Ισπανία : Σήμερα η μυστική ψηφοφορία των βουλευτών για το θέμα του Ιράκ

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2003 14:06
A- A A+

Με μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στο Κοινοβούλιο, οι Ισπανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί δύο προτάσεων, η μια του Λαϊκού Κόμματος, του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που υποστηρίζει την αμερικανική στρατηγική για το Ιράκ και η άλλη της αντιπολίτευσης που καταδικάζει τους αμερικανικούς χειρισμούς και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης.

Το γεγονός ότι η ψηφοφορία είναι μυστική ίσως ανοίξει τον δρόμο για την εμφάνιση διχογνωμίας στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος, που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, όσον αφορά την ευθυγράμμιση της Ισπανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ιρακινή κρίση.

Η πρόταση, που θα παρουσιάσει το Λαϊκό Κόμμα στηρίζει μια νέα απόφαση του ΟΗΕ που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη.

Αντιθέτως, η πρόταση του συνόλου των 11 κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει υπ' όψη της «τη βούληση εκατομμυρίων πολιτών να επιτευχθεί ο αφοπλισμός του Ιράκ με ειρηνικό τρόπο», όπως την εξέφρασαν στις ιστορικού μεγέθους και παλμού διαδηλώσεις της 15ης Φεβρουαρίου. Η πρόταση της αντιπολίτευσης θεωρεί «άνευ δικαιολογίας» την απόφαση του Αθνάρ να στηρίξει μια νέα απόφαση που «επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Ιράκ», ενώ «ζητεί επιμόνως από την κυβέρνηση να διαφοροποιήσει τη θέση της και να υπερασπίσει στην προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των επιθεωρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ένας επαληθεύσιμος αφοπλισμός του Ιράκ».

Ο Αθνάρ, από την πλευρά του, που προήδρευσε χθες της έκτακτης συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής του κόμματός του, επιδόθηκε σε μακρά και σθεναρή υπεράσπιση της στρατηγικής του, ενώ κάλεσε τους βουλευτές του να επιδείξουν αφοσίωση.

«Δεν αμφιβάλλω για τον αριθμό των φήφων που θα λάβουν και δεν αμφιβάλλω για τον αριθμό των ψήφων που εμείς θα λάβουμε», δήλωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή