Αλ. Τσίπρας: «Ανένδοτος» αγώνας μέχρι να ανατραπεί η κυβέρνηση

Απάντηση στον Μανώλη Γλέζο
Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013 13:41
UPD:21:05
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του την τέταρτη ημέρα των εργασιών του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο κλειστό γήπεδο του Ταε Κβον Ντο.

A- A A+

Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε συμμορία της καταστροφής, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ώρα που η γη χάνεται κάτω από τα πόδια μας, όλη αυτή η συμμορία της καταστροφής είναι στο δικό της κόσμο», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι οι κυβερνώντες είναι «εντεταλμένοι της τρόικας και των δανειστών και όσο περισσότερο τους αφήσουμε στην εξουσία τόσο πιο μοχθηροί θα γίνονται».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «περνά με την άνεση γκάγκστερ της εποχής του Αλ Καπόνε, από τo success story και τις δήθεν κοινωνικές ευεργεσίες στην εξόντωση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έναν «ανένδοτο αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση».

«Απέναντι μας είναι ένας αντίπαλος που θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων γιατί θα χάσει τα πάντα, διαπλοκή, προνόμια και πρόσβαση στην εξουσία, είπε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο προσκήνιο όχι ως δύναμη εναλλαγής, αλλά ως δύναμη τεράστιων αλλαγών και ανατροπών.

Σε αυτό το πλαίσο απηύθυνε «αγωνιστικό κάλεσμα προς όλες τις κατευθύνσεις» - τους αριστερούς, τους δημοκράτες, τους πατριώτες, τους διανοούμενους, αλλά και τους νέους.

Απευθυνόμενους συγκεκριμένα στους νέους και τις νέες που «φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό», τους ζήτησε να συμπορευτούν με το ΣΥΡΙΖΑ και διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν ανήκει στους δανειστές» και «δεν θα γίνει αποικία χρέους».

Περνώντας στο θέμα των αποφάσεων του Συνεδρίου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποδείξει και με το αποτέλεσμα των εργασιών του Συνεδρίου του ότι είναι σε θέση να κυβερνήσει καθώς «πρέπει να βγούμε ενωμένοι και με όλα τα σφυριά να χτυπάνει στην ίδια κατεύθυνση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Απάντηση στον Μανώλη Γλέζο

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις που εκφράστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαφωνία του Μανώλη Γλέζου σχετικά με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, διαχωρίζοντάς τον ωστόσο από τα στελέχη άλλων συνιστωσών.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ερώτημα αν σε κάποιον προταθεί να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόσκληση οργάνωσης σε «14 καταστατικά και 14 προγράμματα;» και απαντώντας στον Μανώλη Γλέζο σημείωσε: 

«Δεν εξεπλάγην από τον πυρήνα των απόψεων του Μανώλη, ενδεχομένως με τους υψηλούς του τόνους ... Δεν θέλω να παριστάνω τον ανήξερο...Με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη...Στους ανθρώπους που αγαπάς δεν κρατάς κακία μόνο στενοχωριέσαι. Δεν στενοχωρήθηκα για τις απόψεις, αλλά γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς αγώνων, αντίστασης, θυσιών».

Απαντώντας ακόμη στην κριτική άλλων μελών του κόμματος περί τελεσιγράφων, επισήμανε: «Κανένα τελεσίγραφο, κανένας εκβιασμός. Φτιάχνουμε όλοι μαζί έναν φορέα δημοκρατικό, πλουραλιστικό, πολυτασικό. Ναι αλλά με ενιαίο πλαίσιο και για τη προς τα έξω εμφάνιση και για τη προς τα μέσα».

«Και επειδή δε μου αρέσει να κρύβομαι πίσω απο το δάχτυλό μου, άλλου είδους διαφωνία υπάρχει με το Μανώλη άλλη με ορισμένους συντρόφους που θέλουν να συνεχίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ όχι να κτίσουν μαζί με όλους, το κοινό μας φορέα, αλλά ο καθένας το δικό του φορέα», ξεκαθάρισε.

Παρά τις διαφωνίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν «περισσεύει κανένας». «Όλοι μαζί και ακόμη περισσότεροι χωράνε στο σκαρί μας. Όλοι μαζί αλλά και κανένας πιο ίσος από τον άλλο», είπε με νόημα.

«Την ώρα που τα μάτια της κοινωνίας είναι στραμμένα πάνω μας οφείλουμε να αποδείξουμε οτι είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ιστορική ευθύνη».

Όπως είπε, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί μετά το τέλος του συνεδρίου είναι ότι «όλα τα σφυριά χτυπάνε στην ίδια κατεύθυνση, στον ίδιο στόχο».

Πρότεινε επίσης στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ να ισχύει η αρχή «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια, όχι αποκλεισμοί» και να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

FOSPHOTOS /MENELAOS MYRILLAS
Μ. Γλέζος: Ξεγελιώνται όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί

«Όσοι καραδοκούν και νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί, ξεγελιώνται», διεμήνυσε ο Μανώλης Γλέζος, λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γλέζος συμφώνησε με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα «ένα μέλος, μία ψήφος» στο ενιαίο κόμμα, προσθέτοντας, ότι «η διαφορετικότητα των απόψεών μας είναι για μας πηγή δύναμης για τη συνέχεια».

«Η αγωνία μου είναι να μην μετατραπεί κανένα κόμμα της αριστεράς, πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονολιθικό κόμμα, όπου σ' ότι λέει ο αρχηγός θα λέει ''ναι''», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε επίσης ότι η πρότασή του για παραμονή των συνιστωσών είχε χρονικό όριο «έως ότου τα μέλη του ενιαίου φορέα να είναι πραγματικά η θέληση του ενιαίου φορέα».

«Δεν είναι προνόμιο το ''έως ότου''» είπε ο κ. Γλέζος, τασσόμενος ταυτόχρονα υπέρ της «μιας σημαίας» και κατά των «ειδικών χειροκροτημάτων» (συγκεκριμένων ομιλητών) που «παρά τα 91 μου χρόνια δεν μου ξεφεύγει το ότι πάνε να αντικαταστήσουν άλλες καταστάσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή