Αίγυπτος: Δύσκολη αποστολή ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 07:40
UPD:07:53
REUTERS/HANDOUT

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι.

A- A A+

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού της Αιγύπτου Χάζεμ Μπεμπλάουι για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, εν μέσω ενός κλίματος αυξανόμενης αμφισβήτησης εκ μέρους των ισλαμιστών εξαιτίας του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του ανώτατου ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η δικαιοσύνη διέταξε τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μπαντίε, ανώτατου ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών αυτού του σχηματισμού, κατηγορώντας τους για παρακίνηση σε βία μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 53 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό 480 τη Δευτέρα μπροστά από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο.

Σε βάρος του Μπαντίε εκκρεμούσε ένα ακόμη ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, κατηγορίες, κυρίως για «φόνο», απαγγέλθηκαν εξάλλου την Τετάρτη εναντίον 200 προσώπων -από τα 650 που ανακρίθηκαν επειδή θέλησαν να μπουν δια της βίας στο στρατιωτικό χώρο.

Η προεδρία ανακοίνωσε χθες πως ο πρωθυπουργός Μπεμπλάουι θα προτείνει «μερικές θέσεις» στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι απέρριψαν όμως κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Δεν θα κάνουμε συμφωνίες με πραξικοπηματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάρεκ αλ-Μόρσι.

REUTERS

Στο πεδίο των κινητοποιήσεων, την Τετάρτη το βράδυ, μετά τη λήξη της νηστείας κατά την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, χιλιάδες άνθρωποι ενώθηκαν με τους οπαδούς του Μόρσι που διαδηλώνουν εδώ και 15 ημέρες μπροστά από το τέμενος Ραμπάα αλ-Ανταουίγια του Καΐρου, στη συνοικία Νασρ Σίτι.

Προσευχήθηκαν για τους νεκρούς της Δευτέρας και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι την επιστροφή του προέδρου τους, πριν κατευθυνθούν προς το προεδρικό μέγαρο Ιτιχαντίγια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος συνελήφθη μετά την καθαίρεσή του, βρίσκεται «σε ασφαλές μέρος, για τη δική του ασφάλεια».

«Έχει αξιοπρεπή μεταχείριση» και «προς το παρόν δεν αποτελεί αντικείμενο καμιάς δίωξης», πρόσθεσε.

REUTERS

Περίπου 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ο Μόρσι ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου από το στρατό, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Χθες το βράδυ ένα νέο επεισόδιο σημειώθηκε στη χερσόνησο του Σινά, όπου το όχημα ενός υψηλόβαθμού στρατιωτικού αξιωματούχου έγινε στόχος ενόπλων.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά ακολούθησε ανταλλαγή πυρών «με τρομοκρατικά στοιχεία» και σκοτώθηκε ένα κορίτσι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή