Στη σκιά «πολέμου» μεταξύ βιομηχανίας και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τον περιορισμό των βιοκαυσίμων που αντικαθιστούν τρόφιμα. Στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου παραδέχθηκε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνιστά «πολύ βαρύ πλήγμα».
Το ζήτημα παραπέμπεται στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου αναμένεται ψηφοφορία επί της πρότασης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θέση θα κληθούν να πάρουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παραμένει διχασμένη.
Εάν γίνει νόμος, θα απαγορεύει τη χρήση τέτοιων βιοκαυσίμων που συχνά παράγονται από ζαχαρότευτλα, ελαιοκράμβη ή αραβόσιτο προωθώντας καθαρότερα βιοκαύσιμα από λύματα, φύκια και άλλες πηγές. Το 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο το 10% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές – κυρίως από τα λεγόμενα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς- έως το 2020.
Εκπρόσωποι των παραγωγών βιοκαυσίμων και των προμηθευτών τους εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι η μείωση του ποσοστού στο 5,5% θα οδηγήσει στο κλείσιμο μονάδων και στην απώλεια θέσεων απασχόλησης.
Η FEDIOL, η οποία εκπροσωπεί προμηθευτές πρώτων υλών εκτίμησε ότι «ο περιορισμός της παραγωγής βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς στο 5,5% θα αδρανοποιήσει τις επενδύσεις που έγιναν από τη βιομηχανία μας καταφέροντας πλήγμα σε ολόκληρη την αλυσίδα βιοκαυσίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που πίεζαν σε αυτήν την κατεύθυνση χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ζητώντας ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά των βιοκαυσίμων που αντικαθιστούν τα τρόφιμα και τα οποία «κατηγορούνται» ότι συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.
«Τα βιοκαύσιμα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά με την παραγωγή τροφίμων, κάτι που θα γίνει με τη σταδιακή κατάργηση της εσφαλμένης χρήσης τροφίμων για καύσιμα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φίλοι της Γης.