Εκτός φυλακής ο Σακκάς μετά από 31 μήνες προσωρινής κράτησης

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 11:52
UPD:15:36
EUROKINISSI/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ο Κώστας Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Ο ίδιος έχει αρνηθεί την συμμετοχή του.

A- A A+

Αποφυλακίζεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο Κώστας Σακκάς, ο οποίος ήταν προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές του Κορυδαλλού επί 31 μήνες.

Ο Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Ο ίδιος έχει αρνηθεί την συμμετοχή του.

Συμφωνα με το βούλευμα, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή των εξής περιοριστικών όρων: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτική εμφάνιση κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, υποχρεωτική διαμονή στην οικία που έχει δηλώσει ως κατοικία του, στον Πειραιά, απογόρευση οποιασδήποτε επαφής και επικοινωνίας με συγκατηγορουμένους του, χρηματική εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής και αφαίρεση διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σακκάς προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή, αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, στις 4/10/2010. Ωστόσο, στην πορεία απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες σε βάρος του για συναφείς υποθέσεις με αποτέλεσμα να παραταθεί η προφυλάκισή του. 

Ξεκίνησε απεργία πείνας στις 4 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενος για τη μη αποφυλάκισή του και ότι από τις 17 Ιουνίου νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας με σοβαρά προβλήματα υγείας.  

«Αποδεικνύεται πόσο ζωτικοί για τη δημοκρατία είναι οι κοινωνικοί αγώνες», σχολιάζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την αποφυλάκιση.

«Αποδεικνύεται», συμπληρώνει, «ότι μια κοινωνία σε δημοκρατική εγρήγορση είναι εκείνη που αφύπνισε και τους φορείς της Δικαιοσύνης, ώστε να κριθεί το αυτονόητο, το συνταγματικά επιβεβλημένο, η άρση της παράνομης κράτησης του Κώστα Σακκά, που διεκδίκησε την ελευθερία του, διακινδυνεύοντας την ίδια τη ζωή του».

Οπως αναφέρει η κ. Κωνσταντοπούλου, «η Ιστορία δε γράφεται με το μελάνι των μνημονιακών συμβάσεων που αλλοιώνουν το πολίτευμα. Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή, συλλογική διεκδίκηση και με την ζώσα και ενεργό κοινωνική αξίωση οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης να αντικατοπτρίζουν και να περιφρουρούν το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία».

«Καθυστερημένη ανταπόκριση στο αυτονόητο» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

«Η αποφυλάκιση, με όρους, του Κ. Σακκά,είναι μια καθυστερημένη ανταπόκριση στο αυτονόητο. Μια μικρή ρωγμή στον αυταρχισμό. Υπόθεση δημοκρατίας», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης σε μήνυμά του στο twitter.

newsroom naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή