Κύπρος : Προετοιμασίες στις βρετανικές βάσεις εν όψει ενός πολέμου στο Ιράκ

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 12:53
UPD:17:42
A- A A+

Τη μετατροπή των βάσεών τους στην Κύπρο σε ορμητήριο των στρατιωτικών δυνάμεων, που θα μετέχουν στον τροχοδρομούμενο πλέον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, επιβεβαιώνουν οι Βρετανοί με τις προετοιμασίες και τις ενέργειές τους των τελευταίων ημερών, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα.

Η Βάση Ακρωτηρίου, η οποία εδώ και καιρό αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό αεροσκαφών, που τελικό προορισμό έχουν τον Κόλπο, από το περασμένο Σάββατο βρίσκεται επί ποδός πολέμου καθώς αεροσκάφη, αρκετά από τα οποία φέρουν τα διακριτικά της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, έχουν εγκαινιάσει καθημερινό «πήγαινε-έλα», μεταφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες στρατιώτες οι οποίοι βρίσκουν προσωρινό κατάλυμα στις νέες εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο των επεκτάσεων που έχουν γίνει κυρίως στους χώρους του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Στο αεροδρόμιο της Βάσης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο

Φιλελεύθερος», εξακολουθούν να βρίσκονται σμήνη πολεμικών αεροπλάνων.

Αριθμός τέτοιων αεροσκαφών έχουν ήδη φτάσει στον τελικό προορισμό τους που είναι βάσεις κοντά στο Ιράκ.

Η πολεμική μηχανή που είναι στημένη στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου, περιλαμβάνει επιπλέον μεγάλο αριθμό μεταγωγικών και άλλων στρατιωτικών σκαφών. Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι Βάσεις στη Κύπρο και από τα γιγαντιαία αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52, δεν είναι καθόλου απομακρυσμένο.

Παράλληλα με τις αεροπορικές προετοιμασίες, Βρετανοί και Αμερικανοί

εξακολουθούν να έχουν υπό «πολιορκία» και τη θαλάσσια περιοχή της

Κύπρου. Ο συνωστισμός κυρίως στη νότια θαλάσσια περιοχή πολεμικών σκαφών του Βρετανικού Ναυτικού σε συνδυασμό και με την παρουσία των πλήρως επανδρωμένων και εξοπλισμένων αμερικανικών αεροπλανοφόρων «Ρούσβελτ» και «Τρούμαν», τα οποία τις τελευταίες μέρες διενεργούν ασκήσεις κοντά στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν αυτή την ετοιμότητα πολέμου.

Εξάλλου το λιμάνι της Λεμεσού εξακολουθεί να αποτελεί βάση για

διαμετακόμιση πολεμικού υλικού από την Αγγλία στις Βάσεις και κατ'

επέκταση στον Κόλπο καθώς και ανεφοδιασμού των ναυτικών συμμαχικών δυνάμεων που κινούνται μεταξύ Κύπρου, Διώρυγας του Σουέζ και Περσικού Κόλπου.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή