Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (4/3/2003) Μέρος 8

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2003 21:07
UPD:21:19
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταρχήν θέλω να ρωτήσω τους κυρίους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, εάν συναινούν στην τηλεοπτική δημοσιότητα ή όχι. Διότι εάν συναινούν τίθεται σε άλλη βάση, εάν δεν συναινούν ψάχνουμε για την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Δεν συναινούν. Ελάτε κύριε Εισαγγελεύ έχετε το λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε να συνδεθεί το θέμα της δημοσιότητος της δίκης, με το θέμα της τηλεοπτικής αναμετάδοσης. Δεν είναι τυχαία η σύγχισις. Σπεύδω να σας πω, ότι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. ¶λλο η δημοσιότητα της δίκης, άλλο η τηλεοπτική μετάδοση.

Κύριε Πρόεδρε, η δημοσιότητα της δίκης είναι εξασφαλισμένη. Από την στιγμή κατά την οποίαν η πόρτα εκείνη είναι ανοικτή και κάθε βουλόμενος μπορεί να έρθει εδώ και να παρακολουθήσει την ποινική διαδικασία, υπάρχει η δημοσιότητα.

Το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης συνδέεται με άλλα πράγματα, δεν θέλω να αναφερθώ, γνωστά, και εν πάση περιπτώσει από άλλες συνταγματικές διατάξεις προβλέπεται το ένα θέμα της δημοσιότητος και ειδικότερα, το θέμα της δημοσιότητας της δίκης καταλαμβάνεται υπό του ¶ρθρου 93 του Συντάγματος παράγραφος 2.

Όμως, το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης, καταλαμβάνεται από το ¶ρθρο 15 του Συντάγματος. Και μάλιστα, κατά το οποίον οι προστατευτικές για τον Τύπο διατάξεις, του ¶ρθρου 14, δεν εφαρμόζονται στον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και κάθε άλλο παρεμφερές μέσο λόγου ή παράθεσης. Κύριε Πρόεδρε, το ¶ρθρο 15 είναι ειδική διάταξη έναντι του άρθρου 93 και σαν ειδική -το ξέρουμε όλοι όσοι έχουμε περάσει στο Πανεπιστήμιο- ότι υπερισχύει της γενικής κι αυτή πρέπει να εφαρμοστεί, το ¶ρθρο 15.

Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει και το ¶ρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος, κατά την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας. Εξ ετέρου, η μεν διάταξις του ¶ρθρου 6 παράγραφος 2 της ΕΣΔΑ για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθιερώνει ρητά το τεκμήριον αθωότητας του κατηγορουμένου μέχρι της νομίμου αποδείξεως της ενοχής του.

Η δε διάταξις της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου, κατοχυρώνει το δικαίωμα κάθε προσώπου να δικάζεται από αμερόληπτο δικαστή και συνάμα επιτρέπει κοινωνική ή μερική άρση της δημοσιότητος, των δικαστικών συνεδριάσεων, όταν ο περιορισμός αυτός ενδείκνυται υπό των συμφερόντων των ενηλίκων, ή της ιδιωτικής ζωής των διαδίκων, ή όταν οι πολιτικές συνθήκες η δημοσιότης θα ηδύνατο να βλάψει τα συμφέροντα της δικαιοσύνης.

Κύριε Πρόεδρε, μέσα στο κύκλο δικαιοπολιτικών ιδεών, η διάταξις της παραγράφου 2 του ¶ρθρου 10 της ίδιας Διεθνούς Συμβάσεως ορίζει ότι: η ελευθερία της εκφράσεως γνώμης και της λήψεως και μεταδόσεως πληροφοριών, τις οποίες κατασφαλίζει η πρώτη παράγραφος του ίδιου άρθρου, συνεπάγονται καθήκοντα και ευθύνες, γι’ αυτό και η άσκησή τους μπορεί να υπαχθεί σε νόμιμες διατυπώσεις και περιορισμούς, ή και κυρώσεις, κατά το μέτρο που είναι αναγκαίο στο πλαίσιο της δημοκρατικής κοινωνίας για την προάσπιση της προστασίας της συνεχούς υπολήψεως των δικαιωμάτων των τρίτων, την διασφάλιση του κύρους και της αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας.

Κύριε Πρόεδρε, θα επανέρθω. Ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας. Και η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει, όχι μόνο τους κατηγορουμένους, αλλά και τους μάρτυρες και τους παθόντες και κάθε τρίτον ο οποίος προσέρχεται σε αυτή την αίθουσα για να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Δεν θέλω να πω κύριε Πρόεδρε και τούτο και σήμερα και χθες, ακούω τον επικεφαλής της δυνάμεως εδώ της αστυνομίας τον κ. Χρήστου τον ταξίαρχο να μου λέει, τι να κάνω κύριε Εισαγγελέα;

Οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς με παρακαλούν να φωτογραφίσουν τους κυρίους κατηγορουμένους και εκείνοι αρνούνται. Ναι, ναι κύριε Πρόεδρε και υμείς γνωρίζετε και τα άλλα μέλη της συνθέσεως του Δικαστηρίου, ότι οι κύριοι κατηγορούμενοι αρνούνται. Δηλαδή μέχρι τώρα με τους φωτορεπόρτερ δεν πρέπει, με την τηλεόραση πρέπει;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει εκ του νόμου υποχρέωση να λάβει μια θέση και θα την λάβει σύμφωνα με αυτά που λέει η συνείδησή του. Εάν σε κάποιον δεν αρέσει, θα έρθει η ώρα να απαντήσει. Αλλά παρακαλώ πάρα πολύ μην τον διακόπτετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατά την παράγραφο 2 του ¶ρθρου 15 του Συντάγματος, η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Κύριε Πρόεδρε, στο πλαίσιο αυτής της λειτουργικής αρμοδιότητας του κράτους, βεβαίως είναι και η έκδοσις νόμων. Εκείθεν ασκεί ο νομοθέτης την εξουσία δια να νομοθετήσει τον νόμο 3090/2002 με τον οποίον έκανε αυτή την ρύθμιση.

Και κύριε Πρόεδρε και προηγουμένως υπήρχε ρύθμισις στο ίδιο θέμα της τηλεοπτικής καλύψεως των δικών, απλά είχε άλλες προϋποθέσεις. Και τώρα βεβαίως, έχει και τον κανόνα και την εξαίρεση, γνωστά πράγματα.

Απευθύνομαι εις το Δικαστήριον. Κύριοι Δικασταί, είναι γνωστή η ευθυκρισία σας και η αρίστη κατάρτισή σας. Μην παρασυρθείτε από αυτές τις απόψεις οι οποίες φαίνονται ότι είναι ορθές, ενώ δεν είναι.

Ο κανόνας του Δικαίου που έδωσε το δικαίωμα στη Πολιτεία να νομοθετήσει, δεν είναι το ¶ρθρο 93 ούτε ο νόμος αυτός έχει σχέση με το ¶ρθρο 93 του Συντάγματος παράγραφος 2. Είπα και προηγουμένως ότι το ¶ρθρο 15 του Συντάγματος, εκείνο έδωσε το δικαίωμα στη Πολιτεία να νομοθετήσει και επομένως ο νόμος 3030 είναι μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων του Συντάγματος, δηλαδή είναι συνταγματικός και γι’ αυτό και εφαρμοστέος.

Θα ήθελα κύριε Πρόεδρε να πω και τούτο, επειδή εγώ δεν μασάω λόγια, πράγματι η ρύθμισις έγινε παραμονές Χριστουγέννων, τώρα προσφάτως του 2002. Μη σας κάνει εντύπωση αυτό.

Και να σας πω και κάτι ακόμα; Βεβαίως και ο νομοθέτης μπορεί να έλαβε υπόψη και αυτή τη δίκη. Όταν όμως κύριε Πρόεδρε έχει την εμπειρία του καλοκαιριού, όταν ο ελληνικός λαός άκουσε και είδε όσα είδε και όσα άκουσε γύρω απ’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα της κατηγορίας εναντίον των κατηγορουμένων, δεν πρέπει αυτό το πράγμα να το τονίσει; Παραμονές Χριστουγέννων κύριε Πρόεδρε 24.12.2002.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, υψώνω την φωνή μου, η δίκη αυτή είναι πολύ σοβαρή, ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Μη παρασυρθείτε. ¶λλο δημοσιότητα, άλλο κάμερες. Και κάτι ακόμα και τελείωσα. Κι αυτά τα θύματα που θα έρθουν εδώ σε λίγες μέρες να καταθέσουν, κι αυτά κύριε Πρόεδρε έχουν δικαιώματα. Ήδη τους στέρησαν οι κατηγορούμενοι το δικαίωμα να έχουν πατέρα και σύζυγο. Ας μην έρθει και η Πολιτεία και να τους στερήσει το δικαίωμα να έχουν αξιοπρέπεια, διότι η αξιοπρέπειά τους θα προσβληθεί.

Κύριε Πρόεδρε, επί του θέματος αυτού επιφυλάσσομαι εάν χρειαστεί να επανέλθω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγνώμη ένα λεπτό, εδώ δίνεται η αίσθηση ότι είμαστε συνταγματικό δικαστήριο και θα αποφανθούμε για τον νόμο. Αποφαινόμαστε σε ένα θέμα, εάν υπάρχουν οι όροι. Με συγχωρείτε πολύ, εδώ θα προτείνετε εάν υπάρχουν οι όροι να επιτρέψουμε ή όχι την κάμερα, αυτό είναι το ερώτημα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε, προκύπτει ένστασις αντισυνταγματικότητος του νόμου, εγώ αυτό κατάλαβα εν πάση περιπτώσει. Εγώ αυτό αντελήφθη.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, πρώτα να καταλάβετε τι λέω και μετά να προσφύγετε όπου θέλετε, δεν σας λέει κανένας όχι. Εδώ το ζήτημα είναι, εάν θα επιτραπεί ή όχι η κάμερα, αυτό είναι. Δεν κρίνουμε εμείς συνταγματικότητα ή αντισυνταγματικότητα.

Ή παρεμπιπτόντως το Δικαστήριο έχει μόνο το δικαίωμα του διάχυτου ελέγχου, του παρεμπίπτοντος. Δεν είμαστε συνταγματικό δικαστήριο να απαντήσουμε εμείς κατ’ ευθείαν. Θα φύγουμε από την αποστολή μας. Εσείς μπορείτε να λέτε ότι θέλετε, εγώ σας ρώτησα όμως, θέλετε την κάμερα ή δεν θέλετε; Πείτε μου. Αν δεν θέλετε, μη μου λέτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε, δεν ομιλώ αυτή τη στιγμή σαν πολίτης. Ομιλώ ως φρουρός του νόμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, τι προτείνετε; Να την επιτρέψουμε ή όχι;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κι αυτόν φρουρώ, τον νόμο. Κύριε Πρόεδρε τελειώνω με το θέμα αυτό και έχουμε το θέμα της νομιμότητας της συνθέσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας δόθηκε ο λόγος σ’ αυτό. Εν πάση περιπτώσει ελάτε. Από την πολιτική αγωγή για λίγο βέβαια, δεν έχουμε και πολλή ώρα. Ο έτερος των κυρίων Εισαγγελέων. Ζητώ συγνώμη. Να τελειώσουν οι Εισαγγελείς και αύριο από το πρωί θα μου τα λέτε εσείς.

Ι. ΜΑΡΚΗΣ: Ναι, πράγματι, ας τελειώσουν οι Εισαγγελείς. Είναι γεγονός κ. Πρόεδρε ότι κι εγώ είχα αντιληφθεί ότι από την πλευρά της υπεράσπισης είχε τεθεί θέμα μη εφαρμογής του νόμου από το δικαστήριο σας ανεξαρτήτως αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του λόγω αντισυνταγματικότητας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζητήσανε να επιτρέψουμε την κάμερα διότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Το ερώτημα είναι να επιτρέψουμε ή να μην επιτρέψουμε; Αυτή την πρόταση θέλω από σας, δεν θέλω τίποτα άλλο.

?..: Ετέθη από την υπεράσπιση για την πληρότητα του αιτήματος κατά τρόπο πρωθύστερο ότι εάν υπάρχουν αντιρρήσεις ? ¶ρα η απάντηση πρέπει να έχει την αντίστοιχη πληρότητα προς εκείνη την πρόταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνούμε ότι την πληρότητα θα την έχει, αλλά θέλω όμως οτιδήποτε εμείς θα αποφασίσουμε δεν θα είναι ο νόμος είναι ή δεν είναι αντισυνταγματικός.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε είπαμε ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, για να καταλάβουμε κι εμείς, γιατί φαίνεται ότι κανένας δεν το κατάλαβε τι είπατε, εκτός από μένα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Πράγματι θέσαμε ένα πρώτο θέμα, ότι εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της εφαρμογής του νόμου, επιτέλους είναι το ζητούμενο για μας. Εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, διότι ενδεχομένως κάποιος πει εγώ δεν θέλω, όταν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν είπα, λοιπόν, να τους ρωτήσω εγώ ?

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ναι, το πρωθύστερο είναι αυτό που ρωτήσατε. Το επόμενο είναι πάλι και όπως είπε σωστά και ο κ. Δημακόπουλος, το επόμενο θέμα είναι, αν νομίζετε ότι μπορεί να εφαρμόσετε τον τρομονόμο, μην ξεχνάτε, ότι κατά τη γνώμη μας και κατά την ένστασή μας είναι αντισυνταγματικός. Εσείς παρεμπιπτόντως θα κρίνετε ?

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή δεν υπάρχει σοβαρός δίαυλος επικοινωνίας απόλυτης, σας λέω, ότι το Δικαστήριο θα πει ή επιτρέπουμε ή δεν επιτρέπουμε την κάμερα. Μετά η αιτιολογία θα είναι, την επιτρέπουμε ή δεν την επιτρέπουμε διότι το λέει ο νόμος ή δεν την επιτρέπουμε, διότι παρά το ότι το λέει ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Η πρόταση, λοιπόν, και από εσάς το αίτημα θα είναι, να μπει ή να μην μπει η κάμερα. Και τα άλλα είναι αιτιολογίες. Δεν είναι το δια ταύτα, ότι να κριθεί συνταγματικός ή να μην κριθεί συνταγματικός. Επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται η κάμερα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Μου δίνετε, λοιπόν, το λόγο κ. Πρόεδρε να τοποθετηθώ επί του ζητήματος αυτού. Είναι φανερό ότι από τη στιγμή και θα ήθελα αυτό να συγκεκριμενοποιηθεί, ποιοι πολιτικώς ενάγοντες, ποιοι διάδικοι δηλαδή, δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν την παρουσία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Δεν μπορεί να είναι έτσι, σηκωνόμαστε και λέμε, εμείς είμαστε όχι. Να καταχωρηθεί στα πρακτικά. Ας γίνει αυτή η διαδικασία και εν συνεχεία ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερώτησα, ποιος απ’ όλους θέλει δημοσιότητα; Ρωτάω, με συγχωρείτε πάρα πολύ, εγώ δεν ρωτάω κατά υπόθεση, ποιος απ’ όλους θέλει την τηλεοπτική δημοσιότητα;

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Εγώ κ. πρόεδρε. Εκπροσωπώ την Αλεξάνδρα Αθανασιάδη και δεν θέλω την τηλεόραση.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σας δοθεί μετά ο λόγος σας παρακαλώ κύριοι, εγώ διευθύνω εδώ μέσα, το ξεχάσατε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μόνο ως προς το πρόσωπό τους; Διότι εάν συντρέχει τέτοιο ζήτημα, όταν θα εμφανιστεί η κα Αλεξάνδρα Αθανασιάδη να καταθέσει να μην αφήσετε τις κάμερες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ ρωτάω προκαταρκτικά και όταν έρθει η ώρα θα πείτε κι εσείς τι θέλετε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Εφόσον ετέθη το θέμα της τηλεόρασης, σας απαντώ ως εξής. Επί μακρόν χρόνο οι συνήγοροι της υπερασπίσεως εξήντλησαν ώρες υπερασπιζόμενοι την αντισυνταγματικότητα του νόμου, εις την οποία σε κάθε περίπτωση επί της οποίας θα κληθείτε να απαντήσετε.

Λέω και εγώ το εξής, ότι με το ενδεχόμενο, ότι εσείς θα πείτε, ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε θα το πω; Ποτέ. Εγώ θέλω a priori να γνωρίζω έστω και αν ένας δεν θέλει.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, θα λάβουμε πρώτα θέση επί του εάν είναι συνταγματικός ή όχι και εν συνεχεία θα σας πούμε εάν θέλουμε ή δεν θέλουμε τηλεόραση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και θα εκδώσουμε εμείς απόφαση δηλαδή αν είναι συνταγματικός, λες και είμαστε Συνταγματικό Δικαστήριο;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Όχι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν το εννοείτε έτσι, εγώ δεν το εννοώ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ετέθη θέμα συνταγματικότητας και πρέπει να απαντηθεί, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα, θα απαντηθεί, εφ’ όσον εσείς θέλετε ή δεν θέλετε. Εάν θέλετε εσείς την κάμερα, σας περισσεύει μετά. Κύριε Μαύρε παρακαλώ. Ο κ. Μαύρος είναι συνήγορος του κ. Παλαιοκρασσά.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Φοβούμαι ότι πρέπει να επαναλάβω αυτό που είπα. Η κρίση, η απόφαση του δικαστηρίου επί της τυχόν αντισυνταγματικότητας του νόμου, προϋποθέτει ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της διατάξεως του νόμου που έχουμε.

Αν παραδείγματος χάρη συμφωνούσαν οι αξιότιμοι κύριοι Εισαγγελείς, συμφώνησαν και όλοι άπαντες της πολιτικής αγωγής, θα έκρινε το Δικαστήριό σας αν υπάρχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον, όπου εκεί θα μιλήσουμε αν δεν είναι θέμα συνταγματικότητας ή είναι θέμα ? και θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Το θέμα, λοιπόν, της συνταγματικότητας τίθεται από τη στιγμή που κριθεί ότι έστω και ένας μπορεί να παραλύσει το νόμο. Επ’ αυτού θα κληθούμε να πούμε τις απόψεις μας, όπως υποστήριξε και ο κ. Εισαγγελεύς.

?..: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) Δεν αλλάζει αυτό.

Γ.ΜΑΥΡΟΣ: Αυτό είναι ένα άλλο νομικό συνταγματικό θέμα το οποίο δεν είναι αυτής της στιγμής. Μετά θα κληθούμε αξιότιμε κ. Πρόεδρε να πούμε και τις απόψεις μας. Τώρα κ. Πρόεδρε, το ζήτημα είναι το εξής, πρέπει να σας το πω, διότι έκανα ένα μικρό γκάλοπ, όπως το λέμε, μεταξύ των συναδέλφων. Ορισμένοι είναι κατά της τηλεοπτικής μεταδόσεως και ορισμένοι εξ ημών είμαστε υπέρ. Εάν κάνω λάθος να με διαψεύσουν.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος ?

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Σέβομαι το χρόνο του Δικαστηρίου σας, αλλά παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να εκφράσω ένα παράπονο για τον τρόπο που θέσατε το ερώτημα αυτό, να μάθετε για το αν είμαστε σύμφωνοι ή όχι για την αναμετάδοση της δίκης, θα έπρεπε αυτό το ερώτημα να είχε κατά τον ίδιο τοποθετηθεί και στους συνηγόρους της υπερασπίσεως. Αυτό δεν έγινε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έκανα ερώτηση στην αρχή και μου είπαν, όλοι οι συνήγοροι και όλοι οι κατηγορούμενοι ότι δέχονται.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαστε πρόσωπα προσδιοριζόμενα με την έννοια του ήθους. Έχουμε το δικαίωμα να εκθέσουμε τις απόψεις μας, καθ’ ων τρόπον ορθώς εξέθεσα τις απόψεις μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πείτε ένας – ένας.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ουδείς είπε ότι είστε συνταγματικό δικαστήριο, ούτε ότι θα αποφανθείτε επί της συνταγματικότητας. Πλην όμως υπάρχει ένα παρεμπίπτον ζήτημα. Εάν εγώ σας απαντήσω πρώτα ναι ή όχι και μετά ‘ρθείτε και εσείς και μου πείτε, μα ξέρεις, δεν έχει σημασία αν είπες ναι ή όχι, διότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, έχουν δίκιο οι κύριοι της υπερασπίσεως, τι σημασία έχει το ναι ή το όχι το δικό μου;

Συνεπώς το παρεμπίπτον θέμα συνταγματικότητας είναι υποχρεωτικό να εξεταστεί πρώτο. Ξέρετε γιατί; Γιατί καταδικάζει το όλο θέμα. Δεν χρειάζεται να πούμε ναι ή όχι. Είναι αντισυνταγματικό, τελείωσε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ευαγγελάτος έχει το λόγο.

Δ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τις απόψεις μας θα τις πούμε αύριο, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην ξεχάσω, ότι σωστό είναι αυτό που είπατε ότι δεν είστε συνταγματικό δικαστήριο, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τη διάταξη του άρθρου 53, παρ. 4 του Συντάγματος, όπου τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν το νόμο και το περιεχόμενο του ?

Τίθεται το θέμα και δεν νομίζω, ότι πρέπει να υπάρχει ένα στέγαστρο γιατί δεν νομίζω ότι προσδίδει μια ιδιαίτερη σοβαρότητα στην όλη διαδικασία, αλλά μόνο θέλει ακριβώς να δηλώσει ότι επιθυμεί τη δημοσιότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαδημητρίου έχει τον λόγο..

Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ συμφωνώ με τον κύριο ?., αλλά θα το θέσω απλά. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί αντισυνταγματικός νόμος έστω και με τη συναίνεση των διαδίκων και του κ. Εισαγγελέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ ρώτησα γενικά αν επιθυμείτε τη δημοσιότητα. Δεν έχω δικαίωμα να ρωτάω κάτι; Αν αποφανθεί το δικαστήριο πριν σας ακούσει, τότε θα μπορείτε να πείτε.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα έλεγα, ότι επιφυλάσσομαι του δικαιώματός μου να τοποθετηθώ και εγώ αύριο το πρωί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς αύριο το πρωί. Δεν βλέπω χρόνο. Αύριο το πρωί θα τα πούμε όλοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή