστε μας.

?..: Με πληροφόρησε ο σύμβουλος?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε καμία σχέση εμείς. Είναι ιδιωτική εταιρεία και το Δικαστήριο δεν έχει καμία δουλειά.

?..: Να γράφεται ο δικηγόρος και να έχει τον κωδικό και να τα παίρνει με 3 ώρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα είναι ότι οι δημοσιογράφοι έχουν το δημοσιογραφικό τους μαγνητοφωνάκι και κάνουν τη δουλειά τους. Τώρα από κει και πέρα αν θέλετε να τους τα δώσετε.

?..: Το μαγνητόφωνο είναι το καλύτερο μέσο. Σαφέστατα είπαμε, μπορείτε να γράφετε ο οποιοσδήποτε συνδρομητής με έναν κωδικό. Απλώς με ενημέρωσαν ότι ενδεχομένως για τους συναδέλφους και ευχαριστώ το Δικαστήριο που μου δίνει τη δυνατότητα να μας το δίνουν την επομένη στον Δικηγορικό Σύλλογο. Αλλά από κει και πέρα ο κάθε δικηγόρος εάν μπορεί να γραφτεί συνδρομητής μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά δεν προβλέπονται ούτε έχω καμιά δουλειά εγώ με αυτά. Εδώ μέσα δεν ξέρω τίποτα.

Ο κύριος Οικονομίδης έθεσε θέμα αυτό. Λέμε λοιπόν ότι αυτή την στιγμή θα αναγνωστεί πρώτα το κατηγορητήριο, να ξέρουμε ποιες κατηγορίες κι αν είναι νόμιμες.

?..: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να τεθεί τώρα αυτό το ζήτημα γιατί αφορά την σύνθεση του Δικαστηρίου αν δηλαδή μπορεί να προχωρήσει για ποια υπόθεση. Θα μας πει κάποιος για ποια υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαγγέλθηκε κατηγορία.

?..: Κατά την γνώμη μου δεν σχετίζεται με την υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σχετίζεται με την υπόθεση, ποια υπόθεση αν αυτή η σύνδεση η συγκεκριμένη μπορεί να δικάσει αυτή την συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι πρωθύστερο μάλλον. Δεν χάνετε άλλωστε τα δικαιώματα κύριε ?.. ¶στε να διαβάσουν οι άνθρωποι όσο μπορούν.

Παρακαλώ καθίστε και έχετε υπομονή να αναγνωστούν. Ο κύριος Εισαγγελεύς έχει το λόγο να αναγνώσει, να απαγγείλει την κατηγορία όπως έχει παραπεμφθεί.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε έπ’ αυτού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε τώρα κύριε συνήγορε. Ελάτε τώρα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Είναι δύο διατάξεις του ειδικού πεδίου εφαρμογής. Είναι του 343 που αναφέρεται στην ίδια διαδικασία και είναι πλημμελήματα ουσιαστικά. Μιλάει για συνοπτική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, εδώ θα το διαβάσει όλο αυτολεξεί είπαμε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Και είναι και το 403 που αναφέρεται στα ορκωτά?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά είναι και στα κακουργήματα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ανάγνωση του διατακτικού ?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα κάνει ο κύριος Εισαγγελεύς.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Το διατακτικό?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αυτό είπαμε. Μα δεν ακούσατε τι είπα. Βλέπετε δεν με προσέχετε. Από σας έχω παράπονο, δεν με προσέχετε. Είπα θα αναγνώσει το διατακτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος. Εγώ κλείνω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατηγορώ τους Δημήτριο Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλειο Τζωρτζάτο, Πάτροκλο Τσελέντη, Βασίλειο Ξηρό, Διονύσιο Γεωργιάδη, Θεολόγο Ψαραδέλλη, Κωνσταντίνο Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη, Θωμά Σερίφη, Κωνσταντίνο Τέλιο, Παύλο Σερίφη, Νικόλαο Παπαναστασίου, Σωτήριο Κονδύλη, Ιωάννη Σερίφη, Αγγελική Σωτηροπούλου, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Ανέστη Παπαναστασίου ως υπαιτίους στο ότι:

Όλοι οι κατηγορούμενοι στην Αθήνα και κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρεται για έναν έκαστο κεχωρισμένως και μέχρι την αντίστοιχη αυτών ημερομηνία και συγκεκριμένα ότι :

Ο Δημήτριος Κουφοντίνας από τις αρχές του έτους 1983 μέχρι 31-7-2002 , ο Χριστόδουλος Ξηρός από το τέλος του έτους 1983 μέχρι 17-7-2002, ο Σάββας Ξηρός από το έτος 1986 μέχρι 29-6-2002, ο Βασίλειος Τζωρτζάτος από τις αρχές του έτους 1985 μέχρι την 18-7-2002, ο Βασίλειος Ξηρός από το τέλος του έτους 1995 μέχρι την 1-8-2002, ο Πάτροκλος Τσελέντης από το έτος 1983 μέχρι την 25-7-2002, ο Νικόλαος Παπαναστασίου από το έτος 1985 μέχρι την 26-7-2002, ο Κωνσταντίνος Τέλιος από τις αρχές του έτους 1988 μέχρι την 23-7-2002, ο Ηρακλής Κωστάρης από το τέλος του 1987 μέχρι την 20-7-2002, ο Διονύσιος Γεωργιάδης από τις αρχές του έτους 1998 μέχρι 17-7-2002, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης από το έτος 1978 μέχρι 18-7-2002, ο Κωνσταντίνος Καρατσιώλης από το τέλος του 1987 μέχρι 20-7-2002, ο Θωμάς Σερίφης από το τέλος του 1988 μέχρι την 21-7-2002, ο Παύλος Σερίφης από το έτος 1975 μέχρι 25-7-2002, ο Ιωάννης Σερίφης από το τέλος του 1975 μέχρι 31-7-2002, η Αγγελική Σωτηροπούλου από το έτος 1986 μέχρι 31-7-2002, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος από το έτος 1975 μέχρι την 18-7-2002 και ο Ανέστης Παπαναστασίου από τον Απρίλιο του 1984 έως 9-1-2003 συγκρότησαν και εντάχθηκαν ως μέλη σε οργανωμένη και με διαρκή δράση ομάδα αποτελούμενη από τρία και περισσότερα πρόσωπα, οργάνωση και επιδίωκαν την διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 270 έκρηξη, 272 παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, 299 ανθρωποκτονία με πρόθεση και 380 ληστεία. Του Ποινικού Κώδικα είναι αυτά τα άρθρα. Πέραν των δε περισσότερα κακουργήματα που προβλέπονται στα παραπάνω άρθρα.

Συγκεκριμένα οι: Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Ιωάννης Σερίφης, Παύλος Σερίφης, Νικόλαος Παπαναστασίου, Θεολόγος Ψαραδέλλης και άλλα άγνωστα ακόμη στην ανάκριση άτομα συγκρότησαν την εγκληματική οργάνωση 17Ν και οι λοιποί κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε αυτήν, η οποία λειτουργούσε με ιεραρχική δομή, με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών με θέσπιση εσωτερικών κανόνων λειτουργίας αυτής που προβλέπουν ακόμη και κυρώσεις για τις παραβάσεις των μελών αυτής με σταθερή υποδομή, με διατήρηση κρησφυγέτων και χώρων αποθήκευσης οπλισμού, εκρηκτικών υλών και άλλων υλικών και επεδίωκαν συστηματικά καθ’ όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα περισσότερα κακουργήματα.

Και ειδικότερα, ανθρωποκτονίες, εκρήξεις, ληστείες και παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες. Μεταξύ δε των άνω κακουργημάτων και τα παρακάτω που θα εκθέσω.

Ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός στον ¶γιο Δημήτριο Αττικής, στις 3/4/1984 και περί ώρα 16:25 με πρόθεση παρέστη ? άνευ συνοδείας κατά την εκτέλεση της πράξης που διέπραξε αυτός. Συγκεκριμένα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, κατά τους οποίους ο Ιωάννης Σκανδάλης – δεν ζει, έχει πεθάνει προ καιρού – έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει κακούργημα, επεχείρησε πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτού, χωρίς όμως να ολοκληρώσει την εκτέλεσή του, για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτους της θελήσεως του.

Συγκεκριμένα: Στον παραπάνω τόπο και χρόνο κατά τους οποίους ο φυσικός αυτουργός έχοντας αποφασίσει τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσει τον Ρόμπερτ Τσαντ με πρόθεση να τον σκοτώσει πυροβόλησε εναντίον του με πιστόλι 5 φορές σε διάφορα μέρη του σώματός του από τη θέση του συνεπιβάτη κλεμμένης μοτοσικλέτας τύπου SUZUKI 250cc που οδηγούσε τη στιγμή κατά την οποία αυτός, ο Ρόμπερτ Τσαντ, βρισκόταν μέσα στο ΨΑ 14381 επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο ίδιος και το οποίο είχε διακόψει την πορεία του στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της λεωφόρου Βουλιαγμένης, με κατεύθυνση προς Βουλιαγμένη, προ της διασταυρώσεως αυτής με την οδό Αγίου Δημητρίου, λόγω του ερυθρού σήματος του εκεί φωτεινού σηματοδότη, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά στο δεξιό χέρι και στην αριστερή ωμοπλάτη, που όμως απέτυχε στην προσπάθειά του να τον σκοτώσει για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτους της θελήσεως του, γιατί ο Ρόμπερτ Τσαντ τον αντελήφθη εγκαίρως και με κατάλληλο ελιγμό του αυτοκινήτου που οδηγούσε, κατάφερε να απομακρυνθεί και να αποφύγει τον τραυματισμό του σε καίρια μέρη του σώματός του και γιατί έτυχε εγκαίρου και αποτελεσματικής ιατρικής βοηθείας εξαιτίας της οποίας και διασώθηκε.

Αυτός, ο Χριστόδουλος Ξηρός, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με πρόθεση, παρέδωσε σ’ αυτόν, τον φυσικό αυτουργό, Σκανδάλη, κατά την εκτέλεση της πράξης του αυτής άμεση συνδρομή, η οποία συνίφθη στο ότι τελώντας εν γνώσει για την από αυτόν εκτέλεση της άδικης αυτής πράξης και θέλοντας να συμβάλλει στην εκτέλεση αυτής από αυτόν οδήγησε την παραπάνω δίκυκλη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο παραπάνω συγκατηγορούμενός του δίπλα στο ακινητοποιημένο κατά τα άνω αυτοκίνητο του Ρόμπερτ Τσαντ και έτσι έδωσε τη δυνατότητα στον συγκατηγορούμενό του να τον πυροβολήσει εξ εγγυτάτης αποστάσεως για να επιτύχει τον θανάσιμο τραυματισμό αυτού, αλλά απέτυχε στην προσπάθειά του αυτή για λόγους που εκτέθηκαν παραπάνω.

Κατηγορώ επίσης στην ίδια υπόθεση αυτή την απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Τσαντ τους και τους: Δημήτριο Κουφοντίνα, Πάτροκλο Τσελέντη και Νικόλαο Παπαναστασίου, ως υπαιτίους: στον παραπάνω τόπο και χρόνο που προανάφερα με πρόθεση παρέσυραν συνδρομή σε άλλον πριν και κατά την εκτέλεση της άδικης πράξης που διέπραξε αυτός.

Συγκεκριμένα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο κατά τους οποίους ο Ιωάννης Σκανδάλης έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει κακούργημα, επεχείρησε πράξη που εμπεριείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτού, χωρίς όμως να ολοκληρώσει την εκτέλεσή του για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεως του και συγκεκριμένα να σκοτώσει τον Ρόμπερτ Τσαντ, με πρόθεση να τον σκοτώσει πυροβόλησε εναντίον του με πιστόλι 5 φορές σε διάφορα μέρη του σώματός του από τη θέση του συνεπιβάτη κλεμμένης μοτοσικλέτας που οδηγούσε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Αυτοί, δηλαδή οι Δημήτριος Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης και Νικόλαος Παπαναστασίου, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με πρόθεση, παρέσχον σε αυτόν, φυσικό αυτουργό, πριν από την εκτέλεση και κατά την εκτέλεση της πράξεως αυτής, συνδρομή που συνίφθη στο ότι:

Τελώντας εν γνώση για την απ’ αυτόν εκτέλεση της άδικης αυτής πράξης τους και θέλοντας να συμβάλλουν στην εκτέλεση αυτής από αυτούς, ο μεν Νικόλαος Παπαναστασίου τηλεφώνησε από την πλατεία Συντάγματος όπου ανέμενε ένοπλος με πιστόλι τη διέλευση του αυτοκινήτου του Ρόμπερτ Τσαντ σε καφενείο της περιοχής Αγ. Ιωάννου Βουλιαγμένης, όπου οι συγκατηγορούμενοί του, Δημήτριος Κουφοντίνας και Πάτροκλος Τσελέντης, ανέμεναν την ειδοποίησή τους με προσυνεννοημένο τρόπο για το ότι ο Ρόμπερτ Τσαντ κατευθύνεται προς τον τόπο όπου γνώριζε ότι κατά το σχέδιό τους επρόκειτο να τον σκοτώσει ο Ιωάννης Σκανδάλης.

Οι δε Δημήτριος Κουφοντίνας και Πάτροκλος Τσελέντης, όταν τους τηλεφώνησε ο συγκατηγορούμενός τους Νικόλαος Παπαναστασίου στο καφενείο της περιοχής Αγίου Δημητρίου Βουλιαγμένης, όπου ανέμεναν ειδοποίησή του με προσυνεννοημένο τρόπο για το ότι ο Ρόμπερτ Τσαντ κατευθύνεται προς τον παραπάνω τόπο όπου γνώριζαν ότι κατά το σχέδιό τους επρόκειτο να τον σκοτώσει ο Ιωάννης Σκανδάλης, εξήλθαν του καφενείου και τον ακολούθησαν ένοπλοι, με πιστόλια, με δίκυκλο όχημα, μέχρι τον προεπιλεγέντα τόπο του εγκλήματος, και τον ενεθάρρυναν στην εκτέλεση αυτού του εγκλήματος, παραμένοντας πλησίον του και επιθεωρώντας τον γύρω χώρο για να του παράσχουν βοήθεια, αν χρειαζόταν προς τούτο, για να αποτρέψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισής του και για να του εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνσή του παράγοντας έτσι σ’ αυτόν κατά τον τρόπο αυτόν ψυχική συνδρομή.

???: Κύριε Πρόεδρε, από ποιό αναγιγνώσκετε, από πού μας κοινοποιήσατε; Προσπαθούμε να βρούμε τη σελίδα και δεν βρίσκουμε τίποτα.

???: Βλέπουμε τον κ. Εισαγγελέα που διαβάζει από ένα χειρόγραφο και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτό το βούλευμα, πού είναι αυτά που λέει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ απαγγέλλω την κατηγορία, δεν διαβάζω βούλευμα. Στο μέτρο που διευκολύνω στο να απαγγείλω την κατηγορία, βεβαίως συμφωνώ με το βούλευμα. Δεν είμαι ο Γραμματέας ο οποίος αναγιγνώσκει το διατακτικό του βουλεύματος. Δεν πρόκειται περί Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Συντελέσθη στο Εφετείο Κακουργημάτων.

???.: Για το διατακτικό μας είπατε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν διαβάζω το διατακτικό του βουλεύματος, επαναλαμβάνω. Την κατηγορία απαγγέλλω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να πω στον κ. Εισαγγελέα τι κατηγορία θα απαγγείλει. Αυτή που νομίζει απαγγέλλει, επ’ αυτή θα δικάσουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό λέει η Ποινική Δικονομία. «Απαγγέλλει την κατηγορία›, αυτό λέει.

??..: Κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσω διευκρινιστικά αν στη συνέχεια θα αναγνωσθεί το διατακτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι, δεν προβλέπει η Ποινική Δικονομία. Δεν το λέει. Διαβάστε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

(διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, την κατηγορία απαγγέλλω. Δεν διαβάζω κ. Πρόεδρε. Κατηγορώ επίσης τον κ. Κουφοντίνα ως υπαίτιο του ότι: Στην περιοχή Κάτω Πετραλώνων στις 24/12/1984 και περί ώραν 8:10, με πρόθεση σκότωσε άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με πρόθεση να σκοτώσει τον αστυφύλακα Χρήστο Μάτη, ο οποίος ήταν φρουρός στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, εισήλθε σε αυτό με τους συγκατηγορουμένους του και πυροβόλησε εναντίον του μία φορά με περίστροφο στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα στην αριστερά κογχο-κροταφική χώρα και να αποβιώσει αυτός εξαιτίας του τραυματισμού του αυτού ως μόνης ενεργού αιτίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Κατά τον αυτόν ανωτέρω τόπο και χρόνο οι: Χριστόδουλος Ξηρός, Πάτροκλος Τσελέντης και Νικόλαος Παπαναστασίου τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με πρόθεση παρείχαν σ’ αυτόν, τον Δημήτριο Κουφοντίνα πριν και κατά την εκτέλεση της άδικης αυτής πράξεως συνδρομή συνισταμένης ?

Τελώντας εν γνώσει για την από αυτόν εκτέλεση της πράξεως αυτής και θέλοντας να συμβάλουν στην εκτέλεση αυτής από αυτόν, εισήλθαν μαζί του ένοπλοι με πιστόλια στο υποκατάστημα της Τράπεζας και τον ενεθάρρυναν στην εκτέλεση του εγκλήματος παραμένοντας πλησίον του μέχρι την αποπεράτωση του και επιτηρώντας τον γύρω χώρο για να του παράσχουν βοήθεια αν χρειαζόταν προς τούτο για να αποτρέψουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισης του και για να του εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνση του παρέχοντας έτσι σ’ αυτόν με τον τρόπο αυτόν ψυχική συνδρομή.

Τρίτον, κατηγορώ επίσης τον Δημήτριο Κουφοντίνα, Χριστόδουλο Ξηρό και Πάτροκλο Τσελέντη, ως υπαιτίους ?. στην Αθήνα περιοχή Κολωνακίου, στις 21.2.1985 και περί ώρα 19.10 πρώτα λεπτά με τις πράξεις τους τέλεσαν περισσότερα από ένα εγκλήματα που τιμωρούνται κατά νόμο με ?.

Ειδικότερα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο με πρόθεση ? ενεργώντας από κοινού και τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με πρόθεση να σκοτώσουν τους: Νικόλαο Μομφεράτο και Παναγιώτη Ρουσέτη, πυροβόλησαν επανειλημμένως εναντίον τους με πιστόλα σε διάφορα μέρη του σώματος τους τη στιγμή κατά την οποία αυτοί βρίσκονταν μέσα στο ΖΚ1816 Ι.Χ. περιπολικό αυτοκίνητο του πρώτου από αυτούς, το οποίο οδηγούσε ο δεύτερος επί της οδού Τσακάλωφ προ της διασταυρώσεως αυτής με την οδό Βουκουρεστίου, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν θανάσιμα.

Τον μεν Νικόλαο Μομφεράτο στο αριστερό ημιθωράκιο, στον αριστερό βραχίονα, στην αριστερά ? χώρα και στην οπισθία επιφάνεια του αριστερού ημιθωρακίου, τον δε Παναγιώτη Ρουσέτη στην αριστερά πλαγία κοιλιακή χώρα, στον αριστερό ωμοβραχίονα, τον θώρακα, την κοιλία, την λεκάνη, στο δεξιό γλουτό, στο αριστερό αντιβραχίονα, στον αριστερό μηρό, στο αριστερό γόνατο και στην αριστερά ? και ?. και να αποβιώσουν αυτοί εξαιτίας των τραυματισμών τους αυτών ως μόνης ενεργού αιτίας.

Κατά τον αυτόν τόπο και χρόνο κατηγορώ τον Βασίλειο Τζωρτζάτο ότι κατά τον αυτόν ως άνω τόπο και χρόνο τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με πρόθεση παρείχε σ’ αυτούς, δηλαδή Δημήτριο Κουφοντίνα, Χριστόδουλο Ξηρό και Πάτροκλο Τσελέντη κατά την εκτέλεση των πράξεων τους αυτών άμεση συνδρομή η οποία ?. τελώντας εν γνώσει για την από αυτούς εκτέλεση των αδίκων αυτών πράξεων τους.

Και θέλοντας να συμβάλει στην εκτέλεση αυτών από αυτούς μετείχε μαζί τους ένοπλος με πιστόλι στο προκαθορισμένο τόπο του εγκλήματος οδηγώντας Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο τύπου FIAT, το οποίο παρενέβαλαν σκοπίμως στην πορεία του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Παναγιώτης ?

Και απέκοψε την εμπροσθοπορεία αυτού με την διακοπή της πορείας του αυτοκινήτου που οδηγούσε στο μέσον της οδού και έδωσε τη δυνατότητα στους παραπάνω συγκατηγορούμενους του αυτουργούς να τον πυροβολήσουν εξ ? αποστάσεως και να επιτύχουν τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Επιπλέον δε τους ενεθάρρυνε στην εκτέλεση των εγκλημάτων αυτών παραμένοντας ? μέχρι την αποπεράτωση τους και επιθεωρώντας αυτός όπως επίσης και ο Νικόλαος Παπαναστασίου τον κύριο χώρο για να του παράσχουν βοήθεια αν χρειάζεται προς τούτο. Για να αποτρέψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο της παρεμπόδισης τους και για να τους εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση τους, την οποία και πέτυχε ? και τα ?. τους από τον τόπο του εγκλήματος ? με τον τρόπο αυτόν και ?

Στον ίδιο τόπο και χρόνο όπως είπα και προηγουμένως, ο Νικόλαος Παπαναστασίου παρείχε πριν και κατά την εκτέλεση των πράξεων τους συνδρομή συνισταμένης ?

Τελώντας εν γνώσει για την από αυτούς εκτέλεση των αδίκων αυτών πράξεων τους και φέρνοντας να συμβάλλει στην εκτέλεση αυτών από αυτούς, μετέβη μαζί τους ένοπλος με πιστόλι στον προκαθορισμένο τόπο του εγκλήματος και ενεθάρρυνε την εκτέλεση αυτού παραμένοντας πλησίον τους μέχρι την αποπεράτωση του και επιθεωρώντας τον γύρω χώρο για να τους παράσχει βοήθεια αν χρειαζόταν προς τούτο για να αποτρέψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισης τους και για να τους εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση τους παρέχοντας έτσι σ’ αυτούς με τον τρόπο αυτόν ?

Κατηγορώ επίσης τους: Δημήτριο Κουφοντίνα και Χριστόδουλο Ξηρό ως υπαιτίους ότι στην Καισαριανή Αττικής στις 26.11.1985 και περί ώρα 21.45 με μια πράξη τέλεσαν περισσότερα από ένα εγκλήματα που τιμωρούνται κατά νόμο ? χρηματική ποινή.

Ειδικότερα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο ενεργώντας από κοινού με πρόθεση προξένησαν έκρηξη με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία προκλήθηκαν σωματικές βλάβες και θάνατος ατόμου και προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Συγκεκριμένα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο ενεργώντας από κοινού με πρόθεση προξένησαν έκρηξη με πυροδοτικό μηχανισμό από απόσταση εκρηκτικών υλών, τις οποίες είχαν τοποθετήσει μέσα σε κλεμμένο Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο τύπου FOLKSWAGEN ιδιοκτησίας Μιλτιάδη Πετράκη, το οποίο είχαν σταθμεύσει στην άκρη πλατείας που εφάπτεται της οδού Ανδρέου Δημητρίου τη στιγμή κατά την οποία διερχόταν πλησίον του με κατεύθυνση προς το ξενοδοχείο CARAVEL το ΕΑ10255 υπηρεσιακό λεωφορείο των ΜΑΤ στο οποίο επέβαιναν οι αστυνομικοί Θωμάς Γιαννίκος, Αριστομένης Αδαμόπουλος, Δημήτριος Δημητρακόπουλος, Σπυρίδων Δολιανίτης, Ηλίας Οικονόμου, Κω/νος Γιακουμής, Γεώργιος ?, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, Εμμανουήλ Φιορεντής, Νικόλαος Χατζηπαύλου, Νικόλαος Κοκκίνης, Νικόλαος Λουρίδας, Παναγιώτης Νικελούδης, Βασίλης Παπαλιάς και Νικόλαος Γεωργόπουλος, με αποτέλεσμα να προκύψει εξαιτίας της θέσης αυτής κίνδυνος σε ξένα πράγματα και δη στο παραπάνω λεωφορείο το οποίο έπαθε εκτεταμένες ζημιές στο αμάξωμα και στους υαλοπίνακες στο επί της οδού Ανδρέου Δημητρίου πρατήριο υγρών καυσίμων SHELL, στην επί της οδού Δημητρίου 21 πολυκατοικίας, σε 2 πολυκατοικίες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της ? πλατείας και σε μία πολυκατοικία επί της οδού Ευφρονίου, των οποίων καταστράφηκαν οι υαλοπίνακες, καθώς και σε παρακείμενα αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων ήταν και το ΥΜ1405 επιβατικό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας Παναγιώτη Κονιστρίδη του οποίου καταστράφηκαν οι λαμαρίνες και οι τροχοί.

Και ?.. και του παραπάνω λεωφορείου οι οποίοι υπέστησαν και σωματικές βλάβες και δη ο Θωμάς Γιαννίκος τραύματα και εκδορές στο μέτωπο, στο ? ?, στη δεξιά τραχεία και στο αριστερό γόνατο. Ο Αριστομένης Αδαμόπουλος τραύματα και εκδορές στη δεξιά παρυά, στον περίγυρο του δεξιού θώρακα και στην δεξιά μετωποκροταφική χώρα.

Ο Δημήτριος Δημητρακόπουλος τραύματα στην κεφαλή. Ο Σπυρίδων Δολιανίτης αμυχές στη δεξιά κροταφική χώρα, στην οπισθία ? χώρα και σε ?. Ο Ηλίας Οικονόμου τραύματα στον αριστερό κορμό. Ο Κωνσταντίνος Γιακουμής αμυχές στη δεξιά ? στον δεξιό ? πόδα και στον δεξιό πλάγιο ?. Ο Γεώργιος ? τραύματα στην μετωπικοβρεγματική χώρα, στην δεξιά άκρα ? και στον δεξιό οφθαλμό.

Ο Ιωάννης Ζαφειρόπουλος εκδορά στον δεξιό αντιβράχιο και τραύμα στον δεξιό οφθαλμό. Ο Εμμανουήλ Φιορεντής τραύματα στην αριστερά ωμοπλάτη, στο αριστερό πλάγιο του θώρακος, στον δεξιό βραχίονα και στο ? Ο Νικόλαος Χατζηπαύλου εκδορές στο μέτωπο, στην αριστερά παρυά, στο αριστερό πλάγιο του ? και του αυχένα, στο δεξιό πλάγιο του θώρακος και στα βλέφαρα των δύο οφθαλμών και ? στους βολβούς τους.

Ο Νικόλαος Κοκκίνης μαζικά τραύματα στην αριστερά βρεγματική χώρα, στον δεξιό βραχίονα, στον δεξιό πλάγιο της θωρακοραχιαίας και ? οσφυϊκής χώρας, στο ? και ? και στην δεξιά άκρα χείρα.

Ο Νικόλαος Λουρίδας μαζικά τραύματα στην ανωτέρα μεσοπλάτεια χώρα, στην αριστερά βρεγματική χώρα, στην αριστερά οπισθοωτιαία και σχηματοειδή χώρα με καταστροφή του συστοίχου του πτερυγίου και του ακοκκικού πόρου. Κατάγματα του αριστερού ημιμορίου του κρανίου, της μαστοειδούς αποφύσεως και του συστοίχου νυμφοειδούς. Ο Παναγιώτης Νικελούδης τραύμα στον αυχένα και αμυχές της κεφαλής και άκρων χειρών. Ο Βασίλειος Παπαλιάς στο δεξιό χέρι και στην κεφαλή.

Ο δε Νικόλαος Γεωργακόπουλος τραυματίστηκε θανάσιμα υπό βαριάς κάκωση θώρακος με εκτεταμένο ξένο θραύσμα κατά την πλαγία επί πάνω της μετόχης των αριστερού ημιθωρακίου, πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα πλευρών και απώλεια αίματος, μαζικά τραύματα στον αριστερό πνεύμονα και ?. σε κατακερματισμό της σπλήνας και απεβίωσε εξαιτίας του τραυματισμού του αυτού ως μόνης ενεργού αιτίας.

Στον ίδιο τόπο και χρόνο από κοινού και με πρόθεση έχοντας αποφασίσει να εκτελέσουν κακουργήματα, επιχείρησαν πράξη ? τουλάχιστον ? αυτών χωρίς όμως να ολοκληρώσουν την εκτέλεση τους για λόγους εξωτερικούς και ?.

Συγκεκριμένα στον παραπάνω τόπο και χρόνο από κοινού έχοντας αποφασίσει τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσει τους αστυνομικούς που προανέφερα, οι οποίοι επέβαιναν στο παραπάνω λεωφορείο των ΜΑΤ με πρόθεση να τους σκοτώσουν, προξένησαν ? με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν κατά τα ?. αναφέρω υπό στοιχείο Α εξεθέντα.

Όμως απέτυχαν της προσπάθειας τους να τους σκοτώσουν για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεως τους. Γιατί λόγω της κινήσεως και της θέσεως του λεωφορείου κατ’ αυτή την θέση δεν επέφερε αυτή η έκρηξη το θανατηφόρο αποτέλεσμα το οποίο επεδίωκαν.

Συνάμα στον ίδιο τόπο και χρόνο από κοινού πάντοτε με πρόθεση, σκότωσαν άλλον, συγκεκριμένα, ενεργώντας από κοινού και τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με πρόθεση να σκοτώσουν τον παραπάνω αστυνομικό, Νικόλαο Γεωργακόπουλο, ο οποίος επέβαινε στο παραπάνω λεωφορείο των ΜΑΤ προξένησαν έκρηξη, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα κατά τα αμέσως ανωτέρω εκτεθέντα και να αποβιώσει αυτός εξαιτίας του τραυματισμού του αυτού, ως μόνης ενεργού αιτίας.

Στον παραπάνω τόπο και χρόνο ο Βασίλειος Τζωρτζάτος με μια πράξη του τέλεσε περισσότερα κυήματα που τιμωρούνται κατά το νόμο με στερητικής ελευθερίας ποινές. Ειδικότερα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, με πρόθεση παρέσχε συνδρομή πριν και κατά την εκτέλεση των αδίκων αυτών πράξεων, που διέταξαν οι συγκατηγορούμενοί του, Χριστόδουλος Ξηρός και Δημήτριος Κουφοντίνας.

Ειδικότερα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με πρόθεση παρέσχε σ’ αυτούς πριν από την εκτέλεση και κατά την εκτέλεση των πράξεών τους αυτών, συνδρομή, συνισταμένη στο ότι, τελώντας εν γνώσει για την από αυτούς εκτέλεση των αδίκων αυτών πράξεών τους, και θέλοντας να συμβάλει στην εκτέλεσή τους, μετέβη μαζί τους στον τόπο του εγκλήματος και τους ενεθάρρυνε δια την εκτέλεση των πράξεων αυτών, παραμένοντας πλησίον τους μέχρι την αποπεράτωσή τους και πιθανόν επιτηρώντας τον γύρω χώρο για να τους παράσχει βοήθειαν εάν χρειαζόταν προς τούτο, για να αποτρέψει οποιαδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισή τους και για να τους εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνσή τους, παρέχοντας έτσι με τον τρόπο αυτό σ’ αυτούς ψυχική συνδρομή.

Επίσης κατηγορώ τον Χριστόδουλο Ξηρό, ως υπαίτιο του ότι, στις 8/4/1986 και περί ώραν 8:50 με πρόθεση σκότωσε άλλον. Συγκεκριμένα στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με πρόθεση να σκοτώσει τον Δημήτριο Αγγελόπουλο, τον πυροβόλησε επανειλημμένως με πιστόλι σε διάφορα μέρη του σώματός του, την στιγμή κατά την οποίαν αυτός εκινείτο πεζός επί του αριστερού πεζοδρομίου της οδού Κανάρη και στο μέσον της αποστάσεως των εισόδων των κτιρίων τον οικοδομικό αριθμό 14-16, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα στην προσθιαία επιφάνεια του δεξιού ημιθωρακίου, στο έκτο μέρος της δεξιάς λαγονίου χώρας, στην αριστερά βραχόνια χώρα, στον αριστερό γλουτό, στο δεξιό γλουτό, στην αριστερά λαγονομηριαία χώρα και στον αριστερό μηρό και να αποβιώσει αυτός εξαιτίας του τραυματισμού του αυτού ως μόνης ενεργού αιτίας.

Κατά τον αυτόν ως άνω τόπον και χρόνον, οι κατηγορούμενοι, Δημήτριος Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης και Βασίλειος Τζωρτζάτος, με πρόθεση παρέσχον στον αυτουργό αυτόν Χριστόδουλο Ξηρό, πριν και κατά την εκτέλεση της πράξεώς τους αυτής συνδρομή, η οποία συνίστατο στο ότι, τελώντας σε γνώση για την από αυτόν εκτέλεση της άδικης αυτής πράξης του, και θέλοντας να συμβάλουν στην εκτέλεση αυτής από αυτόν, μετέβησαν μαζί του ένοπλοι, με πιστόλια στον τόπο του εγκλήματος και ανέμεναν πλησίον αυτού, ο μεν Βασίλειος Τζωρτζάτος εντός ενός κλεμμένου αυτοκινήτου, για να εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνσή του, ο Πάτροκλος Τσελέντης ανέμενε στο πεζοδρόμιο απέναντι από την είσοδο της πολυκατοικίας εντός της οποίας ο αυτουργός Χριστόδουλος Ξηρός, ανέμενε τη διέλευση του Δημητρίου Αγγελοπούλου και τον ειδοποίησε τον Χριστόδουλο Ξηρό, με νεύμα, για την προσέγγιση αυτού, όπως είχαν προ-συνεννοηθεί.

Όλοι δε αυτοί οι απλοί συνεργοί Κουφοντίνας, Τσελέντης και Τζωρτζάτος, επιπλέον, τον ενεθάρρυναν τον αυτουργό στην εκτέλεση του εγκλήματος αυτού, παραμένοντας πλησίον του, μέχρι την αποπεράτωσή του και επιτηρώντας τον γύρω χώρο για να του παράσχουν βοήθεια, αν χρειαζόταν προς τούτον για να αποτρέψουν οποιονδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισής του και για να του εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνσή του, έχοντας ο εξ αυτών Πάτροκλος Τσελέντης προς τούτο σε λειτουργία κλεμμένη μοτοσικλέτα την οποία οδηγούσε ο ίδιος, παρέχοντας έτσι σε αυτόν, με τον τρόπο αυτό και ψυχική συνδρομή.

Επίσης, ο κατηγορούμενος Δημήτριος Κουφοντίνας, στο Χαλάνδρι Αττικής στις 4/2/1987 και περί ώραν 23:10 με πρόθεση ενδεχόμενο δόλο, επεχείρησε να σκοτώσει άλλον, επιχειρώντας πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτού, χωρίς όμως να ολοκληρώσει την εκτέλεσή του, για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεώς του.

Συγκεκριμένα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πυροβόλησε με πιστόλι επανειλημμένως εναντίον του Ζαχαρία Καψαλάκη σε διάφορα μέρη του σώματός του, γνωρίζοντας ότι ήταν ενδεχόμενο πιθανό τα τραύματα να προκαλέσουν τον θάνατό του, τον οποίον και αποδέχθηκε, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στον αριστερό μηρό, στην αριστερά λαγόνιο χώρα και στην πρόσθια επιφάνεια του δεξιού μηρού, όμως τελικώς δεν επήλθε ο θάνατός του, για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεώς του, γιατί συμπτωματικά δεν τραυματίστηκε σε καίρια μέρη του σώματός του και γιατί έτυχε εγκαίρου και αποτελεσματικής ιατρικής βοηθείας, εξαιτίας της οποίας και διασώθηκε.

Κατά τον αυτόν τόπον και χρόνον οι κατηγορούμενοι, Βασίλειος Τζωρτζάτος και Πάτροκλος Τσελέντης, με πρόθεση παρέσχον στον συγκατηγορούμενό τους Δημήτριο Κουφοντίνα, συνδρομή πριν και κατά την τέλεση της πράξης του αυτής, συνισταμένης στο ότι, τελώντας σε συνεννόηση για την από αυτόν εκτέλεση της άδικης αυτής πράξεώς του και θέλοντας να συμβάλουν στην εκτέλεση αυτής απ’ αυτόν, μετέβησαν μαζί του ένοπλοι με πιστόλι στο τόπο του εγκλήματος και τον ενεθάρρυναν στην εκτέλεση αυτού, παραμένοντας πλησίον του μέχρι την αποπεράτωσή του και επιτηρώντας τον γύρω χώρο, για να του παράσχουν βοήθεια εάν χρειαζόταν προς τούτο για να αποτρέψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισής του και για να του εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνσή του, παρέχοντας έτσι σε αυτόν, με τον τρόπο αυτό, ψυχική συνδρομή.

Ο κατηγορούμενος Χριστόδουλος Ξηρός, στην Αθήνα στη περιοχή Ρέντη, στις 25/4/1987 και περί ώραν 16:55, με μια πράξη του τέλεσε περισσότερα από ένα εγκλήματα που τιμωρούνται κατά νόμον με στερητικές της ελευθερίας ποινές και ειδικότερα, στο παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο με πρόθεση προκάλεσε έκρηξη με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποίαν προκλήθηκε σωματική βλάβη σε τρίτους.

Συγκεκριμένα, στο παραπάνω τόπο και χρόνο, με πρόθεση να προξενήσει έκρηξη, πυροδότησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί από αυτόν και τον συγκατηγορούμενό του Σάββα Ξηρό, μέσα σε ένα σιδερένιο βαρέλι στην αριστερή πλευρά, του προς τον Πειραιά ρεύματος κυκλοφορίας της Λεωφόρου Κηφισού, στο ύψος του οικοδομικού αριθμού 119-121.

Την στιγμή κατά την οποίαν διερχόταν πλησίον του βαρελιού, κατευθυνόμενο προς την Αμερικανική Βάση του Ελληνικού το 10781 λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαιναν οι, Ανδρέας Ασημακόπουλος, Κωνσταντίνος Πατάρας, Μπράουμ Κλίντον, Πέρι Λίντα, Κάτερ Σάμιουελ, Όπιεν Τζόναθαν, Γουάϊκεν Τζέϊμς, Μπράϊτ Βίλμα, Χόσκινς Τζέϊμς, Μάνι Στήβενς, Γκόλντμαν Ράκφορντ, Φάμπεϊ Λίπτον, Φάϊτάου Πέτρα Ντόουλ, Ρίνκον Μάριελ, Σταύρος Κουλάκης, Γουόλντερ Σπριντ, Χένρι Σαμ Μιγκέλ, Ρόναλντ Κεφάμπιο, Μάτα Κοκ, Τ.Κρόφορντ, Τζο Σάμπτος, Τζέιμς Κινγκ και Λόϊντ Γουίαλσον, με αποτέλεσμα, να προκύψει εξαιτίας της έκρηξης αυτής κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, και δη, στο παραπάνω λεωφορείο, το οποίο έπαθε εκτεταμένες ζημιές στο αμάξωμα και στους υαλοπίνακες και σε άλλα επίσης παρακείμενα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ήταν και το ΙΧ 7904 Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές στο αμάξωμα καθώς και στα παρακείμενα κτίρια, μεταξύ των οποίων ήταν και το κατάστημα πωλήσεως ανταλλακτικών αυτοκινήτων του Χαραλάμπους Χακίδη, του οποίου καταστράφηκαν οι υαλοπίνακες και το κτίριο του εργοστασίου ΒΕΤΣΗ Α.Ε., του οποίου καταστράφηκαν οι υαλοπίνακες, τα κουφώματα, τα κλιματιστικά μηχανήματα και οι ψευδοροφές.

Οι κίνδυνοι για τους παραπάνω επιβάτες του λεωφορείου οι οποίοι, υπέστησαν σωματικές βλάβες και δη: Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος εκδοράς στην δεξιά βρεγματική χώρα, ο Κωνσταντίνος Πατάρας, θλαστικό τραύμα της δεξιάς παρειάς, ο Μπράουμ Κλίντον, βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση της δεξιάς βρεγματομετωπιαίας χώρας και πολτοποίηση της εγκεφαλικής ουσίας, η Πέρι Λίντα εκδορές αγκώνων και δεξιού αριστερού αντιβραχίου, ο Κράτερ Σάμιουελ θλάση αριστερού ημιθωρακίου και θλαστικό τραύμα αριστεράς ? αρθρώσεως, ο Όπιεν Τζόναθαν, θλάση αριστερού βραχίονος και αυχένος, ο Γουάϊκεν Τζέϊμς, θλάση και εκδορές αριστεράς ακροχειρός, ο Μπράϊτ Βίλβα, θλάση αριστερού ώμου, ο Χόσκινς Τζέϊμς θλάση και οίδημα αριστερού αντιβραχίου και αγκώνος, ο Μάνι Πέπεν, θλάση των γονάτων και δεξιού έσω χειρού, ο Γουόλτερ ?.θλάση δεξιού γόνατος και εκδορές δεξιάς κήμης, ο Ταραντέι Λίπτον θλάση αριστερού γόνατος και μηρού και δεξιού ημιθωρακίου, η Φαϊτάου Πέτρα Ντόου, εκδορές δεξιάς χειρός και ο Ρίγκον Μάριελ εκδορές δεξιάς χειρός.

Και β) στον ίδιο τόπο και χρόνο, έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει κακουργήματα με πρόθεση επεχείρησε πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτών χωρίς όμως να ολοκληρώσει την εκτέλεσή του για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεώς τους.

Συγκεκριμένα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο, έχοντας αποφασίσει τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσει τους προαναφερθέντας οι οποίοι επέβαιναν στο λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας που προανέφερα με πρόθεση να τους σκοτώσει, προξένησε έκρηξη, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσει κατά τα αμέσως ανωτέρω εκτεθέντα. Όμως απέτυχε στην προσπάθειά του να τους σκοτώσει για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεώς του, επειδή λόγω της κινήσεως και της θέσης του λεωφορείου κατά την στιγμή της έκρηξης, δεν επέφερε αυτή η έκρηξη το θανατηφόρο αποτέλεσμα το οποίον επεδίωκε.

Κατηγορώ κύριε Πρόεδρε τον Χριστόδουλο Ξηρό, ως υπαίτιο του ότι, στη Βούλα Αττικής στην περιοχή Καβούρι στις 10/8/1987 και περί ώρα 16:40 με μία πράξη του τέλεσε περισσότερα από ένα εγκλήματα που τιμωρούνται κατά νόμο με στερητικές της ελευθερίας ποινές και χρηματική ποινή.

Ειδικότερα, στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, με πρόθεση προξένησε έκρηξη με την χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία προκλήθηκαν σημαντικές βλάβες σε τρίτους και συγκεκριμένα στον παραπάνω τόπο και χρόνο κατά τους οποίους αυτός με πρόθεση προξένησε έκρηξη με την πυροδότηση εκρηκτικών υλών που είχαν τοποθετηθεί μέσα στον ΒΥ6842 Ι.Χ. αυτοκίνητο τύπου TOYΟTA COROLA ιδιοκτησίας Αθανασίου Μπελογιάννη, το οποίο ήταν κλεμμένο και το οποίο τοποθετήθηκε στο αριστερό πεζοδρόμιο της οδού Ακτής στο ύψος του οικοδομικού αριθμού 9 αυτής, τη στιγμή κατά την οποία διερχόταν πλησίον αυτού κατευθυνόμενο προς την Αμερικάνικη Βάση του ελληνικού προς το ξενοδοχείο ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΛΛΑΣ, στο Καβούρι, το με στοιχεία ΥΥΒ 7609 λεωφορείο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι, Παναγιώτης Βρεχόπουλος, Τζελίντ Τζον, Λίνταμ Τζέφρει, ¶ικ Κρίστοφερ, Σπέντ Τίμοθι, Τίμπλεϊ ¶ντρεν, Πάλκο Ουίλιαμ, Ντέιβιντ Τζέιμς, Σόντερς Τζόναθαν, Σόκουντ Ουίλιαμ, με αποτέλεσμα, να προκύψει εξαιτίας της έκρηξης αυτής κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και δει, στο παραπάνω παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς , στο παραπάνω λεωφορείο το οποίο έπαθε εκτεταμένες ζημιές στο αμάξωμα και τους υαλοπίνακες και σε άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα καθώς και σε τρία παρακείμενα κτίρια, των οποίων καταστράφηκαν οι υαλοπίνακες και κίνδυνος για τους παραπάνω επιβάτες του λεωφορείου για την διερχόμενη πεζή Λοβατόνσκι Ντιάνα, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές βλάβες και δει, ο Παναγιώτης Βρεχόπουλος μικρές εκδορές και εκχυμώσεις, ο Τζελίντ Τζον αμυχές επιβραχίου και δεξιού μηρού, η Λίνταμ Τζέφρει μικροαμυχές στην γαστροκοιλία χώρα.

Ο Μισέλ Κρίστοφερ αμυχές στο δεξιό μηρό, ο Σπεντ Τίμοθι αμυχές στον πόγονα και στη δεξιά κνήμη, ο Τίμπλεϊ ¶ντριου αμυχές στο δεξιό μηρό, ο Πάλκο Ουίλιαμ αμυχές στους μηρούς και τραύματα στη δεξιά κνήμη, ο Ντέιβιντ Τζέιμς αμυχές στον αριστερό ώμο και την αριστερή κνήμη, Σόντερς Τζόναθαν αμυχές στον αριστερό βραχίονα και ο Σόκουντ Ουίλιαμ αμυχές στον αριστερό αντιβραχιόνιο. Η δε πεζή Λοβατόνσκι Ντιάνα, τραύμα στην κορυφή του κρανίου.

Β. Στον ίδιο τόπο και χρόνο με δόλο έχοντας αποφασίσει, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, να σκοτώσει τους προαναφερθέντες με πρόθεση να τους σκοτώσει, προξένησε έκρηξη, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσει κατά τα αμέσως αναφερθέντα. Όπως απέτυχε της προσπάθειάς του να σκοτώσει για λόγους εξωτερικούς και ανεξαρτήτως της θελήσεώς του, επειδή λόγω της κινήσεως και της θέσεως του λεωφορείου κατά τη στιγμή της έκρηξης δεν επέφερε αυτή το θανατηφόρο αποτέλεσμα το οποίο επεδίωκε αυτός.

Κατά τον αυτόν κατηγορώ επίσης τους κατηγορουμένους, Δημήτριο Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό και Βασίλειο Τζωρτζάτο, ως υπαιτίους του ότι στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο με πρόθεση να παράσχουν στον Χριστόδουλο Ξηρό, πριν και κατά την εκτέλεση των πράξεών του αυτών, συνδρομή η οποία συνίσταται στο ότι τελώντας σε γνώσει για την απ’ αυτόν εκτέλεση των αδίκων αυτών πράξεών του και θέλοντας να συμβάλλουν εις την εκτέλεση αυτών απ’ αυτόν, ο εξ αυτών Βασίλειος Τζωρτζάτος προέβη κατά τις αμέσως προηγούμενες των πράξεων αυτών ημέρες στην τοποθέτηση των εκρηκτικών υλών εντός του κλεμμένου αυτοκινήτου και στη σύνδεση αυτών με μηχανισμό πυροδοτήσεως και στη συνέχεια τοποθέτησε, στάθμευσε το αυτοκίνητο αυτό στο παραπάνω προεπιλεγέν σημείο την προηγουμένη της πράξεως ημέραν.

Επιπλέον ο Βασίλειος Τζωρτζάτος καθώς και οι λοιποί συνεργοί, Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός, μετέβησαν μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό στον τόπο των εγκλημάτων και των ενεθάρρυναν στην εκτέλεση αυτών, παραμένοντας πλησίον του μέχρι την αποπεράτωσή τους και επιτηρώντας τον γύρω χώρο για να του παράσχουν βοήθεια, αν χρειαζόταν προς τούτο, για να αποτρέψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισής του και για να του εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνσή του, παρέχοντας έτσι σ’ αυτόν με τον τρόπο αυτό ψυχική συνδρομή.

Ο κατηγορούμενος Δημήτριος Κουφοντίνας, στην Αθήνα την 1η 3/1988 και περί ώρα 7:55 με πρόθεση σκότωσε άλλον, συγκεκριμένα στον παραπάνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με πρόθεση να σκοτώσει τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη, πυροβόλησε εναντίον του επανειλημμένως με πιστόλι σε διάφορα μέρη του σώματός του, την στιγμή κατά την οποία αυτός, ο Αθανασιάδης, κινούμενος με το αυτοκίνητό του στην αριστερή λωρίδα του προς την Αθήνα ρεύματος κυκλοφορίας της λεωφόρου Κηφισίας, είχε διακόψει την πορεία του 41 μέτρα προ του ερυθρού σηματοδότη που βρισκόταν στο ύψος του οικοδομικού αριθμού 242 αυτής, λόγω των κυκλοφοριακών συνθηκών, με αποτέλεσμα, να τον τραυματίσει θανάσιμα στο δεξιό βραχίονα, στο δεξιό ημιθωράκιο, στο στήθος πάνω απ’ την δεξιά θηλή, στην έξω τιτάνια του δεξιού κοιλιακού τοιχώματος και στο μέσο και παραμέσο δάκτυλο της αριστεράς χειρός και να αποβιώσει αυτός εξαιτίας του τραυματισμού του αυτού ως μόνης ενεργού αιτίας.

Κατά τον αυτόν ως άνω τόπο και χρόνο, ο κατηγορούμενος Βασίλειος Τζωρτζάτος, τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με πρόθεση παρέσχε στον αυτουργό Δημήτριο Κουφοντίνα κατά την εκτέλεση της πράξης του αυτής, άμεση συνδρομή συνισταμένη στο ότι τελώντας εν γνώσει για την από αυτόν εκτέλεση της άδικης αυτής πράξης του και θέλοντας να συμβάλλει στην εκτέλεση αυτής απ’ αυτόν, οδήγησε όντας ένοπλος με πιστόλι, τη δίκυκλη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο παραπάνω συγκατηγορούμενός του δίπλα στο ακινητοποιημένο κατά τα άνω αυτοκίνητο του Αλεξάνδρου Αθανασιάδη και έτσι έδωσε την ευκαιρία στον συγκατηγορούμενό του να τον πυροβολήσει εξ εγγυτάτης αποστάσεως και να επιτύχει τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Στον ίδιο παραπάνω τόπο και χρόνο ο Χριστόδουλος Ξηρός τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με πρόθεση παρέσχε στον αυτουργό Δημήτριο Κουφοντίνα πριν και κατά την εκτέλεση της πράξης του αυτής συνδρομή, συνισταμένη στο ότι, τελώντας εν γνώσει για την από αυτόν εκτέλεση της άδικης αυτής πράξης του και θέλοντας να συμβάλει στην εκτέλεσή της, μετέβη με μοτοποδήλατο λίγα λεπτά της ώρας πριν απ’ την τέλεση της παραπάνω άδικης πράξης του, σε προκαθορισμένο σημείο πλησίον του τόπου του εγκλήματος, όπου ανέμενε αυτός και ο συγκατηγορούμενός του Βασίλειος Τζωρτζάτος και τους ειδοποίησε ότι ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης πλησιάζει με το αυτοκίνητό του στον τόπο στον οποίο είχε προκαθοριστεί να τελεστεί η εις βάρος του ανθρωποκτονία. Και τον ενεθάρρυνε στην εκτέλεση του εγκλήματος αυτού, παραμένοντας πλησίον του ένοπλος με πιστόλι, μέχρι την αποπεράτωσή του και επιτηρώντας τον γύρω χώρο για να του παράσχει βοήθεια, αν χρειαζόταν προς τούτο, για να αποτρέψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρεμπόδισής του και για να του εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνσή του, παράσχων ούτω σ’ αυτόν με τον τρόπο αυτόν ψυχική συνδρομή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή