Εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 14:34
UPD:15:22

A- A A+

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ να προχωρήσουν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ ακόμη και χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν οι προσπάθειες για να επιτευχθεί ένας ειρηνικός αφοπλισμός του Ιράκ αποτύχουν, οι ΗΠΑ -με ή χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ- θα ηγηθούν συμμαχίας για τον αφοπλισμό του Ιράκ διά της βίας», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε χθεσινή συνέντευξή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συγκεντρώσει 230.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στον Κόλπο, ενώ –σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου- ετοιμάζονται να στείλουν άλλους 60.000. Η εντολή δόθηκε στην Πρώτη Τεθωρακισμένη Μεραρχία που σταθμεύει σε γερμανικό έδαφος, αλλά και σε Μεραρχία Πεζικού που εδρεύει στο Οχυρό Χουντ στο Τέξας. Στην περιοχή του Κόλπου βρίσκονται ήδη πολλές δεκάδες πολεμικά πλοία και υποβρύχια και περίπου 500 πολεμικά αεροσκάφη.

Bρετανία

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Αμυνας, Τζεφ Χουν, η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει σε 45.000 τον αριθμό των στρατιωτών της στον Κόλπο, εν όψει πολέμου στο Ιράκ. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη 30.000 Βρετανοί στρατιώτες, δήλωσε χθες ο κ. Χουν, προσθέτοντας ότι οι επιπλέον στρατιώτες θα σταλούν στην περιοχή τις προσεχείς εβδομάδες.

Όπως μετέδωσε σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Βρετανία επιβεβαίωσε τη μετατροπή των βάσεών της στην Κύπρο σε ορμητήριο των στρατιωτικών δυνάμεων που θα μετέχουν σε επικείμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραπάνω βάση βρίσκεται επί ποδός πολέμου από το περασμένο Σάββατο, καθώς αεροσκάφη με διακριτικά της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας μεταφέρουν καθημερινά εκατοντάδες στρατιώτες.

Ιράκ

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "New York Times", το Ιράκ έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους με βεληνεκές ικανό να πλήξουν το Κουβέιτ προκαλώντας σειρά αεροπορικών επιθέσεων από αμερικανικής πλευράς.

Χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας και της πολιτικής άμυνας πραγματοποίησαν σήμερα παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Βαγδάτης σε μια επίδειξη δύναμης. Εκπρόσωποι των ιρακινών αρχών δήλωσαν ότι οι δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας θα μετάσχουν στην άμυνα της χώρας σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης.

Η ιρακινή τηλεόραση έδειξε επίσης εικόνες από Αραβες και μουσουλμάνους «κομάντος αυτοκτονίας» που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτεθούν στο Ιράκ. Δεν αναφέρθηκε πάντως ο αριθμός των μαχητών και η εθνικότητά τους.

Σύμφωνα με το CNN, ο Σαντάμ Χουσεΐν εξετάζει το ενδεχόμενο να περιβάλει τη Βαγδάτη με μια ζώνη από χημικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου.

Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε χθες τους ισραηλινούς πολίτες να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα εφόδια, ώστε ν' αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση του Ιράκ με πυραύλους.

«Πριν από δύο εβδομάδες ζητήσαμε από τον πληθυσμό ν' αρχίσει να εξοπλίζεται και να αγοράσει τα αναγκαία εφόδια. Η στιγμή έφθασε για να το κάνει τώρα και να χρησιμοποιήσει τα φυλλάδια της υπηρεσίας της Πολιτικής άμυνας που στάλθηκαν σε κάθε νοικοκυριό», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, το Ιράκ είχε εκτοξεύσει 39 πυραύλους Σκουντ με συμβατικές κεφαλές στο Ισραήλ, προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων, τον τραυματισμό εκατοντάδων και ζημιές σε πολλά σπίτια κυρίως στην περιοχή του Τελ-Αβίβ.

Τουρκία

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ο στρατός στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης υπέρ της ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Τουρκία.

«Οι απόψεις των ενόπλων δυνάμεων είναι ταυτόσημες με τις θέσεις της κυβέρνησης, όπως εκφράζονται στο σχέδιο ψηφίσματος» της κυβέρνησης, δήλωσε ο στρατηγός Οζκιόκ.

Απηύθυνε επίσης αυστηρή προειδοποίηση προς τους Κούρδους του Ιράκ προειδοποιώντας τους ότι θα υποστούν τις συνέπειες ενδεχόμενης σύγκρουσής τους με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ρωσία

Εκατόν πενήντα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας στο Ιράκ εγκαταλείπουν σήμερα τη Βαγδάτη λόγω του φόβου για την άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ρώσος διπλωμάτης στην ιρακινή πρωτεύουσα.

«Πρόκειται κυρίως για μέλη οικογενειών τεχνικών και ειδικών που εργάζονται σε ρωσικές ιδιωτικές εταιρίες στο Ιράκ», δήλωσε ο διπλωμάτης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τα μέλη των οικογενειών των ρώσων διπλωματών εγκατέλειψαν το Ιράκ την περασμένη εβδομάδα μετά από σύσταση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ρουμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι έκλεισε την πρεσβεία της στην Βαγδάτη και απέσυρε τους διπλωμάτες της, για λόγους ασφαλείας εν όψει επικείμενου πολέμου, ενώ στο Βερολίνο, το υπουργείο Εξωτερικών με σημερινή του ανακοίνωση καλεί τους γερμανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

Πηγές: AΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή