Κωμικές ίντριγκες ψεύτικης αφέλειας

Στο θέατρο Ολύμπια
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 09:35
Stefanos

Ολοκληρώνοντας τον φετινό κύκλο σπουδών τους, οι μονωδοί του Στούντιο Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) παρουσιάζουν την τρίπρακτη κωμική όπερα του Β. Α. Μότσαρτ, «Η ψευτοαφελής», στο θέατρο Ολύμπια, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ.

A- A A+

Ένα ονειρικό κατάστημα παιχνιδιών γίνεται ο τόπος, όπου οι ήρωες - μαριονέτες ζωντανεύουν, ερωτεύονται, τσακώνονται και παγιδεύουν ο ένας τον άλλο μέσα από σουρεαλιστικές περιπέτειες και παιχνίδια τιμής, για να καταλήξουν, τελικά, να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

Ολοκληρώνοντας τον φετινό κύκλο σπουδών τους, οι μονωδοί του Στούντιο Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) παρουσιάζουν την τρίπρακτη κωμική όπερα του Β. Α. Μότσαρτ, «Η ψευτοαφελής», στο θέατρο Ολύμπια, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ.

Γραμμένη το 1769, όταν ο Μότσαρτ ήταν μόλις 12 ετών, η «Ψευτοαφελής», σε ποιητικό κείμενο του διάσημου βενετσιάνου θεατρικού συγγραφέα Κάρλο Γκολντόνι, με τροποποιήσεις του Μάρκο Κολτελλίνι, περιγράφει την ιστορία δύο αδερφών, του Κασσάντρο και του Πολιντόρο, οι οποίοι μισούν τον γάμο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και απαγορεύουν στη μεγαλύτερη αδερφή τους να παντρευτεί τον αγαπημένο της. Όμως, πέφτουν θύματα μιας διασκεδαστικής πλεκτάνης και όλα ανατρέπονται.

Δραπετεύοντας από τις βιτρίνες και τα ράφια τους

Η Μαρίνα Μέργου.

Ο μαέστρος και υπεύθυνος σπουδών του Στούντιο Όπερας, Νίκος Βασιλείου και η σκηνοθέτις Μαρίνα Μέργου επιχειρούν μια σύγχρονη προσέγγιση της ιδιοφυούς όπερας του Μότσαρτ, μεταφέροντας τη δράση σε ένα κατάστημα παιχνιδιών. Όπως σημειώνει η Μαρίνα Μέργου: «Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από τις κωμικές και σχεδόν σουρεαλιστικές περιπέτειες, που πρέπει να περάσουν οι ερωτευμένοι πρωταγωνιστές του έργου, έτσι ώστε, δολοπλοκώντας, να κατορθώσουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. 

Κεντρικό ζήτημα στη σκηνοθετική προσέγγιση υπήρξε η θεματολογία του έργου. Παρόλο που οι εποχές έχουν αλλάξει αρκετά σε θέματα ηθικής όσον αφορά στον έρωτα και στον γάμο, κάποια στερεοτυπικά χαρακτηριστικά, που αφορούν τους ρόλους των δύο φύλων, παραμένουν τα ίδια.  Με κύριο στόχο να προβληθεί η θεματική αυτή, ώστε να φέρει στην επιφάνεια τα ζητήματα, που απασχολούν τον σύγχρονο θεατή, χρησιμοποιήθηκε το σκηνοθετικό εύρημα να παρουσιαστεί όλο το έργο ως ένα όνειρο μιας σύγχρονης ερευνήτριας, η οποία ερευνά τον γάμο και τις σχέσεις των δύο φύλων στην όπερα του Μότσαρτ, «Η ψευτοαφελής».

Τόσο το λιμπρέτο, όσο και η μουσική του δωδεκάχρονου τότε Μότσαρτ ξεχειλίζουν από φαντασία και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα και οι στερεοτυπικοί χαρακτήρες της κομέντια ντελ άρτε παραπέμπουν σε κούκλες. Για τον λόγο αυτό, επιλέχθηκε όλο το έργο – όνειρο  να διαδραματίζεται σε ένα σουρεαλιστικό κατάστημα παιχνιδιών, με τους πρωταγωνιστές – μαριονέτες να δραπετεύουν από τις βιτρίνες και τα ράφια τους και να προσπαθούν να χειραγωγήσουν ο ένας τον άλλο, για να πετύχουν τον τελικό τους στόχο: να παντρευτούν».

Ταυτότητα παράστασης

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου, σκηνοθεσία: Μαρίνα Μέργου, σκηνικά: Βάσω Παπαδοπούλου, κοστούμια: Χρυσάνθη Ψαροπούλου, φωτισμοί: Σπύρος Τζώρας. Διανομή: Ροζίνα: Ρωξάνη Παπαδημητρίου 16/7 - Σωτηρία Γιαννούδη 17/7, Φρακάσσο: Γιάννης Χριστόπουλος, Νινέττα: Δήμητρα Κωτίδου 16/7 - Μαρία Δήμα 17/7, Ντόννα Τζατσίντα: Βίκυ Τσιλιακού, Ντον Πολιντόρο: Χρήστος Κεχρής, Ντον Κασσάντρο: Νίκος Κοτενίδης, Σιμόνε: Μαξίμ Κλονόβσκι. Συμμετέχει η ορχήστρα του Στούντιο Όπερας της ΕΛΣ.

Πληροφορίες
Θέατρο Ολύμπια: Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: 12, 10, 8 (παιδικό – φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου (καθημερινά: 9.00 - 21.00), τηλεφωνικά: 210 3662100, 210 3612461, 210 3643725, ομαδικά εισιτήρια: 210 3711342, ηλεκτρονικά: www.nationalopera.gr.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς