Μαλάλα: Οι εξτρεμιστές «τρέμουν τα βιβλία και τις γραφίδες»

Ομιλία της 16χρονης Πακιστανής, θύματος επίθεσης των Ταλιμπάν, για το δικαίωμα στη μόρφωση
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 18:50
UPD:19:06
EPA/JUSTIN LANE

«Δεν μιλώ για τον εαυτό μου, αλλά για όσους δεν έχουν φωνή. Οι Ταλιμπάν πίστεψαν ότι η σφαίρα τους θα μας έκανε να σωπάσουμε»,  συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών, γιατί είναι εκείνες οι οποίες υποφέρουν περισσότερο.

A- A A+

Η νεαρή Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία είχε δεχθεί επίθεση από τους Ταλιμπάν για τον αγώνα της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη μόρφωση, τόνισε την Παρασκευή, μιλώντας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ότι οι εξτρεμιστές «τρέμουν τα βιβλία και τις γραφίδες».

Η ομιλία της, ανήμερα των 16ων γενεθλίων της, όπως σημείωσε, ήταν η απόδειξη ότι εκείνοι οι οποίοι της είχαν επιτεθεί «απέτυχαν».

REUTERS
Με ομιλία στον ΟΗΕ γιόρτασε τα 16α γενέθλιά της η Μαλάλα Γιουσαφζάι

Στην πρώτη της ομιλία από την απόπειρα δολοφονίας της από τους Ταλιμπάν, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, υπέρμαχος του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση, γιόρτασε τα 16α γενέθλιά της  στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας έκκληση για την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης στα παιδιά όλου του κόσμου.

Η Μαλάλα, η οποία είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι εντός σχολικού λεωφορείου από ενόπλους Ταλιμπάν, μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως μετά το περιστατικό το οποίο συνέβη τον περασμένο Οκτώβρη στην κοιλάδα Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν.

Μετά την επίθεση, το νεαρό κορίτσι είχε μεταφερθεί από το Πακιστάν στη Μεγάλη Βρετανία για θεραπεία και πλέον κατοικεί στο Μπέρμιγχαμ.

Εν μέσω χειροκροτημάτων, η 16χρονη τόνισε σε όσους παρακολουθούσαν την ομιλία της ότι η επίθεση των Ταλιμπάν την έκανε ακόμη πιο «αποφασιστική».

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το Πακιστάν είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό παιδιών τα οποία βρίσκονται εκτός σχολείου.

«Αδυναμία, φόβος και απελπισία πέθαναν. Δύναμη, θάρρος και θέρμη γεννήθηκαν», πρόσθεσε η νεαρή Πακιστανή.

«Οι εξτρεμιστές φοβούνταν και συνεχίζουν να φοβούνται τα βιβλία και τις γραφίδες. Φοβούνται τις γυναίκες», υπογράμμισε η Μαλάλα.

«Δεν μιλώ για τον εαυτό μου, αλλά για όσους δεν έχουν φωνή. Οι Ταλιμπάν πίστεψαν ότι η σφαίρα τους θα μας έκανε να σωπάσουμε»,  συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών, γιατί είναι εκείνες οι οποίες υποφέρουν περισσότερο.

Η νεαρή από το Πακιστάν απηύθυνε κάλεσμα στους πολιτικούς να λάβουν μέτρα ώστε όλα τα παιδιά στο Πακιστάν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την οποία χαρακτήρισε το πιο αποτελεσματικό όπλο, το οποίο «μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Στον ΟΗΕ η δεκαεξάχρονη Μάλαλα που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν

H δεκαεξάχρονη πακιστανή ακτιβίστρια Μάλαλα Γιουσαφζάι, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ένοπλους Ταλιμπάν, θα μιλήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη.

Ένθερμη υποστηρίκτρια της γυναικείας μόρφωσης, η Μαλάλα απευθύνθηκε σε ένα ειδικό κοινό 500 μαθητών οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί ειδικά για την ομιλία της.

Την εκδήλωση άνοιξε ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαρακτηρίζοντας τη Μαλάλα «ηρωίδα» και «πρωταθλήτρια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή