Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Συζήτηση κατ' άρθρο για το κατασταστικό

Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013 23:37
UPD:14/07/2013 16:03
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής από τους συνέδρους στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013, στο κλειστό γήπεδο τουΤάε Κβον Ντο. Πέρα από την εκλογή Προέδρου από το σώμα, πραγματοποιήθηκε και η ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, από την οποία προέκυψαν 200+1 μέλη. Το βράδυ του Σαββάτου εγκρίθηκε από το σώμα των συνέδρων η εκλογή του προέδρου του κόμματος, καθώς για πολλά χρόνια ο επικεφαλής ήταν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επίσης, υπερψηφίστηκε η ιδεολογική-ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

A- A A+

Mε τη συζήτηση για το καταστατικό του ενιαίου φορέα συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ του Σαββάτου οι εργασίες του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά την ιδεολογική - ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισε και την Πολιτική Απόφαση.

Η συζήτηση διεξαγόταν κατά άρθρο, ενώ εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των συνέδρων που παραμένει στο χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την απόφαση επί του καταστατικού και του κανονισμού.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού, η πλειοψηφία ψήφισε πρόταση να δοθεί εύλογος χρόνος για αυτοδιάλυση, μετά από διαβούλευση, όσων συνιστωστών δεν το έχουν κάνει.

Επίσης υπερψηφίστηκε η πρόταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από το Σώμα του ιδρυτικού Συνεδρίου, έναντι της πρότασης για εκλογή από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, καθώς και η πρόταση σχετικά με την ενιαία λίστα στην ψηφοφορία της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε εκφράσει την άποψη ότι με την επιλογή αυτή θα κυκλοφορούν στο Συνέδριο διάφορα «χαρτάκια» με λίστες.

Προτροπή υπέρ μιας ενιαίας λίστας είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνέδριο ενέκρινε παράλληλα κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο. 

Η μειοψηφήσασα πρόταση υποστήριζε την κατ' αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, τη χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος τη μονομερή διαγραφή του χρέους αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.

Παράλληλα, απέρριψε τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η μία τροπολογία αφορούσε το ευρώ και η θέση της Αριστερής Πλατφόρμας συγκεκριμένα ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.

Η δεύτερη τροπολογία που επίσης απορρίφθηκε προέβλεπε το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή