Με μαζικές παραιτήσεις δημάρχων προειδοποιεί η ΚΕΔΕ

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με τους Γ. Στουρνάρα, Κ. Μητσοτάκη και Γ. Μιχελάκη
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 19:58
UPD:22:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης φθάνει στο υπουργείο οικονομικών προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη με την ΚΕΔΕ.

A- A A+

Με κεντρικό θέμα τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, βάσει της οποίας ασκείται πειθαρχική δίωξη σε δημάρχους στην περίπτωση που δεν τηρούν τους προϋπολογισμούς τους, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.

Η εν λόγω διάταξη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ΚΕΔΕ ενώ εάν δεν αποσυρθεί, υπάρχει πρόταση μαζικής παραίτησης δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων ανά την Ελλάδα, με στόχο την προκήρυξη δημοτικών εκλογών.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν επίσης οι διατάξεις που αφορούν στην κατάργηση οργανικών μονάδων της Αυτοδιοίκησης, στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους και στις πρόσθετες διατάξεις για το Παρατηρητήριο.

Ειδικότερα, αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να μην υπάρξουν νέες παρεμβάσεις προς την ενίσχυση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, δηλαδή το Παρατηρητήριο να μην ελέγχει εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό των δήμων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης: «Εξηγήσαμε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συνταγματικής, διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού δεν έρχεται απλά να ελέγξει τον προϋπολογισμό,  αλλά εισάγει πρωτόγνωρα για τα μέχρι τώρα δεδομένα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ελέγχει το προσχέδιο κατάρτισης του προϋπολογισμού των 325 δήμων, ακυρώνοντας στην πράξη το αυτοδιοίκητο των δημοτικών οργάνων».

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα προσπαθήσει να δει τι καλύτερο μπορεί να κάνει μέχρι αύριο, που  διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισαν ότι  η ρύθμιση αυτή είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματική, τους  βρίσκει τελείως αντίθετους  και πρέπει να αποσυρθεί.

Παράλληλα οι  εκπρόσωποι  της ΚΕΔΕ  εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση της Αυτοδιοίκησης με την κατάργηση των αρμοδιοτήτων των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή και δεν μπορεί να δεχθεί οριζόντιες μέτρα που είναι σκληρά και άδικα.

Όπως μάλιστα υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αμέσως μετά τη συνάντηση, «πλήττεται ο σκληρός πυρήνας των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους, διότι πρόκειται για αρμοδιότητες που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας».

«Εμείς», πρόσθεσε ο κ. Ασκούνης,  εμμένουμε σε μια συνολική και από  μηδενική βάση αξιολόγηση, από Σεπτέμβρη,  όλου του δημόσιου τομέα, των υπουργείων, των εποπτευόντων οργανισμών, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, γιατί η αξιολόγηση που μέχρι σήμερα έχει γίνει δεν είναι καθόλου μα καθόλου σοβαρή».

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πως δεν θα συμμετάσχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με περισσότερους υπαλλήλους πέραν των δημοτικών αστυνόμων στη διαδικασία του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο όσοι δημοτικοί αστυνόμοι διαθέτουν μεταπτυχιακό να μεταταχθούν στους δήμους και να επιστρέψει σε αυτούς (δήμους) ένα 10% - 15% των δημοτικών αστυνόμων προκειμένου να καλύψει ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να παρείχε στην ΚΕΔΕ τη διαβεβαίωση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εξαιρεθεί και από την κινητικότητα του Δεκεμβρίου, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι οι δήμοι θα έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δομών τους, θα έχουν έτοιμα τα νέα οργανογράμματα και τις ενδο-δημοτικές μετακινήσεις.

Επιπλέον, οι δήμαρχοι πρότειναν να υπάρξει τιτλοποίηση εσόδων προκειμένου να εισπράξει το κράτος, για λογαριασμό των δήμων, τα ποσά που τους οφείλουν διάφοροι φορείς και στη συνέχεια να τούς τα αποδώσει.

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το θέμα κατάργησης νομικών προσώπων (π.χ. αναπτυξιακών εταιρειών) στους δήμους.

Η σύσκεψη διεξήχθη σε πολύ έντονο κλίμα καθώς στέλεχος της ΚΕΔΕ ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να είπε «δεν μπορώ να συνομιλώ με Ταλιμπάν». Ο συγκεκριμένος δήμαρχος αποχώρησε από τη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγκεκριμένη φράση του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Ασκούνης, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και μέσα στη Βουλή προκειμένου να βρεθεί λύση και ότι έλαβε τη σχετική διαβεβαίωση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Ο διάλογος με την ΚΕΔΕ δεν τελείωσε σήμερα

Την ανάγκη να βρεθούν λύσεις που να μη θίγουν τη θεσμική υπόσταση και την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχε νωρίτερα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Όπως είπε, υπάρχουν προβλήματα, τα οποία είναι άλλοτε ουσιαστικά, άλλοτε προβλήματα αλληλοκατανόησης. «Και είπαμε», πρόσθεσε, «να βρούμε λύσεις, οι οποίες χωρίς να θίγουν τη θεσμική υπόσταση και την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του κράτους».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση είναι μία ανάκη της ελληνικής κοινωνίας και πρόσθεσε ότι «τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι τμήμα του κράτους αλλά και τμήμα της κοινωνίας, που εκφράζει την τοπική κοινωνία, είναι ένας αναντικατάστατος δημοκρατικός θεσμός».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη πως οι ημέρες της συζήτησης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου θα είναι «παραγωγικές και γόνιμες» και πως ο διάλογος δεν τελείωσε σήμερα.

Γνωστοποίησε, τέλος, πως θα μεταφέρει το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τους δημάρχους στον Πρωθυπουργό και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξανασυναντηθεί με το προεδρείο της ΚΕΔΕ αύριο «για να βρούμε», όπως είπε, «κοινά αποδεκτές, εφαρμόσιμες, δημιουργικές λύσεις».

naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή