Η ευαισθησία στην ινσουλίνη επηρεάζει την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 17:54
UPD:17:54
Shutterstock

Οι γυναίκες που αποκτούν ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της γαλουχίας είναι εκείνες που δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη γλυκόζη για διάφορους λόγους, όπως η παχυσαρκία, το αυξημένο σωματικό βάρος του βρέφους, αλλά και η προχωρημένη ηλικία για μητρότητα.

A- A A+

Η ινσουλίνη δεν εμπλέκεται μόνο στον διαβήτη, αλλά μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα στον θηλασμό.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια Ντέιβις και του Νοσοκομείου Παίδων Σινσινάτι, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι ανθρώπινοι μαστικοί αδένες αποκτούν ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Οι επιστήμονες πίστευαν για πολλά χρόνια ότι η ινσουλίνη δεν επηρεάζει άμεσα τα κύτταρα που ευθύνονται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, επειδή τα συγκεκριμένα κύτταρα δεν τη χρειάζονται για την απορρόφηση σακχάρων όπως η γλυκόζη.

Ωστόσο, όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η ευαισθησία των μαστικών αδένων στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή γάλακτος, γεγονός που αποδεικνύει ότι η δράση της δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόσληψη των σακχάρων.

Κατά τη μελέτη, οι επιστήμονες κατέγραψαν με ακρίβεια τις αλληλουχίες του RNA που συνδέονται με τη λειτουργία των μαστικών αδένων, χρησιμοποιώντας τεχνολογία νέας γενιάς και ειδικούς τομογράφους.

Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που αποκτούν ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της γαλουχίας είναι εκείνες που δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη γλυκόζη για διάφορους λόγους, όπως η παχυσαρκία, το αυξημένο σωματικό βάρος του βρέφους, αλλά και η προχωρημένη ηλικία για μητρότητα.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει έντονη ενεργοποίηση του υποδοχέα της ινσουλίνης και των σχετικών σημάτων όταν οι μαστικοί αδένες αρχίζουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων για να τραφεί το νεογνό», αναφέρει η επιστημονική έκθεση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή