Αίγυπτος: «Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία» ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Μέρκελ: Ο Μόρσι πρέπει να απελευθερωθεί
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013 21:02
UPD:15/07/2013 00:02
REUTERS/Khaled Abdullah

Διαδήλωση υποστηρικτών του έκπτωτου πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι (φωτο αρχείου).

A- A A+

Εντολή για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 14 υψηλόβαθμων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, περιλαμβανομένου του ηγέτη της, Μοχάμεντ Μπαντίε έδωσαν οι εισαγγελικές αρχές της Αιγύπτου, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές. 

Το μέτρο περιλαμβάνει και τον αναπληρωτή ηγέτη της, Καϊράτ Ελ Σατέρ, τον Εσάμ Ελ Εριάν, αναπληρωτή ηγέτη του πολιτικού βραχίονα της Αδελφότητας, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, και τον Μοχάμεντ Σάαντ Αλ Κατάνι, ανώτατο στέλεχος της Αδελφότητας, πρόσθεσαν οι πηγές.

Την ίδια ώρα, ο έκπτωτος ισλαμιστής πρόεδρος Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι παραμένει υπό κράτηση, με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι να υπεραμύνεται της απόφασης του στρατου να τον απομακρύνει από την εξουσία.

Όπως υποστήριξε, ο ανατραπείς πρόεδρος είχε χάσει τη νομιμότητά του εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του.

Ανέφερε ακόμη πως κανένα ιδεολογικό κίνημα δεν θα απαγορεύεται να συμμετάσχει στην πολιτική σκηνή.

Πάντως, έκκληση για την απελευθέρωση του Μόρσι, που συνελήφθη από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Μιλώντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό ARD, η Μέρκελ είπε ότι συμφώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε πως «ο Μόρσι πρέπει να απελευθερωθεί» και έκανε έκκληση για «μία πολιτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες του αιγυπτιακού πληθυσμού».

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για την εξεύρεση κοινής κατεύθυνσης» στην Αίγυπτο, συμπλήρωσε

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου ανετράπη με παρέμβαση του στρατού στις 3 Ιουλίου, μετά από διαδηλώσεις εκατομμυρίων Αιγυπτίων που ζητούσαν την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Εκτοτε, το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδλεφότητας του Μόρσι ηγείται διαδηλώσεων κατά της ανατροπής του καλώντας τον λαό σε εξέγερση και κατηγορεί τα στρατεύματα και την αστυνομία για σφαγή των υποστηρικτών της Αδελφότητας στη διάρκεια της πρωινής προσευχής της Δευτέρας όταν σκοτώθηκαν 51 άνθρωποι.

Την Παρασκευή ο Βέστερβέλε ζήτησε την απελευθέρωση του Μόρσι και απαίτησε την άμεση πρόσβαση στον ανατραπέντα πρόεδρο από «έναν ουδέτερο θεσμό». Την απελευθέρωση του Μόρσι ζήτησαν και οι ΗΠΑ που καταδίκασαν εκ νέου το κύμα συλλήψεων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή