Παναμάς: Δέσμευση βορειοκορεατικού πλοίου «με αδήλωτο στρατιωτικό φορτίο»

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 08:43
UPD:20:29
REUTERS/CARLOS JASSO
A- A A+

Πλοίο με «αδήλωτο στρατιωτικό φορτίο» και σημαία Βόρειας Κορέας δέσμευσαν οι αρχές του Παναμά, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Ρικάρντο Μαρτινέλι.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μαρτινέλι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Κούβα, μετέφερε «σύγχρονο πυραυλικό εξοπλισμό».

Ο πρόεδρος του Παναμά προχώρησε και στην δημοσίευση σχετικής φωτογραφίας, στην οποία απεικονίζεται μεγάλο πράσινο αντικείμενο εντός μεταφορικού κοντέινερ.

Πρόσθεσε δε ότι το πλοίο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε έρευνα με την είσοδό του στη Διώρυγα του Παναμά, δεσμεύθηκε ώστε η υπόθεση να διερευνηθεί περαιτέρω.

Η δέσμευση του πλεούμενου με σημαία Βόρειας Κορέας έγινε κοντά στο Μανσανίγιο, από την πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Οι αρχές του Παναμά ερευνούσαν το πλοίο για ναρκωτικά, όταν εντόπισαν στρατιωτικό εξοπλισμό εντός κοντέινερ μαύρης ζάχαρης.

«Θα συνεχίσουμε ερευνώντας εξονυχιστικά ολόκληρο το φορτίο του πλοίου, ώστε να μάθουμε τι ακριβώς μεταφέρει», συμπλήρωσε ο κ. Μαρτινέλι.

Το 35μελές πλήρωμα κρατείται ήδη, ενώ ο κυβερνήτης, ο οποίος κρατείται επίσης, επιχείρησε, σύμφωνα με τον παναμέζο πρόεδρο, να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ο υπουργός Ασφάλειας του Παναμά, Ζοσέ Ραούλ Μουλίνιο, σημείωσε ότι το πλοίο «κίνησε υποψίες λόγω των απότομων αντιδράσεων του κυβερνήτη και του πληρώματος».

Με βάση τις κυρώσεις του ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα απαγορεύεται να εξάγει όπλα, ενώ έχει δικαίωμα να εισάγει μόνον μικρά ατομικά όπλα.

Οι κυρώσεις ενδυναμώθηκαν μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ στις 12 Φεβρουαρίου και μέρος της ενδυνάμωσης αποτελεί η αυξημένη δυνατότητα ξένων κρατικών αρχών να ελέγχουν ύποπτα βορειοκορεατικά φορτία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή